Üçüncü toplantı bitti. Türk-iş: 9 bin liranın altında masaya oturmayız

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı tamamlandı. Toplantının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 'Asgari ücret teklifimiz 9.000 TL oldu, altındaki rakam olursa masada olmayız' dedi.

İşçi, işveren ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi hedeflenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı tamamlandı.

Toplantının ardından Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirten Ergün sözlerinin devamında, "Verirlerse imzalarız, vermezlerse masaya oturmayız" şeklinde konuştu.

Komisyonun ilk toplantısı 7 Aralık'ta, ikincisi 14 Aralık'ta yapılmıştı. Üçüncü toplantı için ise ilk olarak 21 Aralık tarihi öngörülmüş ancak tarih bugüne alınmıştı.

Komisyon görüşmelerde işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsil ediyor.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Bakmadan Geçme