Buharlaşan 128 milyar dolardan esnafa 5 dolar düştü mü?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidarın 'esnafa gelince aslan, yandaşa gelince kedi' olduğunu, Merkez Bankasının buharlaşan 128 milyar dolarından esnafa ve iş adamına 5 dolar dahi düşmediğini savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın “esnafa gelince aslan, yandaşa gelince kedi” olduğunu, Merkez Bankasının buharlaşan 128 milyar dolarından esnafa ve iş adamına 5 dolar dahi düşmediğini ileri sürdü.

Partisinin TBMM Grubunda konuşan Kılıçdaroğlu'nun gündeminde ekonomik tablo, iş dünyası ve esnafın durumu da geniş yer tuttu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından bazı bölümler şöyle:

“Gitti, getirdi damadı, ekonomiden sorumlu bakan yaptı. Güzel yapabilirsin, yaptı. Türkiye Varlık Fonu'nun da başkan yardımcısı yaptı. Hazineyi teslim etti. Merkez Bankasını teslim etti. Yönetiyor ama yönetemiyor. Erdoğan'dan talimat alıyor, gereğini yapıyor. Kayınpeder-damat götürüyorlar. 128 milyar doları sattılar, Merkez Bankasının kasasında olan 128 milyar dolar buharlaştı.

Tabii sorduk. Bu ülkenin, fakir-fukaranın parası o. Garip gurebanın parası o... 128 milyar doları kime sattın? Cevap yok, şu ana kadar cevap yok. Meclis'e araştırma önergesi verildi, reddedildi. Kendisine milliyetçi diyen parti de AK Parti'yle beraber reddetti önergeyi, araştırılmasın diye. 128 milyar dolar, 899 milyar Türk lirası ediyor, eski parayla 899 katrilyon lira ediyor. Değerli arkadaşlar, sıradan bir rakam değil. Gittiğim yerlerde çiftçiye sordum: 128 milyar dolardan sana bir şey düştü mü? Hayır diyor. Esnafa sordum, hayır diyor. Simitçiye sordum, hayır diyor. Manava sordum, hayır diyor. Emekliye sordum, "mutlaka sana bir üçüncü ikramiye gelmiştir." Yemin ediyor, vallahi billahi bana da bir şey gelmedi diyor. Nereye gitti 128 milyar dolar, nereye gitti?”

Manava, bakkala, sanayiciye hadi açıkla!

“Merkez Bankasının kasası, swapları dikkate aldığımız zaman eksi 57 milyar lira; 128 milyar dolar buharlaştı, eksi 57 milyar lira... Peki, bunu biz sormayıp, ne yapacağız? Sormadığımız zaman görevimizi yerine getirmiş olur muyuz? Sormadığımız zaman vatandaşın hakkını, hukukunu korumuş olur muyuz? Sormadığımız zaman 10 milyonu aşkın işsizin hakkını korumuş olur muyuz? Soracağız. Nereye gitti 128 milyar dolar? Bir Allah'ın kulunun çıkıp, bize açıklaması lazım. Hadi bana açıklama; manava açıkla, bakkala açıkla, sanayiciye açıkla, bir sürü kuruluş var onlara açıkla, esnafa açıkla. "128 milyar doları esnafa verdik" de. Bir bakalım, esnaf ne diyecek? "128 milyar doları çiftçiler için harcadık" de, bakalım çiftçiler ne diyecek? "128 milyar doları sanayiciye verdik, teşvik verdik. Yeni yatırımlar yapılıyor Türkiye'de işsizlik kısa süre içinde bitecek" de. Sanayici de baksın, bu 128 milyar dolardan kendisine 5 lira ya da 5 dolar düştü mü? Nereye gitti bu para? Bunu sormak zorundayız değerli arkadaşlarım.”

“Esnafa gelince aslan, yandaşa gelince kedi”

“128 milyar doları kimseye vermediler ama yandaşa gelince bonkör, bunlardan daha bonkörü yok. İstanbul Havaalanı… İstanbul Havaalanı'nın 18 milyar liralık kira bedelini 2018 ve 2019'u ertelediler. 2018-2019'u daha önce ertelediler. Şimdi 2020-2021'i de erteliyorlar. Oturmuşlar masaya, "biz ödemeyeceğiz" diyorlar kira bedeli. Esnafa gelince aslan, buraya gelince kedi. Tipik bir kedi, kedi ailesinden zaten; aslan da, kedi de kedi ailesinden. Buraya gelince de kedi.”

“Bunlara gidip sandıkta oy verirsen…"

“Ya arkadaş, 1 milyon 300 bin esnafa 7 milyar lira verdiler. Bunların sadece kira ertelemesi 18 milyar lira. İkinci, şimdi 20-21'i de erteleyecek ve 18 milyarlar lira daha. Kaç kişi bunlar? 4 kişi. Esnaf kaç kişi? 1 milyon 300 bin kişi ve buradan esnafa seslenmek isterim artık: Eğer bunlara gidip sandıkta oy verirsen, vallahi de billahi de iki elim iki yakanda olur arkadaş, iki elim iki yakanda olur.


Ben senin hakkını savunuyorum. Esnaf, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin orta direğidir. Esnafın olmadığı hiçbir gelişmiş ülke yoktur. Her ülkede esnaf vardır. Bizim kadar büyük sıkıntı yaşayan başka bir esnaf yoktur dünyanın hiçbir tarafında. Bizde büyük sıkıntılar var, esnaf perişan vaziyette.


Değerli arkadaşlarım o kadar ileriye gittiler ki, gidiyorlar bu 4 kişi "paramız yok" diyorlar; “kira ödeyeceğiz ama paramız yok.” Ama bunlardan birisi açıklama yapıyor, diyor ki; "Şartlar uygun olursa Kanal İstanbul ihalesine de katılmak isterim" diyor. Şartlara bakın, Allah aşkına. Hortum üzerine kurulan bir şirket yapısı, soygun üzerine kurulan bir şirket yapısı. Soygunu besleyen kişi sarayda oturuyor. 1 milyon 300 bin esnaf da "benim sorunum ne zaman çözülecek?" diye bekliyor. Büyük ihaleleri kime verdiler? Bunlara verdiler. Türkiye'nin en büyük ihalelerini verdiler bunlara. Peki, bunlar Türkiye'nin en büyük ihalelerini almalarına rağmen, neden bunların kira borçlarını erteliyorsunuz? 36 milyarı neden erteliyorsunuz? Esnafınkini ne kadar? 5 ay süreyle ertelediler, 5 ay. Üstüne bir de cari faiz eklediler. Bunlar hangi koşullarda ertelendi, onu da bilmiyoruz. Açıklama da doğru dürüst yapmıyorlar. Faizli mi, faizsiz mi? Onu da bilmiyoruz. Gerçekten 2 yıl mı, yoksa 34 yıl mı? Onu da bilmiyoruz. Bunları araştıracağız değerli arkadaşlarım. Hiç kimsenin endişesi olmasın.”

Suriyelilere harcanan 40 milyar esnafa harcansaydı

“Ne oldu? 3 milyon 600 bin Suriyeli bizim camilerimizde namaz kılıyor şimdi. Peki, bunu yapan bir siyasi irade nasıl milletin önüne çıkıyor? Bunu yapan bir siyasi irade, nasıl kalkıp dostluktan, kardeşlikten, barıştan söz edebilir? Ne işimiz vardı Suriye'yle kavgayla? Ve şu sorunun cevabını öğrenmek isterim; vatandaşlarımın adına öğrenmek isterim, şehitlerimiz adına öğrenmek isterim, işsizlerimiz adına, çiftçilerimiz adına, emeklilerimiz adına, EYT'liler adına öğrenmek isterim: Suriye'ye girdiniz, 3 milyon 600 bin Suriyeli geldi. 40 milyar dolar para harcadınız, 40 milyar dolar... 40 milyar dolar, esnafa harcansaydı ne olurdu? 40 milyar dolar, çiftçiye harcansaydı ne olurdu? 40 milyar dolar, sanayiciye verilseydi "yatırım yap" diye, ne olurdu? Ülke abat olurdu.”

Bakmadan Geçme