Tüm emeklileri yakından ilgilendiriyor! Yargıtay'dan emsal karar!

Yargıtay, emekli maaşlarından kredi taksiti kesintisi yapılan emeklilerle ilgili önemli bir karar verdi. Kararda, emekli maaşlarından yapılan kredi ödemelerinin, kesintiye itiraz edilse dahi geri istenemeyeceği belirtildi. Karar, 16 milyon emekliyi yakından ilgilendiriyor.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararda, emeklilerin kredi borçlarını maaşlarından ödemeyi taahhüt ettikleri durumlarda, bu kesintilerin geri alınamayacağı ifade edildi. Karar, İç Anadolu Bölgesi'nde bir emeklinin bankaya açtığı davayla gündeme geldi. Emekli, maaş hesabına bloke konularak yapılan kesintilerin iptalini ve kesintilerin iadesini talep etmişti.

MAHKEME SÜRECİ

İlk derece mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi, emeklinin talepleri üzerine kararlar verdi. İlk derece mahkemesi davanın reddine karar verirken, Bölge Adliye Mahkemesi maaş üzerindeki blokenin kaldırılmasına hükmetti. Ancak Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını bozdu.

YARGITAYL'IN GEREKÇESİ

Yargıtay'ın bozma kararında, emeklinin kredi sözleşmesine kendi iradesiyle imza attığı ve emekli maaşını teminat olarak gösterdiği vurgulandı. Yargıtay, emeklinin bankaya birden fazla kez kredi tahsis ettirdiği ve hiçbir zaman ödeme yöntemine itiraz etmediğini belirtti. Yargıtay, kesintilerin hukuka uygun olduğunu ve bu kesintilerin iadesinin talep edilmesinin hakkın kötüye kullanılması olduğunu ifade etti.

Bakmadan Geçme