Türkiye'nin Tahıl Koridoru Anlaşması için çabasına dünya basınından övgü

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından, Türkiye'nin siyasi temasları sayesinde sıkıntıların çözülmesi ve Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesi dünyada yankı uyandırdı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve dünya basını tahıl sevkiyatı konusunda Erdoğan'ın yürüttüğü politikaya övgü dolu sözlerde bulundu.

Dünya’daki gıda krizine çözüm için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iletişimleri ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla İstanbul’da Ukrayna ve Rusya arasında tahıl sevkiyatı anlaşması imzalanmıştı.

22 Temmuz’da imzalanan anlaşmanın ardından, 29 Ekim’de Rusya tahıl sevkiyatı için oluşturulan koridorun Ukrayna tarafından istismar edildiğini ve Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla hava ve deniz saldırıları düzenlediğini iddia edip anlaşmadan çekilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mevkidaşı Putin’i aradı

Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmenin ardından Rusya’nın koridorun güvenliği konusundaki endişeleri çözülmüş ve Rusya anlaşmaya geri dönmüştü.

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’dan Türkiye’ye övgü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Guterres ve Kuleba ile görüşme yaptı. Yapılan görüşmelerin ardından BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye’ye gayretlerinden dolayı teşekkür etti. Gelinen noktadan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Rusya tahıl sevkiyatına, Guterres ve Erdoğan’ın perde arkasında yürüttüğü diplomasi sayesinde geri döndü. Putin’in anladığı dilde, güç dilinde konuştular. Bu bir taviz dili değil, güç diliydi"dedi.

Dünya Basınında da Türkiye’nin gayretleri geniş yer edindi

Uluslararası haber ajansları Rusya’nın anlaşmaya geri dönmesini son dakika gelişmesi olarak aktardı.

İngiliz Reuters Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabaları sonucunda Rusya’nın anlaşmaya geri döndüğünü yazdı.

Alman Bild Gazetesi "Ukrayna, tahıl yardımı için Türkiye ve BM'ye teşekkür etti" başlığını kullandı.

CNN International, New York Times, Agence France-Presse, Al Jazeera ve birçok uluslararası ajans da habere yer verdi.

Bakmadan Geçme