'TOKİ'nin rantçı projelerine esnaf kurban edilmesin'

Samsun'daki Gülsan Sanayi Sitesi'ni ilişkin 'Bu projedeki dükkânların neredeyse 2 katına yakın bir fiyatla esnaflara satılması düşünülüyor.  Şimdi bir kez daha sormak istiyoruz: Ya, bir iş yapın da içinde rant olmasın, bir iş yapın da içinde TOKİ'nin rantçı projeleri olmasın' eleştirisi yapıldı

Samsun’daki Gülsan Sanayi Sitesi’nin yerinin değiştirilmesi konusunda İYİ PARTİ’nin araştırma önergesi üzerinde görüşlerini dile getiren HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, esnafın sıkıntılarına da işaret etti.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Çepni şunları kaydetti:

"Genel Kurul ve değerli halkımız; Gülsan Sanayi Sitesi, Samsun’da 80’li yıllarda kurulmuş fakat bugün itibarıyla da kent merkezinde kalmış bir sanayi sitesi. Doğal olarak kaldırılmasının düşünülmesi yerinde bir karardır fakat bu sanayi sitesinin kaldırılması esnafın mağduriyeti üzerinden gerçekleştirilmemesi gerekir. Yani, bu kentsel dönüşüm projelerini biliyoruz, bunların çoğu rantsal dönüşüme dönüştürüldü TOKİ eliyle fakat yine burada işin içerisinde TOKİ’nin olduğunu gördüğümüzde doğal olarak aklımıza yeni bir rant projesi geliyor.

Şimdi, Samsun’un yeni bir inşaata ihtiyacı yok, aslında Türkiye’nin bu tarz büyük inşaatlara, süper inşaatlara ihtiyacının olmadığını daha yeni küresel iklim krizi tartışmalarında ortaya koyduk. 4 mayısta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Valilik bir protokol imzalıyor ve buradan bu proje açıklanmış oluyor kamuoyuna. Fakat Toprak Koruma Kurulu, Valinin başkanlığında toplanıyor ve burada Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA bu projeye şerh koyuyorlar. Şerh koymalarının sebebi de taşınılması düşünülen Toybelen bölgesinin bir tarım arazisi niteliğinde olması. Şimdi, tarım arazisi niteliğindeki bu alan kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta, dolayısıyla burası bu açıdan bakıldığında bile yanlış bir proje. Şimdi, aynı zamanda ekonomik açıdan bakıldığında yani bu projedeki dükkânların neredeyse 2 katına yakın bir fiyatla esnaflara satılması düşünülüyor.  Şimdi bir kez daha sormak istiyoruz: Ya, bir iş yapın da içinde rant olmasın, bir iş yapın da içinde TOKİ’nin rantçı projeleri olmasın. Zaten pandemi koşullarında küçük esnaf, insanlar açlıkla karşı karşıyalar, işsizlikle karşı karşıyalar, bunları neden yeniden bir borçlanmayla… Hatta yüzde 70’e yakını da buralardan dükkân alamaz hâldeler. Peki, buraları siz kime yapıyorsunuz? Zenginlere yapıyorsunuz ve oradaki küçük esnaflar buralarda muhtemelen işçi olarak çalışmaya devam edecekler.

Bizim burada önerimiz şudur: Yani, bir kere esnafların talepleri, fiyatların yarı yarıya düşürülmesidir. Yani, bu konuda 100 metrekarelik bir dükkânın 400 bin liraya yakın satılması düşünülüyor ve vadesi de beş yıl, çok kısa.  Buradan şunu öneriyoruz biz: Kirazlık Sanayi Sitesi var, yine aynı zamanda son derece büyük bir sanayi sitesi ve buranın neredeyse yarı kapasitesiyle çalışıyor. Yani, Gülsan Sanayi Sitesi kaldırılmalı ve bu kaldırılma projesi Kirazlık Sanayi Sitesi’ne pekâlâ taşınabilir. Oranın altyapısı da son derece müsait, dolayısıyla yeni bir rant projesine ihtiyaç yoktur. Küçük esnaf mağdur edilmemelidir. Samsun’un yeni inşaatlara ihtiyacı yoktur, Kirazlık Sanayi Sitesi pekâlâ değerlendirilebilir."

Bakmadan Geçme