Turizmde toplumsal bağışıklık: Türkiye'yi öne çıkarıyor

Türkiye'nin büyük turizm merkezleri, aşılamadaki başarıyla dikkat çekiyor. 26 sahil kentinden 21'i, düşük riski ifade eden mavi kategoride.

Türkiye’nin sahil kentlerinin tamamına yakını Kovid 19 aşısının mavisine boyandı. Mavi bayraklı sahilleriyle dünyanın her tarafından turist çeken Türkiye’nin sahil kentleri, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında yapılan aşılamalarla maviye boyandı.

Üç tarafı denizle kaplı olan Türkiye’nin sahili olan 26 ilinden 21’i 18 yaş üstü nüfusunun yüzde 75’inden fazlasını aşılayarak, toplumsal bağışıklık yolunda güçlü bir adım attı. Güvenli turizm için önemli olan bu resim, turist ağırlamada Türkiye’yi rakiplerine göre avantajlı kılıyor.

MAVİYE DÖNEN İLK İL MUĞLA

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Sakarya Kocaeli, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinin denizlere kıyısı var. Bu 26 ilden 21’i aşılanabilir nüfusun yüzde 75’inden fazlasını aşıladı. Geriye kalan Düzce, Sakarya, İstanbul Adana ve Hatay’ın aşı haritasındaki rengi ise sarı. Muğla’nın 3 Temmuz’da maviye dönmesinin ardından, İzmir 3 Ağustos’ta, Antalya ise 12 Ağustos’ta haritada maviye boyandı.

ANTALYA VE İZMİR’İN MAVİ OLMASI ÖNEMLİ

Türkiye’nin turizm başkenti konumundaki Antalya ve en çok turist çeken diğer iki ili İzmir ve Muğla’nın turizm sezonunun ortasında toplumsal bağışıklığa kavuşması, daha çok yerli ve yabancı misafirleri ağırlamayı beraberinde getirdi. Turizm işletmelerinin geçen yıl hazırlıklarına başladığı güvenli turizm sertifikası da Türkiye’nin bu yılki sezonda avantajını arttıran bir diğer önemli hazırlık oldu. Bu yılın ilk 7 ayında 10 milyondan fazla turist çeken Türkiye’ye sadece Temmuz ayında gelen turist sayısı 4 milyon kişiyi aştı. Deniz, kum ve güneşin tercih edildiği yaz aylarında ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege sahilleri turist ağırlamada öne çıkıyor.

İNGİLTERE VE FRANSA'NIN KIRMIZI LİSTE ISRARI

Türkiye’nin aldığı önlemler ve başarılı aşılama sürecine rağmen bazı ülkelerin Türkiye’yi hala kırmızı listede tutmadaki ısrarı dikkat çekiyor. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, Kovid-19’a karşı önlem olarak oluşturduğu seyahat listesini dün güncelledi. İngiltere, son güncellemede sarı listeye alması beklenen Türkiye, kırmızı listede kalmaya devam etti. İngiltere hükümetinin belirlediği kurallara göre, kırmızı listede bulunan ülkelerin 10 gün otel karantinası uygulamaları gerekiyor. ‘Türkiye’yi haksızlık’ olarak nitelendirilen bir karar da dün Fransa tarafından alındı. Türkiye’den ülkeye seyahatlere ‘kırmızı liste’deki ağır kısıtlamaları getiren Fransa, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşılar ile aşılanmış kişileri bu kurallardan muaf tuttu.

Bakmadan Geçme