Yangın Var...Yetiş Pazarcım Yetiş !
Çiftçi üretimini yaptığı ürünü satamazken, pazarcı esnafı da vatandaşın alım gücündeki düşüşten dolayı tezgah açmakta zorlanıyor. Geleneksel olarak her yaz pazarlarda tezgah açan esnaf sayısında bu yaz yaşanan yüzde 20’lik düşüş, İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün tarafından da doğrulandı.
Çiftçi ve Pazarcı Esnafının Zor Durumu
Yüksek üretim maliyetleri ve düşük fiyatlar nedeniyle çiftçilerin ürünleri tarlada kalırken, pazarlarda da benzer bir durum yaşanıyor. Pazarcılar, vatandaşın alım gücündeki azalma nedeniyle tezgah açamaz hale geliyor. Mesut Şengün, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle birlikte gıdadan da tasarruf etmeye başladığını belirtti. Eskiden daha yoğun olan komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin azalmasıyla birlikte, meyve-sebze alımının da azaldığını vurgulayan Şengün, tüketicilerin sadece ihtiyaçları kadar alışveriş yaptığını söyledi.
Esnaf Azalması ve E-Ticaretin Etkisi
Şengün, pazarlarda yaşanan esnaf azlığını sadece yazlıkçılar ve memlekete gidenlerle açıklamayarak, bu yıl ekonominin de etkisiyle daha belirgin bir düşüş olduğunu ifade etti. Esnaf sayısındaki yüzde 20’lik azalma dikkat çekerken, e-ticaretin yaygınlaşmasının da bu durumu etkilediği belirtildi. Şengün, perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurgulay
Tarladaki Ateş Pazar Esnafına da Yansıyor
Çiftçi, üretimini yaptığı ürünü satamazken; pazarcı esnafı da vatandaşın alım gücündeki düşüşten dolayı tezgah açmakta zorlanıyor. Geleneksel olarak her yaz pazarlarda tezgah açan esnaf sayısındaki düşüş bu yaz yüzde 20’leri buldu. İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, bu durumu doğrulayarak vatandaşların alım gücündeki azalmanın pazarlara olan ilgiyi de olumsuz etkilediğini belirtti.
Çiftçi ve Pazarcı Esnafının Zor Durumu
Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi GÜLEL'in haberine göre yüksek üretim maliyetleri ve düşük fiyatlar nedeniyle çiftçilerin ürünleri tarlada kalırken, pazarcı esnafı da benzer sorunlarla karşı karşıya. Pazarlarda yaşanan esnaf azlığının vatandaşın alım gücündeki düşüşten kaynaklandığını söyleyen Mesut Şengün, insanların gıdadan da tasarruf etmeye başladığını ifade etti. Eskiden daha yoğun olan komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin azaldığını, bu durumun meyve-sebze alımını da azalttığını belirten Şengün, "Tüketiciler artık sadece ihtiyaçları kadar alışveriş yapıyor," dedi.
Esnaf Azalması ve E-Ticaretin Etkisi
Pazarlarda esnaf azalmasının sadece yazlıkçılar ve memlekete gidenlerle açıklanamayacağını söyleyen Şengün, bu yıl ekonominin de etkisiyle daha belirgin bir düşüş yaşandığını ifade etti. Esnaf sayısındaki yüzde 20’lik azalma dikkat çekerken, e-ticaretin yaygınlaşmasının da bu durumu etkilediğine dikkat çekti. Şengün, perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurgulayarak, "400 metrekare üzerinde olan marketlerin şehir dışına taşınması gerekiyor. Bütün Avrupa’da ve dünyada böyleyken, maalesef ülkemizde perakende yasası bir türlü çıkmıyor. Burada güçlü bir lobi var gibi duruyor," dedi.
Pazarda Kart Kullanımı Artıyor
Pazarda özellikle tekstil ürünlerinde büyük bir azalma yaşandığını, son dönemde gıda fiyatlarının da yükselmesiyle bu alanda da ciddi bir düşüş olduğunu belirten Şengün, "Tüketiciler artık daha az meyve-sebze alıyor. Vatandaş kıyafet alımını erteliyor ve kredi kartları dolu oldu