Ticaret Bakanı Mehmet Muş: E-Ticaret ve hal yasası bu yıl çıkacak

Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, e-ticaret ve hal yasasının bu yıl içinde çıkarılacağını söyledi

Ticaret Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nin ilki Bursa'da yapıldı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla gerçekleşen zirvede kamu ve özel sektörün kanaat önderleri ihracatın sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Özel oturumda soruları yanıtlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Perakende, Hal ve E-Ticaret Yasası'nın bu yıl bitmeden yasalaşması için çalıştıklarını belirterek, "Birinci gündemimiz e-ticaret. Bir noktaya kadar geldik. Haziran ayı içinde biz gelmesini bekliyoruz ve TBMM'de bunun yasalaşmasıyla alakalı bir beklenti içindeyiz. Bu Meclis'te yasalaştıktan sonra bu yıl içinde Hal ve Perakende Yasası'nı da geçirmek istiyoruz" dedi.

250 MİLYAR DOLAR AŞILABİLİR

Türkiye'nin geçen yıl 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Muş, "Şimdiye kadar geldiğimiz rakamlara bakılırsa bu hedefi yakalayacağımızı düşünüyoruz. İlk amacımız 250 milyar doları yakalamak. Çok olağandışı bir gelişme olmazsa bu hedefin üstüne çıkmak gibi bir azmimiz olacak" diye konuştu.

CARİ FAZLAYA ENERJİ FRENİ

Tüm dünyada enerji fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Muş, Türkiye'nin de faturasının geçen sene 50 milyar dolar olduğunu, bu yıl ise emtia fiyatlarının bu şekilde devam etmesi durumunda 100 milyar doların üzerine çıkılacağını belirterek, "Geçen yılki gibi 50 milyar dolar ödemiş olsak bu yıl cari fazla veriyorduk. Türkiye aslında ortaya koyduğu iddiasını başarabilecekti" ifadelerini kullandı. Mart ayında faaliyete geçen İhracatı Geliştirme A.Ş.'ye (İGE) ilişkin de bilgi veren Muş, şirketin ilk etapta daha küçük ve orta ölçekli işletmeler için finansman sağladığını vurguladı. Bakan Muş ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile serbest ticaret anlaşması müzakereleri yürütüldüğünü söyledi.

E-TİCARETTE REKABETİ TESİS EDECEĞİZ

E-İhracatla ilgili teşvikler vereceklerini açıklayan Bakan Muş, konvansiyonel ticaret yapım şekliyle e-ticaretin birbirinden farklı olduğunu ifade etti. Muş, "Rekabeti tesis edecek bir düzenleme yapacağız. Hem üretici hem tüketici korunacak. Tekelleşmeye karşı çıkıyoruz. Birden çok oyuncunun pazarda olmasını istiyoruz. Bu alanı öngörülebilir kurallara bağlayacağız. Pazaryeri diye ortaya çıkıyorlar. Önce belli ürünleri satıyorlar, sonra yelpazalerini genişletiyorlar. Aynı ürünü üretip pazaryerine koyuyorlar. Siz pazaryerisiniz kendi ürününüzü koyuyorsunuz. Yeni oyuncuların pazara girmesine müsade ediyorlar mı? Dünyada bu konu tartışılıyor. Rekabet kurulları çalışmalar yapıyor ama onlar yetersiz kalıyor. Serbest piyasayı tesis etmek için düzenleme yapmak istiyoruz. Biz hem üretici hem tüketicinin gidebileceği alternatiflerin olmasını arzu ediyoruz. Parçalı bir pazar oluşmalı. Elektronik ticaret bu rekabet tesis edildiğinde çok daha büyüyecek. Bu düzenlemeler yapıldığında öngörülebilir kurallar olacak. Daha çok yabancı sermaye gelir. Bölgesel e-ticaret şirketleri çıkar" dedi. Yapılacak yasal düzenlemelerle e-ticaretin büyüyeceğini dile getiren Muş, "Bir noktaya kadar geldik, değerlendirmelerimizi, çalışmalarımızı yapıyoruz, milletvekillerimize destek veriyoruz. Haziran ayı içinde biz gelmesini bekliyoruz ve TBMM'de bunun yasalaşmasıyla alakalı bir beklenti içindeyiz" açıklaması yaptı.

İHRACAT BEDELİ İÇİN MERKEZ İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Bazı sektörlerde ihracat bedellerinin yüzde 40'ının TL'ye döndürülmesine ilişkin kararla ilgili sıkıntıların olduğunu bildiklerini söyleyen Muş, "Ben talepleri alıyorum. Merkez Bankası ile bazı değerlendirmeler yapıyoruz. Bazı sektörlerde döviz koruma oranı çok yüksek olduğu için bu oranın aşağı çekilmesi konusunda talepler var. Bunun değerlendirmesini Merkez Bankası ile yapıyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİYE TÜCCARIN HAKLARI VERİLECEK

Bazı yerlerde meyve ve sebzelerin dökülmesine ilişkin görüntülerin dönem dönem yayınlandığını dile getiren Muş, bunların birçoğunun geçmişte yapıldığını ve algı için kullanıldığını anlattı. 2012'de Hal Yasası'nda bir değişiklik yapıldığını, şimdi ise kayıt sistemi ve giriş-çıkışlarla, üretici birliklerinin oraya girmesiyle alakalı problemler yaşandığını anlatan Muş, "Üretici örgütlerini güçlendirebilirsek doğrudan ürünlerini oraya taşıma kabiliyetine sahip olabilirler. Dolayısıyla üretici örgütlerine de haldeki diğer tüccarların sahip olduğu hakları ve avantajları vereceğiz. Bununla ilgili paydaşlarla görüşüyoruz. Yönetim yapısıyla alakalı da güzel bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. Türkiye'nin gıda ihracatının 25 milyar dolar olduğunu söyleyen Muş, bakanlıkların talep ve arz konularını incelediklerini, gerektiğinde ihracata kısıtlamalar getirildiğini belirterek, "Vatandaşlar müsterih olsun. Bunlar kalem kalem inceleniyor" mesajı verdi.

Bakmadan Geçme