TESKOMB Tartışması Gündeme Bomba Gibi Oturdu

Ankara Kantinciler Esnaf Başkanı Bayram Şahin'in 'Dünya Esnaf Sanatkarlar derneği/ Ahi Enstitüsü'nün çevrim içi toplantısında söyledi 'TESKOMB'u başarılı bulmuyorum sil baştan yapılandırılalı' sözleri gündeme bomba gibi düştü. Bayram'ın sözlerine Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan' TESKOMB bu ülkede en etkin en verimli en başarılı sivil toplum örgütüdür ' diye cevap verirken konuyu TESK'in yeniden yapılanmasını önerdi. TESK yönetim kurulu üyesi Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu 'TESK ve TESKOMB birlikte adım atması gerektiğini düşünüyorum' derken Adıyaman Esnaf Sanatkartlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay 'Şu kuruluş başarılı şu kuruluş başarısız gibi denildi. Başkanlarımın söylediklerinin çoğuna da katılıyorum. Bu işler birlik beraberlik içerisinde ortak akılla çözülür tabii ki sorunlarımız çok yıllardan beri bizin esnaf ve kredi kooperatiflerindeki tek sorunmuş gibi finansmana yönelme konusunda tek esnaf kefalet sorumluymuş gibi gösterdi' yorumu yaptı. Toplantı sonunda Bayram Şahin'in 'Bu onların kişiliklerine zatı alilerine saygısızlık olarak değil. asla adletmiyorum. Sadece yeniden yapılanmamız işte bunları konuşarak En azından bunlar konuşuldukça bu yapılanmalar bu eksiklikler varsa bizim de eksikliklerimizi düzeltip esnaf ve sanatkara daha iyi hizmetler sunacağız. Sürçü lisanım olduysa af fola… sürç-ü lisan yaptıksak af ola' sözlerine Ahmet Hamdi Aydoğan ' Sürç-i lisanı kabul ediyorum' diyerek ilginç bir cevap verdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
TESKOMB Tartışması Gündeme Bomba Gibi Oturdu

Dünya Esnaf  Sanatkarlar Derneği/ Ahi Enstitüsü’nün  Afetler Sonrası Esnaf Ve Sanatkarların Yaşadığı Sorunlar  Finans, Durum Analizi çevrim içi toplantısında TESKOMB’u başarılı bulmuyorum sil baştan yeniden yapılandırılması sözleri  esnaf ve sanatkar gündeminin ilk sırasına oturdu.  Şahin “bu sistemde birçok esnaf ve sanatkarın hatta binlerce esnaf ve sanatkarın finansmana erişiminde bırakın afeti afet olmadığı dönemde de zorluklar yaşandı.” dedi.

Bayram’a cevabı Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan verdi. “TESKOMB bu ülkede en etkin en verimli en başarılı sivil toplum örgütüdür ” diyen Aydoğan tartışmayı TESK yapılan yapılanmasına getirerek “ Eleştireceğimiz esnaf örgütleriyle ilgili birçok şey var. Mesela esnaf odaları sisteminde özellikle ciddi anlamda bugün çalıştırdığı sekreterin maaşını bile veremeyen odalar var. Çalıştığı durduğu ofisin kirasını ödeyemeyen odalar var. Burada ciddi bir yapısal değişiklik gerekiyor. TESK’in özellikle bunu gündeme alıp oda sayısını küçülterek odaları güçlendirmesi gerekiyor. 3 bin küsur tane odanın olması esnaf ve sanatkarın hakkını savunmasında çok önemli bir yere getirmiyor” diye konuştu.

 İŞTE TARTIŞMANIN ANA BAŞLIKLARI:

TESKOMB BAŞARILI DEĞİL YENİDEN YAPILANMALI

Ankara Kantinciler Esnaf Başkanı Bayram:

,Bu konuda başarılı olduğuna inanmıyorum. TESKOMB’nun yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu sistemde birçok esnaf ve sanatkarın hatta binlerce esnaf ve sanatkarın finansmana erişiminde bırakın afeti afet olmadığı dönemde de zorluklar yaşandı. Bu neden kaynaklanıyor? TESKOMB ve TESK’in belirli bir şekilde bazı oda başkanları hem bir oda başkanı hem de bir kefalet başkanı oluyor. Tabii bunların oda seçimleri federasyon seçimleri birlik seçimlerinde doğal bir seçme ve seçilme hakkından kaynaklı aday olduklarından ötürü o odanın esnafına bazı esnaf kesimlerine neredeyse kredi sıfır. Krediye başvuru bile yapmaları olanaksız. Bir örneğini de kendimden vereyim. Ben kredi kullanmamıştım. Bir dönem kredi kullanayım dedim. Kendi yönetim kurulundan arkadaşlarımdan birisi bir esnaf kefalet kooperatifinin Ankara’da üyesi. Ben de bir miktar kullanayım faydalanayım dedim. Bana kullandırma. Hayır biz ona kullandırmayalım. Neden? Oda başkanı. O kooperatife üye olursan oraya aday olurum korkusuyla bu kullandırılmıyor. Önce TESKOMB sil baştan bir yapılandırmaya girmesi küçük odaları küçük esnafın sayısı az olan esnafın krediye erişimini kolaylaştıracak yapılara yönelmesi. Belki buna şubelik verir. Bütün işi zaten bizler de yapıyoruz odalar olarak. Bu yeniden ele alınmalı. Tabii bunun olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilerek yapılmalı.

DEVLET AFFEDİYOR HALK BANKASI  ESNAFI FİŞLİYOR Meslektaşım pandemiden çıktı deprem cenderesine girdi. Bu insanların kredileri alsa bile geri ödeme şansı var mı? İkincisi de şu, kredi kefalet sisteminde TESKOMB’un şunu takip etmesi gerekiyor ben bunu isterim kendi temsil ettiğim teşkilatım adına. Şimdi bir kişiyi böyle pandemi ve deprem esnasında kredisini devletin o düzeni kuramamasından, yapılaşmayı tamamlayamamasından, hayatı normalleştirememesinden dolayı hayatın doğal akışından dolayı ödeyememesi durumunda bu kişiler ne oluyor? Sicili bozuluyor. Sicili bozulana devlet sicil affı çıkarıyor. Ama Halk Bankası diyor ki yani devletin bankası adeta bunu fişliyor. Hiç de Kredi Kefalet Kooperatifi de demiyor ki, bu esnaf ve sanatkara sicil affı gelmiş, siz bunu krediyi kullandırmak zorundasın. Biz bunları söylüyoruz. Bu onların kişiliklerine zatı alilerine saygısızlık olarak değil. asla adletmiyorum. Sadece yeniden yapılanmamız işte bunları konuşarak  En azından bunlar konuşuldukça bu yapılanmalar bu eksiklikler varsa bizim de eksikliklerimizi düzeltip esnaf ve sanatkara daha iyi hizmetler sunacağız.  Sürçü lisanım olduysa af fola…

BAYRAM’A CEVAP AHMET HAMDİ AYDOĞAN’DAN GELDİ:

TESKOMB AVRUPA’NIN EN BAŞARILI KURULUŞU

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Bayram Şahin’in sözlerine  şu başlıklar cevap verdi.

TESKOMB AVRUPA’NIN EN BAŞARILI KURULUŞU

“Bayram Şahin Başkanımın konuşmasında özellikle isim zikrederek TESKOMB başarılı bulmuyorum dediği bir söz oldu. Bunu izninizle cevaplamak istiyorum. TESKOMB hakikaten bu manada sadece Türkiye’de değil bütün Avrupa’da değerlendirmelerinde en başarılı sivil toplum örgütlerinden bir tanesidir. Bir kere bunun altını çizmek istiyorum. Belki yapısal birtakım eleştiriler yapılabilir haklı olarak. Bunda bir sıkıntı yok. Kendisine kredi verilmediğini söyledi başkan. Bununla ilgili en son yapılan ara sözleşmede ortak kabul etmeme gibi bir durum da yok. Şartları taşıyan herkes ortak kabul edilmek zorunda. TESKOMB özellikle son 15 yılda ciddi bir atılım yaparak hem bütçesini hem hizmetlerini hem de kredi büyüklüğünü 50-60 kat arttırdığını görebiliriz. Bu matematiksel bir gerçektir. Bunun da altını çizmemiz gerekiyor. Biz daha iyisi olabilir mi elbette hiçbir zaman bundan geri durmayız daha iyi olabilir. Ama belki değerlendirilmesi gereken bir başka şey şimdi ipoteği yok, kefili yok kredi nasıl verilecek?”

KEFİLİ, İPOTOK’İ YOKSA KREDİ DEĞİL HİBE VERİLMELİ

 Biraz önce onu vurgulamaya çalıştım ama sanırım Bayram Bey karıştırdı. Bunun adı kredi değil. Yani ipoteği yoksa kefili yoksa ve desteğe ihtiyacı varsa bu kredi olarak verilmemeli. Başka bir isim altında verilmeli. Ben kedisinin ilk tespitlerine katılıyorum. Felaketler olduktan sonra ne yaparız toplantılarından çok felaket olmadan önce biz bu felaket mutlaka ülkemizin durumu belli. Bir deprem kuşağındayız. Bunun dışında iklim değişikleri hakikaten bazı tedbirlerimizi aşarak ciddi zararlar veriyor. Bunlar olmadan önce olduğunda ne yaparız diye biraz daha kafa yormak lazım. Çalışmak lazım. Ancak Türkiye’deki esnaf teşkilatlanmaları içerisinde sivil toplum örgütlerinin içinde hakikaten TESKOMB hakkını teslim etmek lazım. Ben bu manada TESKOMB buradan oraya taşıyan herkese teşekkür ediyorum. Buna bir defa başarısız demek hakkı teslim edilmemesi olur. Bunun kayıtlara geçmesi bakımından söylememiz gerektiğini düşünüyorum. TESKOMB çok daha faydalı olur ama dediğim gibi bununla ilgili yapıcı eleştirilerimiz de olabilir. Bunda geri durmamamız lazım. Benim de yapısal anlamda siz de biliyorsunuz daha önce konuştuk. Basında da çeşitli kayıtlı yerlerde de yer aldı.

OFİSİNİN KRİSANI ÖDEYEMEYEN ESNAF ODALARI VAR. BU ODALAR BİRLEŞTİRİLMELİ

 Eleştireceğimiz esnaf örgütleriyle ilgili birçok şey var. Mesela esnaf odaları sisteminde özellikle ciddi anlamda bugün çalıştırdığı sekreterin maaşını bile veremeyen odalar var. Çalıştığı durduğu ofisin kirasını ödeyemeyen odalar var. Burada ciddi bir yapısal değişiklik gerekiyor. TESKin özellikle bunu gündeme alıp oda sayısını küçülterek odaları güçlendirmesi gerekiyor. 3 bin küsur tane odanın olması esnaf ve sanatkarın hakkını savunmasında çok önemli bir yere getirmiyor. Çünkü oda kirasını ödeyemiyor personeline maaş ödeyemiyor. Gidip bir derman bulsun da bunlarla ilgili düşünüp zaman ayırıp çözümler üretsin. Öncelikle bu benim farklı değerlendirmelerim de olabilir. Şimdilik onları bir kenara koyuyorum. Kesinlikle esnaf odalarının bizim çatı örgütümüz olan TESK’in bu manada çok daha fazla mesai harcaması nasıl olursa etkin bir kuruluş oluruz diye kafa yorması milyonlarca üyesi olan bir örgütün iyice araştırılması gerekiliyor. Bu manada ben doluyum. Çok daha fazla konuşabilirim. Sayın başkanlarıma saygılarımı sunuyorum. Bir kere daha altını kalın bir çizgiyle çizelim. TESKOMB bu ülkede en etkin en verimli en başarılı sivil toplum örgütüdür.  

ESNAF KREDİSİNİ ÖDEYEMEYİNCE TESKOMB DEVREYE GİRDİ

Hibe ile krediyi tefrik etmemiz lazım. Hibe başka bir şey. Kredi başka bir şey. Bizim tabelalarımızda Kredi Kefalet Kooperatifi yazıyor. Bir kere bu ikisini ayırmamız lazım. İkincisi ben başarısız buluyorum dediği için müdahale etmek durumunda kaldım. Biz TESK, TESKOMB olarak Avrupa Birliği’nde bulunan Dünyada bizim benzerimiz kuruluşlar olan ICM ‘in de aktif bir üyesiydik. TESKOMB ve Avrupa Birliği kurumları olan Avrupa’daki ülkelerin bizim muadilimiz kurumları içerisinde gıptayla takip edilen hayranlıkla izlenen ve bu manada çeşitli kerelerde ödüller almış bir kurumdur TESKOMB. Bunun bilinmesi lazım. Çünkü bizde güzel bir kelam var. Derler ki marifet iltifata tabiidir. İnsanlar güzel bir şey yaptıysa onu takdir etmemiz gerekir ki daha güzel şeyler yapabilsinler. Değerli başkanım bir başkasının da ödeyememesi durumunda da dediniz. Ödeyememesi durumunda her zaman TESKOMB devreye girmiştir. Erteletmiştir. Faiz sildirmiştir. Ek krediler çıkartmıştır. Bunları da hakkıyla yaptığımızı düşünüyorum. Sicil affı ile ilgili işte ise genel kooperatiflerimiz bankalar neslinde sicil affıyla ilgili ellerinden geleni yapmaktadırlar. Ancak bankaların kendi özel sicillerindeki işlere de kooperatiflerin müdahale etmesi çok zaman mümkün olmamaktadır.  Esnaf Kefalet Kooperatifleri evet daha büyütülebilir. Daha büyük hizmetler yapabilir.

TESK VE TESKOMB BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

TESK yönetim kurulu üyesi Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Ali Can Ebedinoğlu ise toplantıda tartışyla ilgili şunları söyledi:

Burada alınması gereken tedbirlerin aslında TESK ve TESKOMB birlikte adım atması gerektiğini düşünüyorum. Bunu ben toplantılarda da ifade ettim. TESK ve TESKOMB’nun birlikte afet bölgesiyle ilgili alacakları karar mutlaka hem hükümeti de etkileyecek. İlgili bakanlıklarımız da harekete geçecek diye düşünüyorum. Herkes kendi çabasıyla kendi kurumlarıyla birlikte genel merkezlerine iletmesi gerektiğini düşünüyorum.

FİNANSMAN SAĞLAMADA TEK SORUMLU KOOPERATİFLER DEĞİL 

Adıyaman Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay ise yaşanan tartışmaya şu ifadeyer ile değerlendirdi:

Başkanlarım esnaf ve kredi kooperatifi, TESK, TESKOMB biraz karşı karşıya getirildi. Şu kuruluş başarılı şu kuruluş başarısız gibi denildi. Başkanlarımın söylediklerinin çoğuna da katılıyorum. Bu işler birlik beraberlik içerisinde ortak akılla çözülür tabii ki sorunlarımız çok yıllardan beri bizin esnaf ve kredi kooperatiflerindeki tek sorunmuş gibi finansmana yönelme konusunda tek esnaf kefalet sorumluymuş gibi gösterdi ama burada bizim devletimizin kamu bankalarının özel olması konusunda biz bu deprem sürecinde bunu yaşadık

 

Bakmadan Geçme