Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dillere Destan Van Kahvaltısının Guinness'e Giden Yolculuğu
guvencenEditör

Dillere Destan Van Kahvaltısının Guinness'e Giden Yolculuğu

1965 yılında süt evi ile başlayan yolculuk, Van kahvaltı kültürünün oluşması ile Van güzel kahvaltı markasının oluşumunu Yusuf Konak 52 senelik kahvaltı ve Guinness'e giren bu sureci anlattı. Türkiye ve Van halkının desteği ile olduğunu söyleyen Konak, müşterilerle arasının iyi olduğunu fıkra, mani ve bilmece sürekli onlarla iç içe olduğundan söz etti. Bu yüzden Türkiye'nin her köşesinde sevenlerinin olduğunu ve her kahvaltı için geldiklerinde ellerinde hediye ile geldiklerini ve bu durumun kendisini daha çok bu işe bağladığından bahsetti.

1965 yılında süt evi ile başlayan yolculuk, Van kahvaltı kültürünün oluşması ile Van güzel kahvaltı markasının oluşumunu Yusuf Konak 52 senelik kahvaltı ve Guiness’e giren bu sureci anlattı. Türkiye ve Van halkının desteği ile olduğunu söyleyen Konak, müşterilerle arasının iyi olduğunu fıkra, mani ve bilmece sürekli onlarla iç içe olduğundan söz etti. Bu yüzden Türkiye’nin her köşesinde sevenlerinin olduğunu ve her kahvaltı için geldiklerinde ellerinde hediye ile geldiklerini ve bu durumun kendisini daha çok bu işe bağlamadığından bahsetti.

ESNAFHABERTV.COM: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

YUSUF KONAK: Ben bak hele bak Yusuf Konak, eğitim şart yine Yusuf Konak, çak hele çak yine Yusuf Konak, number one, always one, ahirette iman, sen buna inan, ey Türkiye sloganımız, ağzınız bal yesin, paranızı Van yesin.  Yusuf Konak, 1957 yılında Van'ın merkez köyünde dünyaya geldim, sekiz kardeş iki kız altı erkeğiz 75 yılında bu işimi kurdum. İşin kurucusu süt evidir, süt Evi adı altında işi yürüttük, 65' te başladım 75'te kendi işimi kurdum. 80 yılında bir şahlandık bilmece fıkra mani derken Van güzel Kahvaltı ismini aldım. Van güzel Kahvaltı ismini alınca biraz daha haşır neşir olduk. 2000 yılında medya ile tanıştım, ilk iftar programını 2001 yılında yaptım. Daha sonra Van Kahvaltısı, Van Kültür Evi oldu.  Biz de o vesile ile Van güzel kahvaltı ile Van'da başladık. Van depremi oldu Ankara'ya taşındık, 6-7 yıl Ankara'da kaldık Ankara'da aynı işi yaptık, Ankara' da işimiz uçtu, sabah 06.00 akşam 18.00 gün boyu kahvaltı. İsmini de plaka 06 koyduk. Valisinden, A partisinden, B partisinden, C partisine bizi geri getirdiler, biz de tekrar adını değiştirdik. Van Güzel kahvaltı ile Van'da devam ettik, şimdi ‘dünyada Van, ahirette iman, sen buna inan’ sloganıyla çıktık. Bak hele bak, eğitim şart, işte Yusuf Konak.

ESNAFHABERTV.COM: Yaptığınız işten bahseder misiniz, süt evlerini anlatır mısınız?

YUSUF KONAK: Süt evlerine 65 yılında başladık, süt evi diye küçük bir yer vardı o yerlerde taslara süt koyardık, ekmek doğrardılar ve tahta kaşık ile onu yerdiler. Daha sonra yoğurt pekmez şeklinde oldu. Van Peyniri, Van Cacığı derken tereyağı koyduk, kaymak koyduk. Böyle olunca biraz daha açıldı işler, dediğim gibi 75 yılında biraz daha farklı gördük, yenilik gördük. Bunun yanında 75 yılında kahvaltı ismini Konak Kahvaltısı Salonu koyduk, o şekilde devam ettik. Büyüklerimiz vardı bizden önceki, saygın insanlar herkesin yeri iki üç masalık küçük yelerdi. Kahvaltı, kahve altı, herkes sabah erken gelirdi bir kahve içerdi kahve altının altında bir mendilde çörek ile kete dersiniz, kete çörek ve ekmek peynir koyarlardı, kahve altı yani kahvaltı oradan çıktı. Bu kahvaltı Van’la özleşti, Van markası oldu. Fariz Bey buranın beyi, her şeyi anlattı. 52 sene kahvaltı verildi Guinness’e girdi. Bütün Vanlıların emeğidir bu. Türkiye'nin emeğidir, 7'den 70'e herkesin desteği oldu. Bizlerin değil, biz burada vesile olduk. Tekrar süte dönüyorum, süt evde her çeşit yoktu, şimdi hamd olsun bütün kahvaltı çeşitleri on beşe yakın Van'a has çeşitlerdir. Bizde diyoruz ki Van ürünleri tercih edelim. Van güzel, kahvaltı güzel.

ESNAFHABERTV.COM: Peki kendinizi nasıl geliştirdiniz?

YUSUF KONAK: Annem ve eşimle birlikte iş yerimi 75'te kurdum. Evliliğimi de 75'te yaptım askerliğimi de 75'te bitirdim çok şanslıydım. Tabiri caizse diyor ya havam 500, benim havam 1500. Eşime borçluyum. Nur içinde yatsın kıymetli oğlum vardı Harun Konak, 2014 yılında vefat etti. Allah birini aldı oğlumuz Fariz'i verdi, Fariz damadım işin başında. Her gün eşime bir yenilik yaptım, yenilikleri severdim, çok hareketliydim. Bak hele bak ne yaptı, bak hele bak nereye gitti, bak hele bak ne yaptı bak, hele bak ne getirdi, adım oldu Bak Hele Bak Yusuf Konak.

Başarısını eşine borçlu

ESNAFHABERTV.COM: Oradan geliyor yani?

YUSUF KONAK: Oradan geldi ama bu işin piri, bu işin başarısı Türkiye duysun eşime borçluyum. Eğer bir insan başarırsa arkasında bir eş vardır kesin böyledir. Bu işin uzmanı, bu işin destekçisi, bu işin marifeti mutfaktır. Bir daha dünyaya gelsem Türkiye duysun yine eşim ile evleneceğim sizin kamerada söz veriyorum, ama sen de ki niye Türk erkek olsun.

ESNAFHABERTV.COM: Niye?

YUSUF KONAK: Ondan korkuyorum.

ESNAFHABERTV.COM: Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın duruyor.

YUSUF KONAK: Kesinlikle

İşin varsa başında, tarlan varsa içinde ol

ESNAFHABERTV.COM: Kendi iş yerinizi ne zaman açtınız?

YUSUF KONAK: 75 yılında kendim kurdum, 65 yılında garson komiydim. 75 yılında işi kurduğumuz zaman Van'da ilk iki üç kişinin içindeydik, parmak sayısı kadar kahvaltı salonu vardı. Önceden sütçü de vardı, Sütçü Yusuf. Kahvaltı işini açınca kahvaltıcı olduk, 75 yılında açtık o gün bugündür işin başındayız, devam ediyoruz. 57'de doğdum, hamd olsun ayaktayız işin varsa başında ol, tarlan varsa içinde ol, eşin varsa yanında ol, slogana devam ediyoruz. 

ESNAFHABERTV.COM: Türkiye'nin birliği bütünlüğü ile alakalı ne düşünüyorsunuz yani bu sektörde Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için esnaflar nasıl yol arıyorlar?

YUSUF KONAK: Başka Türkiye yok bir kere bunu bir kenara koyalım, ben Türkiye'ye düşkün bir insanım, Türkiye'yi çok seven bir insanım. İnsan dürüst olacak, işler dürüst, aşlar dürüst, eşler dürüst olacak, yediğini yedirecek ve birlik beraberlik ile birbirimizi seveceğiz başka hayat çekilmez. Helalleşme de güzel, bir kusurumuz varsa helalleşeceğiz tabi, başka Türkiye yok. Esnaflar için de size garanti ediyorum hiçbir esnafın siyasetle işi olmaz, esnaf parti üstüdür, bizim partimiz olmaz. Bizim partimiz ekmektir, birlik beraberlik oradan gelir. Birbirimizi sevmek zorundayız, birbirimizi kucaklamak zorundayız. Esnaf, tüccar, sanayici ne ise kucaklaşacak. İşini iyi yapacak, hile yapmayacak dürüst ve mert olacak.

Babam hep derdi ki: Esnaf ol, Dürüst ol, Samimi ol

ESNAFHABERTV.COM: Bu esnaflık ilgisi nereden geldi size?

YUSUF KONAK: Babam hayattadır, kurban olduğum babam dünya tatlısı her baba gibi ama benim babam çok mert, çok mütevazı, bize düşkün sekiz kardeşi o büyüttü. Hepimize iş imkânı verdi, okuttu. En önemlisi, babam hep derdi ki esnaf ol, dürüst ol, samimi ol, bu babamın sözüdür. Diğer kardeşlerim memur oldular, tek esnaf olan benim, bende işimi çok seviyorum. Tabiri caizse ben işimle evlendim, eşimle evliyim ama işimle de evliyim. Yanlış anlaşılmasın ben işimi aşkla yapıyorum. İşimle haşır neşirim, herkes işini sevsin. Burada düzgün bir para kazandığımız yok. Müşteriler ile ilgileniyorum, soru soruyorum, fıkra anlatıyorum, bilmece soruyorum ve mani okuyorum tanıyım tanımayım kesinlikle masasına gidiyorum, çok kıymet veriyorum. Onlarla bugünlere geldik. Dünyanın her yerinde Türkiye'nin her köşesinde dostlarım var. Sevgililer gününde erkekler ve kızlar bana çiçek gönderirler, hediye gönderirler, kıyafet getirirler. Her gelen müşteri, Türkiye'de ilk ve tek sizin kanalınıza anlatıyorum, daha önce anlatmadım, sizi çok sevdiğim için rahat çözüldüm. Her il dışından gelen Malatya'dan olur Aydın'dan olur. Malatya’dan mis gibi kayısı getirirler. Aydın Nazilli'den incir getirirler, Manisa'dan mesir macunu getirirler. Her ilden kahvaltıya geliyorlar ellerinde hediye ile. Bu beni biraz kamçıladı daha da bağladı işime, daha çok sevdirdi ve coşkumu arttırdı. Bütün ümidimi müdavimlere borçluyum, eşime borçluyum anne ve babamın duasına borçluyum, perde arkasında Fariz ile çocuklarıma borçluyum.

ESNAFHABERTV.COM: Kadın esnaf ve sanatkârların buradaki rolü ne siz ne kadar kadın işçi çalıştırıyorsunuz, ne kadar destek veriyorsunuz?

YUSUF KONAK: Çok kadın çalışır, daha önce demiştim ki eğitim şart haydi erkekler okula çok yanlış bir cümle, kızlar çöplüğe mi? Çok yanlış bir cümle Hep beraber olan eğitim şart. Kız çocuklarına ise çok önem verilmesi gereken bir ülkeyiz. Bende dört kız babasıyım, 12 tane de kız torun dedesiyim, kızlara çok önem veririm hatta bir sloganım da var: Kadınlar başımızın tacı, gözümüzün ışığı, kadınlar bizim canımızdır, Allah canımızı korusun. Her bir kadın bir annedir, her bir kadın eştir, her bir kadın evin direğidir, her bir kadın bir akıl hocasıdır, her bir kadın bir deryadır onlara o gözle bakacağız. Çalışan kadınlarımız var bunu herkese de tavsiye ediyorum ve rica da bulunuyorum, herkes kadın çalıştırsın tabiri caizse tezgâhta kadın olsun, kadın eli olsun, kadın elinin olduğu bir yerde güzellik var marifet var, hoşluk var, saadet var ve gül kokar.

Herkes birlik ve beraberlik içinde olsun

ESNAFHABERTV.COM: Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı benim sorularım bu kadar?

YUSUF KONAK: Herkes işini, aşını, eşini sevsin. Tekrar diyorum esnafın partisi yok, esnaf hilekâr olmaz, esnaf dürüst olur, bu da Allah'ın bir ismidir. Herkes birlik ve beraberlik içinde olsun. Sözüm odur herkes yaptığı işi yapsın, yapamayacağı işe de girmesin. Derler ki elinin hamuruyla kadının işine karışma, kadınla erkeği de ayrım yapmayalım bu saatten sonra, aynı pencereden bir bakalım. Habibetullahin beş tane oğlu var beş tane kızı vardı. Benim de beş tane oğlum üç tane kızım var. Burada tekrar söylüyorum bütün başarım eşimindir, kızlarımdır. Akıl hocam kızlarımdır, onların marifetleri onların emekleridir. Ne olursunuz birlik beraberliğimizi yapalım başka Türkiye’miz başka dünyamız yok. İşimize vuralım gücümüze vuralım ekmeğimize vuralım iyi ki varsınız bizi kabul eden tüm sevenlerimize de müdavimlerimize de. Van'dan sevgiler selamlar, saygılar gönderiyoruz. Number one, always one duy da one inan, ahirette iman sen buna inan, Bak Hele Bak, çak hele çak, eğitim şart işte Yusuf Konak.   Kadın erkek ahinin hedefi Türkiye’nin birliği, üretim, istihdam seferberliği

Van'dan Gaziantep ve Eskişehir esnaflarına selamlar, Bak Hele Bak Van'dan güneşin ilk doğduğu şehre selamlar, Esnaf Haber TV'ye selamlar saygılar, Ahi Enstitüsüne teşekkürler, selamlar bu projeyi bize hazırlayan Esnaf Sanatkârlar Birliğine teşekkürler.

Yeni Videolar