Yem fiyatları uçtu, Van'da hayvancılık durma noktasına geldi

Yaşanan sel felaketleri, kuraklık ve zamlar nedeniyle yem almakta güçlük yaşayan Vanlılar, büyük baş hayvanlarını düşük maliyete satmak zorunda kalıyor.

Van’da hayvan üreticileri artan maliyetler nedeniyle hayvanlarını satmaya başladı. Yoğun satışlar sebebiyle Van’da et fiyatı, 35 TL’ye kadar düştü.

TL’deki değer kaybı nedeniyle hayvanların en büyük alıcısı Iraklılar oldu. TL’deki değer kaybına tepki gösteren üretici Kenan Köstekçi, “Daha önce Irak’tan biz mal alıyorduk. Çünkü paramız Irak parası karşısında değerliydi. Şimdi Iraklılar gelip bizden mal alıyor. Nereden nereye geldik” ifadelerini kullandı.

Van'daki hayvan pazarı artık boş. Nakliye maliyeti nedeniyle pek çok üretici hayvanlarını pazara getirmeden satıyor.

‘AÇ KALACAĞIZ’

Türkiye’de durdurulamayan döviz kuru karşısında hayvancılık durma noktasına geldi. Düşük maliyete hayvanlarını kasaplara satmak zorunda kalan üreticiler, her geçen gün zarara sürüklendiklerini dile getirerek, “Böyle devam ederse önümüzdeki yıl hayvan kalmayacak” dedi. Son dönemde zamlar nedeniyle çıkmaza girdiklerini dile getiren Kenan Köstekçi, “Daha önce Irak’tan biz mal alıyorduk. Çünkü bizim paramız Irak parası karşısında değerliydi. Şimdi Iraklılar gelip bizden mal alıyor. Nereden nereye geldik. Bedavaya mal bulmuş gibi gelip hayvanlarımızı toplayıp götürüyorlar. Sözde kâr ediyoruz, fakat kâr da edemiyoruz. Yani satışımız boştur. Sattığım hayvanı etlendirmişim, masraf etmişim. Bugün yerine almaya çalışsam alamıyorum” diye konuştu. Köstekçi, geleceğe karşı karamsar olduğunu söyleyerek, “Biz yarını kuraklık ve yoklukla karşılayacağız. Çünkü paramız beş kuruş olmuş, biz aç kalacağız. Bunu görüyoruz. Böyle devam ederse iki ay sonra artık büyük baş hayvanın izi kalmayacak. Dışa bağımlı olarak yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ YIL HİÇ KİMSE HAYVAN BESLEYEMEZ’

Yaklaşık 25 yıldır hayvancılık yaptığını dile getiren Yasin Yalçın, bugün yem ve saman fiyatının tavan yaptığını belirterek iflasın eşiğinde olduklarını aktardı. Yalçın, “25 yıldır hayvancılık yapıyorum, hiçbir yıl bu yıl kadar zorlanmadım. Bir torba yem olmuş 240 lira, bunun bir de samanı var. Çobanı ve ilacını da hesaplarsan içinden çıkman mümkün değil. Hayvan beslemenin maliyeti, ciddi anlamda artış gösterdi. Bu durum karşısında önümüzdeki yıl hiç kimse hayvan besleyemez. Dolayısı ile bu durum yoğurdu, peyniri unutacağımız anlama gelir” şeklinde konuştu.

‘BİR İKİ AY SONRA KESECEK HAYVAN DA BULAMAYABİLİRİZ’

Üreticilerin yaşadığı durum et fiyatlarına da yansıdı. Erciş ilçesinde sığır eti fiyatı 35 ile 45 TL arasında. Hayvan satışının yüksek olması sebebiyle et fiyatının düşük olduğunu dile getiren kasap Mustafa Bakan, hayvan sayısının azalmasıyla birlikte et fiyatının da yükseleceğini dile getirdi. Bakan şöyle devam etti: “Genelde düve dediğimiz doğuran hayvanları satın alıyoruz. Dana yani hayvanın erkeği az bulunuyor. Yaşanan zamlar nedeniyle alım gücünün düşmesi ve hayvan fiyatlarında artan satışlar nedeniyle et fiyatlarını uygun tutuyoruz. Ha derseniz ‘kâr mı ediyorsunuz?’ hayır etmiyoruz. Etin fiyatı ucuz olmasına rağmen yeterli ilgi yok çünkü alım gücü yok. Bir iki ay sonra kesecek hayvan da bulamayabiliriz. Bu da et fiyatını çok yükseltir.”

Bakmadan Geçme