Zenginlerinkini değil esnafın vergisini iptal edin

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Sayın Başkan, yoksulu ve esnafın sorunlarına dikkati çekerek iktidara 'Zenginlerinkini değil esnafın vergisini iptal edin' çağrısında bulundu

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Sayın Başkan, yoksulu ve esnafın sorunlarına dikkati çekerek iktidara "Zenginlerinkini değil esnafın vergisini iptal edin" çağrısı yaptı.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Piroğlu, son günlerdeki gündeme gelen intiharlara dikkati şöyle çekti:

"Bugün sabah saatlerinde biz burada intiharları tartıştık ve iktidar milletvekili çıkıp dedi ki: “İntiharlar psikolojik, üstelik başka ülkelerde bizden de fazla.” Geçen hafta sadece Kocaeli ilinde 7 kişi intihar etti. Tugay Adak, 28 yaşında, İzmit’te üstgeçitten atlayarak; Ahmet Tarı, 26 yaşında, Gölcük’te kendisini elektrik direğine asarak; Samet Özer, 32 yaşında, Gebze’de kendisini tavana asarak; Ünal Çetinkaya, 25 yaşında, inşaat işçisi, Körfez’de inşaattan atlayarak; Kadir Gündüz, 28 yaşında, Kocaeli’de kendisini asarak ve İstanbul’da, Zeytinburnu’nda Elvan Demir, Enver Demir 1,5 yaşındaki çocuklarını akrabalarına bırakıp intihar ettiler ve bütün bu intiharlar sosyal medyaya ve yerel basına yoksulluk intiharları olarak geçti ama ne bu Mecliste ne boyalı basında ne de satılmış kalemlerin köşe yazılarında bu intihar edenlerin isimleri duyulmadı, okunmadı."

 

"Kalın, pahalı montlarımızla evimize gideceğiz ama.."

Piroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hava soğuk, ben dün akşam eksi 10 derece ölçtüm. Biz rahatız, burası çok sıcak. Dağılacağız; kalın, pahalı montlarımızı giyeceğiz, arabalarımıza binip sıcak evlerimize gideceğiz ama 60 milyona yakın insan doğal gaz ve elektrik paralarıyla boğuşuyor, 60 milyona yakın insan yoksullukla boğuşuyor. 2020 yılının ilk altı ayında, sadece altı ayda 1 milyon 655 bin evin elektriği ve doğal gazı kesildi. Ayda ortalama 185 bin abonenin elektriği, 80 bin abonenin doğal gazı kesiliyor ve bunlar basına girmiyor çünkü boyalı basın ne yapıyor? Boyalı basın şunu yapıyor: Yoksula ekmek köftesi yapmayı öğretiyor. Boyalı basın şunu yapıyor: Çöpten toplanan yiyeceğin nasıl yenileceğini öğretiyor ve İktidar her kürsüye çıktığında “Yoksulluk yok, kuru ekmek karın doyuruyor ve insanların parası var.” diyor ve biz, bu yoksullukla boğuşmaya devam ediyoruz. İnsanlar sefaletle boğuşuyor ama bu ülkenin tamamı değil, bir avuç zengin, bir avuç çapulcu servetin ve para denizinin üstünde yüzüyor çünkü yoksulluğun temel kaynağı, zenginliğin bu kadar dar bir alanda toplanmış olmasıdır. Onların serveti ve sizin iktidarınız yoksulun kanı ve işçinin alın terinin üstünden yükseliyor. “Aynı gemideyiz.” diyorsunuz ya; yanlış, sizin geminiz yoksulların kanının üstünde yüzüyor. Biz eziliyoruz, sizler ve zenginler yaşamaya devam ediyor. Bunun çözümü basit, çok kolay çözüm önerileri var. Bu Meclis bir günde, sadece bir günde bu yoksulların en azından belli sorunlarını çözebilir."

AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, bunun üzerine "Çözüyor" diye laf attı.

Musa Piroğlu ise “Çözüyoruz.” demeyin, yapın" cevabını verdi.

Piroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Zorunlu tüketim maddeleri üstündeki ÖTV’yi kaldırın. Doğal gaz ve elektrik borçlarını iptal edin. Zenginlerin vergilerini değil esnafın vergisini iptal edin. Zenginlerin elektrik borçlarını değil yoksulun elektrik borcunu iptal edin ve insanlara insanca yaşayacak bir ücret verin. Ağzınızı her açtığınızda “Biz yoksuldan yanayız.” diyorsunuz ya, asgari ücreti insanca yaşayacak seviyeye getirin, vergiyi kaldırın, insanların bu kışı düzgün ve insanca atlatmasının yolunu öğretin -sizin artıklarınızla, zenginlerin artıklarıyla- çöpten yiyecek toplamayı öğretmeyin. Diyanet İşleriniz yoksula pazarlara akşam gitmeyi söyleyeceğine, kendi lüks arabalarını satsın ve yoksullarla aynı şekilde yaşamaya çalışsın ancak ondan sonra buraya çıkıp konuşabiliriz ve bu, bu Meclisin bir saatini alır. Yapmıyor çünkü zenginlerin iktidarı var. Yapmıyor çünkü patronların iktidarı var. Yapmıyor çünkü zenginleri daha fazla zengin etmek için elinden gelen çabayı yapıyor, çünkü kendileri de buradaki iktidarın mensupları da büyük patronlardan geliyor. “Yok.” demeyin, ben sayayım: Turizm Bakanınız ülkenin en büyük otellerinin sahibi, Sağlık Bakanınız ülkenin en büyük hastanelerinin sahibi, Millî Eğitim Bakanınız aynı."

Bakmadan Geçme