''Ağzınız Bal Yesin, Paranızı Van Yesin''

Yöresel Van kahvaltısının önemli temsilcilerinden Yusuf Konak, 1975 yılında kurduğu işinin Guinness rekorlar kitabına kadar giden yolculuğunu www.esnafhabertv.com'a anlattı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
''Ağzınız Bal Yesin, Paranızı Van Yesin''

1957 yılında Van’ın merkez köyünde doğan Yusuf Konak, sekiz çocuklu bir ailede dünyaya geldi. 1965’te Süt Evi adı altında ilk işlerini yürüttüklerini söyleyen Konak, 1975 yılında kendi işini kurdu. Sloganlarının: ‘’Ben bak hele bak Yusuf Konak, eğitim şart yine Yusuf Konak, çak hele çak yine Yusuf Konak, number one, always one, ahirette iman, sen buna inan, ey Türkiye sloganımız, ağzınız bal yesin, paranızı Van yesin.’’ Olduğunu, 1980 yılında bilmece, fıkra ve mani konseptiyle şahlanıp Van Güzel Kahvaltı ismini aldıklarını, bu isimden sonra işlerle daha fazla uğraştıklarını söyleyen Konak, 2000 yılında medya ile tanıştığını ve 2001 yılında ilk iftar programını yaptığını belirtti. Daha sonra Van Kahvaltısının Van Kültür Evi olmasıyla birlikte Van’da işe başladıklarını belirten Konak: ‘’Van depremi oldu Ankara'ya taşındık, 6-7 yıl Ankara'da kaldık Ankara'da aynı işi yaptık, Ankara' da işimiz uçtu, sabah 06.00 akşam 18.00 gün boyu kahvaltı. İsmini de plaka 06 koyduk. Valisinden, A partisinden, B partisinden, C partisine bizi geri getirdiler, biz de tekrar adını değiştirdik. Van Güzel kahvaltı ile Van'da devam ettik, şimdi ‘dünyada Van, ahirette iman, sen buna inan’ sloganıyla çıktık. Bak hele bak, eğitim şart, işte Yusuf Konak. ‘’ dedi.

‘’52 sene kahvaltı verildi Guinness’e girdi’’

Süt evinde taslara süt koyup ekmek doğradıklarını sonrasında yoğurt pekmezin dahil olduğunu, ilerleyen süreçte Van peyniri, Van cacığı derken tereyağı ve kaymak da koyduklarını belirten Konak, bu sayede işlerinin daha da açıldığını ve 1975 yılında isimlerini Konak Kahvaltısı Salonu koyduklarını belirtti. Konak: ‘’ herkes sabah erken gelirdi bir kahve içerdi kahve altının altında bir mendilde çörek ile kete dersiniz, kete çörek ve ekmek peynir koyarlardı, kahve altı yani kahvaltı oradan çıktı. Bu kahvaltı Van’la özleşti, Van markası oldu. 52 sene kahvaltı verildi Guinness’e girdi. Bütün Vanlıların emeğidir bu. Türkiye'nin emeğidir, 7'den 70'e herkesin desteği oldu. Bizlerin değil, biz burada vesile olduk. Tekrar süte dönüyorum, süt evde her çeşit yoktu, şimdi hamd olsun bütün kahvaltı çeşitleri on beşe yakın Van'a has çeşitlerdir. Bizde diyoruz ki Van ürünleri tercih edelim. Van güzel, kahvaltı güzel.’’ Şeklinde konuştu.

Bak hele bak Yusuf Konak

Askerliğini 1975’te bitirdiğini, evliliğini de o sene içerisinde yaptığını, iş yerini de annesi ve eşiyle birlikte aynı sene kurduğunu, başarısını eşine borçlu olduğunu ve bir daha dünyaya gelse yine eşiyle evleneceğini söyleyen Konak vefat eden oğlu ve damadıyla ilgili de konuştu: ‘’Nur içinde yatsın kıymetli oğlum vardı Harun Konak, 2014 yılında vefat etti. Allah birini aldı oğlumuz Fariz'i verdi, Fariz damadım işin başında. Her gün eşime bir yenilik yaptım, yenilikleri severdim, çok hareketliydim. Bak hele bak ne yaptı, bak hele bak nereye gitti, bak hele bak ne yaptı bak, hele bak ne getirdi, adım oldu Bak Hele Bak Yusuf Konak.’’ Dedi.

‘’Başka Türkiye yok’’

Türkiye’ye çok büyük bir sevgisi olduğunu, başka bir Türkiye’nin olmadığını söyleyen Konak: ‘'İnsan dürüst olacak, işler dürüst, aşlar dürüst, eşler dürüst olacak, yediğini yedirecek ve birlik beraberlik ile birbirimizi seveceğiz başka hayat çekilmez. Helalleşme de güzel, bir kusurumuz varsa helalleşeceğiz tabi, başka Türkiye yok. Esnaflar için de size garanti ediyorum hiçbir esnafın siyasetle işi olmaz, esnaf parti üstüdür, bizim partimiz olmaz. Bizim partimiz ekmektir, birlik beraberlik oradan gelir. Birbirimizi sevmek zorundayız, birbirimizi kucaklamak zorundayız. Esnaf, tüccar, sanayici ne ise kucaklaşacak. İşini iyi yapacak, hile yapmayacak dürüst ve mert olacak. ‘’ İfadelerini kullandı.

Eşimle evliyim ama işimle de evliyim

Sekiz çocuğu okutup, büyüten babasının hala hayatta olduğunu, dünya tatlısı bir insan olduğunu, çok mert ve mütevazı olduğunu söyleyen Konak: ‘’Hepimize iş imkânı verdi, okuttu. En önemlisi, babam hep derdi ki esnaf ol, dürüst ol, samimi ol, bu babamın sözüdür. Diğer kardeşlerim memur oldular, tek esnaf olan benim, bende işimi çok seviyorum. Tabiri caizse ben işimle evlendim, eşimle evliyim ama işimle de evliyim. Yanlış anlaşılmasın ben işimi aşkla yapıyorum. İşimle haşır neşirim, herkes işini sevsin. Burada düzgün bir para kazandığımız yok. Müşteriler ile ilgileniyorum, soru soruyorum, fıkra anlatıyorum, bilmece soruyorum ve mani okuyorum tanıyım tanımayım kesinlikle masasına gidiyorum, çok kıymet veriyorum. Onlarla bugünlere geldik.’’ Dedi.

Malatya’dan kayısı, Nazilli’den incir, Manisa’dan mesir macunu getiriyorlar

Türkiye’nin ve dünyanın her tarafından dostları olan Konak’a sevgililer gününde erkekler, kadınlar çiçek, hediye gönderip kıyafet getiriyor. Malatya’dan gelenlerin kayısı, Aydın Nazilli’den gelenlerin incir, Manisa’dan gelen müşterilerin de mesir macun getirdiğini belirten Konak: ‘’Her ilden kahvaltıya geliyorlar ellerinde hediye ile. Bu beni biraz kamçıladı daha da bağladı işime, daha çok sevdirdi ve coşkumu arttırdı. Bütün ümidimi müdavimlere borçluyum, eşime borçluyum anne ve babamın duasına borçluyum, perde arkasında Fariz ile çocuklarıma borçluyum.’’ Dedi.

‘’Kadınlar başımızın tacı, gözümüzün ışığı, kadınlar bizim canımızdır, Allah canımızı korusun’’

4 kızı ve 12 torununun olduğunu söyleyen Konak, kadınların eğitimine ve çalışma hayatına dahil olmalarına çok önem veriyor. Ülkemizde kız çocuklarının okutulmasının ve iş hayatında bulunmasının çok önemli olduğunu dile getiren Konak’ın bu konuyla ilgili bir sloganı da var: ‘’Kadınlar başımızın tacı, gözümüzün ışığı, kadınlar bizim canımızdır, Allah canımızı korusun. Her bir kadın bir annedir, her bir kadın eştir, her bir kadın evin direğidir, her bir kadın bir akıl hocasıdır, her bir kadın bir deryadır onlara o gözle bakacağız. Çalışan kadınlarımız var bunu herkese de tavsiye ediyorum ve ricada bulunuyorum, herkes kadın çalıştırsın tabiri caizse tezgâhta kadın olsun, kadın eli olsun, kadın elinin olduğu bir yerde güzellik var marifet var, hoşluk var, saadet var ve gül kokar.’’ Şeklinde konuştu.

‘’Kadınla erkeği de ayrım yapmayalım bu saatten sonra, aynı pencereden bir bakalım’’

Sözlerine herkesin işini sevmesi gerektiğini ve esnafın bir partisi olmadığını, esnafın hilekâr değil dürüst olması gerektiğini dile getirerek devam eden Konak: Sözüm odur herkes yaptığı işi yapsın, yapamayacağı işe de girmesin. Derler ki elinin hamuruyla kadının işine karışma, kadınla erkeği de ayrım yapmayalım bu saatten sonra, aynı pencereden bir bakalım. Habibetullahın beş tane oğlu, beş tane kızı vardı. Benim de beş tane oğlum üç tane kızım var. Burada tekrar söylüyorum bütün başarım eşimindir, kızlarımdır. Akıl hocam kızlarımdır, onların marifetleri onların emekleridir. Ne olursunuz birlik beraberliğimizi yapalım başka Türkiye’miz başka dünyamız yok. Van'dan sevgiler selamlar, saygılar gönderiyoruz. Number one, always one duy da one inan, ahirette iman sen buna inan, Bak Hele Bak, çak hele çak, eğitim şart işte Yusuf Konak.’’ Dedi.

Bakmadan Geçme