Yalova'nın Örnek Esnafı... Askıda Ekmek Çocuklara Ücretsiz Çikolata

Yalova'da bir işletme, askıda ekmek uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine katkı sağlıyor.         İstiklal Caddesi'nde faaliyet gösteren Furkan Gıda 1979 market sorumlusu Furkan Ersan, 10 yıldır askıda ekmek uygulamasıyla 'alan el ile veren el' arasında köprü olduklarını anlattı. Marketin yaptığı diğer bir uygulama ise Ramazan aylarında farklı bir uygulamaya imza atan işletme dini günlerde çocukları da unutmuyor. www.esnafhabertv:com'un özel haber farkıyla...

Ersan, yıllardır devam ettirdikleri uygulamada, askıda sürekli ekmek bulunduğunu ve gelen ihtiyaç sahiplerini hiç boş göndermediklerini belirterek şunları söyledi:
“İşletmemiz, gıda ve ihtiyaç maddeleri üzerine satış yapan bir yer. 1979 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Bulunduğumuz muhit, aslında orta ve üst kesimin oturduğu bir bölge. Askıda ekmek projesine şöyle başladık: Gelen bazı müşterilerimiz, para üstü almayarak paralarını ihtiyaç sahiplerine vermemizi istiyorlardı. Bunun üzerine biz de, bıraktıkları paralarla askıda ekmek uygulamasına 10 yıl önce başladık. O gün, bu gün işletmemizde askıda ekmek var.

Askıda ekmek uygulaması nasıl işliyor    

Askıda ekmek uygulamasının geniş bir kesim tarafından benimsendiğini aktaran Ersan insanların bu konuya olan duyarlılığının çok önemli olduğunu ifade etti.  Ersan, uygulama işleyişi hakkında şu bilgileri verdi:

“ Askıda ekmek için duyurumuzu gören vatandaşlar ellerinden ve gönüllerinden geldiğince askıya ekmek bırakıyorlar. İşletmemin bulunduğu muhitte askıdan ekmek alan çok az. Biriken ekmekleri muhtarlıklar aracılığıyla tespit edilen ailelere kendimiz götürüyoruz. Ekmekleri akşam ihtiyaç sahiplerinin kapısına asıyoruz. Böylece ekmeği askıda çok bırakmıyor ihtiyaç sahipleriyle buluşuyoruz. Uygulamaya çok büyük ilgi var. Bazen uygulaya çocuklar harçlıklarını bırakıyor. Uygulamaya 7 den 70’e ilgi büyük.”

-Ramazan aylarında farklı bir uygulama 
Yaklaşık 6 yıldır da Ramazan aylarında farklı bir uygulamaya imza atan işletme dini günlerde çocukları da unutmuyor. Gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan Kandil ve mübarek gecelerde özellikle çocukların dikkatini çekmek için farklı bir uygulamayı da başlattıklarını aktaran Ersan, şöyle devam etti:

“Ben 35 yaşındayım çocukluğumda Kandil geceleri bizim için heyecan oluşturuyordu. Bu heyecanın kaybolduğunu gördüm. Ben de özellikle mübarek gün ve gecelerde çocukların dikkatini çekmek için bir uygulama başlattım.”

Uygulama ile ilgili Ersan şu bilgileri verdi:

“ Önce ben bir bütçe ayırarak çocuklara çeşitli ikramlarda bulundum. Bazı çocuklara uzattığım ikramlar için aileleri ödeme yapmak istedi. Ben de onlara bu gecenin mübarek günlerden olduğunu anlattım. En azından işletmem etrafındaki çocuklar dini ve kutsal gecelerimizi öğrendi. Uygulamayı gören müşterileriniz de katkı sağlamaya başladı.

Çocuklar çok mutlu

Ramazan ayı dışındaki diğer günlerde askıda ekmek uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerinin evlerine ekmek götürmesine vesile olan işletme, kutlu ay boyunca da askıda pide uygulamasıyla ‘alan el ile veren el’ arasında köprü vazifesi görüyor. Vatandaşlar, Furkan Gıda 1979’un bu uygulamasını, kaybolan komşuluk ve akrabalık ilişkilerini kuvvetlendirmenin bir adımı olarak değerlendiriyorlar.

Öte yandan işletme sahibi Furkan Ersan’ın dini gün ve gecelerin önemine dikkati çekmek ve  çocuklara bu günleri unutturmamak adına da bayram gecesi bayramlık elbisesini başucuna koyup yatan çocuklara sürpriz hediyeleri var.

Bakmadan Geçme