Kevser Gülcan Topçu

Farkında mısınız Bir Sorunumuz Var !

Kevser Gülcan Topçu

Diploma meslek sahibi olmak için yeterli değildir. Çünkü biz makine ile değil insanla çalışıyoruz. 27 yıllık hizmet sektörü çalışanı ve işletmecisi olarak diplomanın sadece ruhsat almak için gerekli olduğunu, meslek sahibi olmak için daha fazla yeterliliğin gerektiğini söylemem kimseyi rahatsız etmesin.

Gerçekten bir meslek sahibi olmak isteyenlere yol göstermek amacıyla yazıyorum. 
Bu yazım acı tecrübelerim ve mesleki deneyimlerimin sonucunda yazılması gereken bir hal almıştır.  

Bilmeliyiz ki,tüm hizmet sektörü için gerekli olan bu kurallar bizim işimiz için olmazsa olmazımızdır.Bütün bilimler insanlığa hizmet etmek için vardır. Bizlerde insana hizmet ettiğimize göre bütün bilimlere hakim olmamız gerekir.

Nasıl mı?

Şöyle ki bir güzellik uzmanı matematik, fizik, kimya, biyoloji, istatistik, fizyoloji, muhasebe, ekonomi psikoloji, sosyoloji, siyaset, edebiyat, tarih ve hatta meteoroloji bile bilmek zorundadır. 

Güzellik uzmanı bu bilimleri, alt branşlarıyla birlikte sanatı birleştirerek hizmetini sunmak zorundadır. Ve sunmaktadır da… 

Bunlar yeterli mi maalesef hayır…?

Bunun yanında ahlak ve etik kuralları, dini kaideleri, demografik gelenekler ile mesleki kuralları da bilip uygulamamız gerekiyor. 

Ancak gelin görün ki; meslekte en çok yaşadığımız en önemli sorun; kalifiye personel/insan kaynakları sorunudur. Diploma sahibi herkesi meslek sahibi kabul edemeyiz. Biliyor musunuz meslek ahlakına sahip olmayan diplomalılar yüzünden eleman çalıştırmaktan vazgeçmiş işletme sahibi oldukça fazladır. 

Okullarımızda temel teorik bilgilerden önce; ahlak kuralları,  insani ilişkiler, öğretilmeli…
Diyor ya şair “İnsan ya mukaddes yüke hamal” kul hakkı, insana, yaratılana saygı öğretilmeli. Çünkü yanlış kişilerin yaptığı küçük görülemeyecek yanlışlar kar topu gibi büyüyerek mesleğe mal edilmektedir.

 Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de mesleki ahlakı ihlal eden ilkesiz kişiler vardır. Bu kişileri meslekten dışlamak en doğru davranıştır. Mesleğimizin hak ettiği itibar ve saygınlık için buna mecburuz. 

Kuralları hepimiz biliyoruz ama yeni başlayanlar için yazmak istiyorum.

Doğruluk
Yasallık
Yeterlilik
Güvenilirlik
Mesleğe bağlılık

Doğruluk: Doğru sözlülük, içtenlik ve dürüstlük olmazsa olmazımızdır. 

Yasallık: iş hayatında her türlü yasal düzenleme yapılmıştır. Kurallara uyulması zorunludur. 

Yeterlilik:  İş hayatında her gün yeni gelişmeler olmaktadır. Bu gelişmeleri takip edip kendini yenilemek gerekir 

Güvenilirlik: uzun bir süreç sonunda oluşan imajınızdır. Güvenilir insan olmanın gereklerinden biri hatta en önemlisi verilen sözde durmaktır.

Mesleğe bağlılık: Meslek ahlakı ilkelerinden biri de kişinin yaptığı işi önemsemesidir. Ve en iyi şekilde yapmaya çalışmasıdır.

Burada Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel bir sözüyle yazımı tamamlamak istiyorum.
"Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır."

Bir şiir de der ya: “Bizi, biz eden amansız sevda”

Sevdamız eksilmesin.

Saygı ve hürmetle...

Yazarın Diğer Yazıları