• Haberler
  • Yaşam
  • Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Başkanı Haluk Şaban Gürbüz Açıkladı

Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Başkanı Haluk Şaban Gürbüz Açıkladı

Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Genel Başkanı Haluk Şaban Gürbüz, sektörün sorunlarını A'dan Z'ye esnafhabertv.com'a anlattı. ÖTV, KDV'nin yeniden belirlenmesini, zincir marketlerin haksız rekabete neden olduğunu belirten Gürbüz, sektörün personel ihtiyacının markalar, devlet ve iş verenlerin ortaklaşa karşılaması gerektiğini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Başkanı Haluk Şaban Gürbüz Açıkladı

Kıs adı BESDER olan  Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Genel Başkanı Haluk Şaban Gürbüz, afetlerde etkin ve acil müdahale için Türk Silahlı kuvvetlerin bünyesinde afet ve deprem birliği oluşturulmasını önerdi. Gürbüz’e göre eğitimli askerler terhis olduktan sonra bu eğitimlerinden dolayı afetlerde etkin rol oynayabilirler. Gürbüz’ün diğer bir önerisi ise klima sektöründe görev yapan ekiplerin eğitim verilerim afetlerde aktif rol oynamasının sağlanması oldu.

Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Genel Başkanı Haluk Şaban Gürbüz toplantıda yaptığı konuşmanın ana başlıkları şu şekilde:

ÜRETMEK, ÜRETMEK, ÜRETMEK VE SORUNLARA ÇÖZÜMCÜL YAKLAŞMAK 
 Bu hep birlikte destek çıkalım çünkü bu millet bizim bu Türkiye bizim biz burada yaşıyoruz Allah'ım burada nasıl olduysak rabbime dönmeyi de burada nasip etsin. Bunu şahsım olarak ben kendim için söylüyorum. Dolayısıyla halkımızın sorunları bizim sorunumuz sorumluluğumda hareket ettiğimiz sürece inanın aşamayacağımız engel gidemeyeceğimiz hiçbir yol yoktur. Dolayısıyla bugün sizin yaşadığınızı yarın ben yaşayacağım. Dolayısıyla ömrümüz var olduğu sürece üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Önemli olan üretmek, önemli olan sorunlara çözümcül yaklaşmak” .


AFET VE DEPREM BİRLİĞİ OLUŞTURLMALI 
Bizim çok güçlü ordumuz var. Milli savunma Bakanlığımıza bağlı Genelkurmay başkanlığımızın bir birim oluşturmalı bu Tugay nezdinde olabilir, Tümen nezdinde olabilir. Bir afet ve deprem birliği oluşturulmalı. Sebebine gelince sayın Çalmuk, en hızlı çadırı kim kurar asker kurar. En hızlı mutfağı kim kurar asker kurar. En hızlı çamaşırhaneyi kim kurar asker kurar. Sebebi eğitimi, tecrübesi ve gücü. Dolayısıyla asayişi kim sağlar asker sağlar, silahlı kuvvetlerimiz sağlar. Dolayısıyla mevcut deprem bölgesinde bizim güvenlik güçlerimizde bir depremzede. Dolayısıyla biz Genelkurmay bünyesinde böyle bir birlik oluştursak yarın bu ettiğimiz askerlerimiz terhis olduğunda kendi bölgelerinde hazır kuvvet olarak beklemekte olurlar ve bunlar en yakın illerinde oluşabilecek deprem ve afete ciddi anlamda destek verirler. Bu bizim için deprem sonrası mutlaka olması gereken bir çalışma diye düşünüyorum 

Bununla birlikte şimdi bugün Adıyaman'da ben bir siteye gittim. Site halen aklımda benim Umut sitesi diye oradaki bir kardeşimizin enkaz altında 126 tane yakını vardı ve cansız çıkarıldı. Bir orada ki kardeşimizin benimde tanıdığım birisi ve dolayısıyla şimdi alışveriş yapacak yerleri yok, çamaşırları yıkanacak yerleri yok, yemekleriniz karşılayacak bir yer yok. Dolayısıyla böyle bir birim oluşturulursa milli savunma bakanlığımız bünyesinde emin olun ki hızlı bir şekilde müdahale söz konusu olacaktır diye düşünüyorum. 


KİLİMA EKİPLERİ ACİL KURMADA AKTİF OLARAK GÖREV ALABİLİR
 bizim sektörümüzün bir gücü var sayın başkan bunu da not alırsanız arz etmek isterim sizlere şimdi bizim bütün markaların klima servisleri var yani bu split klima olsun VRF klima olsun bu arkadaşların tamamında tam teçhizat var deprem bölgesinde kullanabileceğimiz yani Hiltisi var matkabı var siz söyleyiniz kendi güvenlik aparatları var bu arkadaşlara eğitim verirsek esnaf odaları olarak bizim bünyemizde yine başlarında bir yönetici olmak kaydıyla kurumsal bir yere bağlanmak kaydıyla bu arkadaşlarımızda deprem bölgesine diğer illerimizden gelerek çalışmalara destek verebilir diye düşünüyorum çünkü hepsi yükseğe çıkmayı biliyor iple halatla sallanmayı biliyor Hilti kullanmayı biliyor matkap kullanmayı biliyor dolayısıyla baktığımızda bütün markaların klima satış sonrası teknik servisi var bu şekilde değerlendirilebilir.

YIKILAN BİNANIN SORUMLULUĞUNU HERKES TAŞIMALI
 2.cisi deprem insanı öldürmüyor. Niye öldürmüyor? Neyi öldürüyor, neyi kaybettiriyor bize maalesef yapı peki bu yapıyı imarı verenler var, uygulayanlar var. Teknik sorumluları var, iskanlar var. Dolayısıyla kesinlikle mutlaka kanunlarımız vardır uygulanıyordur ama desteklemek amaçlı herkes sorumlu olmalı. O imarı verende sorumlu olmalı, o kaçak katı berende sorumlu olmalı, o imarı verende olmalı o kullanıcı da sorumlu olmalı yani hepimiz bu sorumluluğu taşımalıyız 
 

AFAD DEPREM BÖLGESİNDE AZ MALİYETLE BEYAZ EŞYA ALMALI
Deprem bölgesinde, bu Afet bölgesinde birçok dayanıklı tüketim malları tedarikçimiz üreticimiz deprem bölgelerimize binaen çok yardım etti biz bunlara birebir şahidiz ancak kesinlikle devletimizin desteği ile AFAD bunları satın almalı ve satın alırken de üretici firmanın maliyetinin altında çok az bir bedelle AFAD’a fatura etmeli ve bunuda devletimiz desteklemeli sayın başkanım. Dolayısıyla bu çalışmalar yapıldı ama yeterli derecede değil o çünkü o günkü afete baktığımız da gerçekten yapılan çalışmaların milletimize yaptığı, tedarikçilerimize yaptı üreticilerimize yaptı ama yetmedi. Bunun organize olup sizin dediğiniz çok doğru AFAD tarafından profesyonel şekilde gönderilen konteynırları profesyonel şekilde yerleştirilmesi işte temel ihtiyaç nedir çamaşır makinesi fırındır ocaktır yani anlık durumda olağanüstü durumda ihtiyaç olan şeylerin diğer şeyler ile desteklenmesi mesela ben oraya gittiğimde sayın başkan bir banyo problemi gördüm. İnsanların duş alacak yerleri yoktu çalışanların da duş alacakları yeri yoktu. Kanadalı bir ekip ile karşılaştım ben Kanadalı bir ekibe sordum ben siz nasıl geldiniz inanın tırlarıyla gelmişler ve tam teçhizatlı gelmişler. Uyku yerleri var kendilerinin duş alma yerleri var ama biz fedakârca çalışıyoruz bunların daha profesyonel yapılması zayiat açısından, maneviyat açısından maddiyat açısından çok önemli olacağını düşünmekteyim.
 

HER SEKTÖR İÇİN EĞİTİLMİŞ PERSONEL ŞARTI
Kendi sektörümüze gelince meslektaşlarımıza gelince sayın başkanım biz bir kere kesinlik STK’lar devletimiz, hükümetimiz, halkımız olarak bütünleşmeliyiz yani koordine içinde olmalıyız. Bizim sektörümüz anlamında diğer sektörler anlamında siz söyleyiniz hangi sektör olursa olsun eğitilmiş personel. Bu dayanıklı tüketim mallarında biz bunun sıkıntısını yaşıyoruz. İnanıyorum ki diğer sektörlerde de bu sıkıntılar yaşanıyor ve dolayısıyla da bu eğitilmiş personelimiz oradakiler zaten mağdur, geçici olarak diğer illerden oraya göndeririz. Orda ki esnafımıza da yardımcı oluruz. Devletimiz yardımcı olur hükümetimiz yardımcı olur, STK olarak bizler yardımcı oluruz. Bu konuyla ilgili çok kapsamlı bizim çalışmalarımız var. Ben size bu raporu en kısa zamanda arz edeceğim. Sizlerden üzerinden sizlerin vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşılmasını biz BESDER olarak çok arzuluyoruz. 
 

EVLENECEK ÇİFTLERİN MALİYETİ 1 MİLYON TL
Evlenecek olan bir gencimiz orta ölçekli ürünler aldığında bizim dayanıklı tüketim ürünlerimizde dahil olmak üzere 750 bin ile 1 milyon arası bir maliyeti var yani dayanıklı tüketim olsun tefrişat olsun koltuk kanepe olsun diğer işte küçük ev aletleri olsun gibi gibi bununla ilgili baktığımızda bizim sektörümüzün en önemli sorunu kesinlikle bir kere maliyetlerimiz
 

KİRA MALİETLERİ ÇOK YÜKSEK
Alıcıdan tüketiciye satıyoruz yani arada aracıyız bununla birlikte kira maliyetlerimiz çok yüksek örnek olarak söylüyorum şimdi bugün devletimiz konutta % 25 sınırlama koymuş ama ticarette dükkan kiraladığımız zaman ne yapıyorsunuz ? Yıllık TEFE / TÜFE şey yapıyorsunuz ve sözleşme sizin önünüze geliyor ve siz onu imzalamak zorunda kalıyorsunuz. Mahkemeye gittiğiniz zaman da diyor ki mahkeme, ya kardeşim sen bu sözleşmeyi imzalamışsın ama imzaladığımız günkü şartlar ile günümüzün şartları arasında ciddi anlamda fark oluyor. beyaz eşyada dayanıklı tüketim aletlerinde ki en büyük maliyetimiz öncelikle kira maliyetleri 
 

ZİNCİR MARKETLER HAKSIZ REKABET OLUŞTURUYOR
haksız rekabet bugün zincir marketler olsun internet satışları olsun bizim sektörümüze çok ciddi anlamda rekabet oluşturuyor ve biz onlar ile rekabet etmekte kesinlikle zorlanıyoruz ve başarmamızda maalesef mümkün olamıyor
 

SEKTÖRÜN  PERSONEL MALİYETİNİ DEVLET, MARKALAR VE İŞVEREN ORTAKLAŞA KARŞILAMALI
Yetişmiş eleman bulunduramıyoruz bulundursak da maliyetlerden dolayı istihdam sağlayamıyoruz yani bizim meslek yüksek okullarımızın kesinlikle her sektörde sayın başkanım eleman eğitmeli ve bu kardeşlerimizi ihtiyaç olan yerlere vermeli hatta ve hatta bu arkadaşların maliyetini bir kısmını devletimiz bir kısmını markalarımız bir kısmını da bizler ödemeliyiz onunla ilgili diyeceğiz ki biz sizin maliyetinizi ödedik minimum bizimle 5 yıl çalışmalısınız şimdi kalkıpta bunu devletimize yüklemek devletimize birçok maliyet olur markalarımıza yüklemek maliyet olur ama biz bunu 3 e bölersek yani çalıştıracağımız   kardeşimizi çalıştıracak bayimiz markamızda çalışacak ise o markamızın desteği devletimizin de bir takım vergilerden muaf tutması sektöre her sektöre eleman kazandırılacağı ile ilgili benim olumlu düşüncelerim var çünkü siz mağazamıza koyduğunuz personelin gücü kadar güçlüsün
 

VERGİLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
ÖTV KDV olayımız kesinlikle gözden geçirilmeli dayanıklı tüketim olarak çünkü biz artık lüks tüketimde değiliz zorunlu tüketimdeyiz. Bugün bir çamaşır makinesi kesinlikle lüks değil, biz buzdolabı kesinlikle lüks değil, bir bulaşık makinesi lüks değil, bir televizyon lüks değil. Olmazsa olmaz sayın başkanım zorunlu ihtiyaç. Dolayısıyla lüks tüketimden sektörel anlamda biz çıkarılmalıyız ve buna göre de devletimiz tarafından da desteklenmeliyiz. Bunu belirtmek isterim. 

ÇEVRİM İÇİ TOPLANTIDA KONUŞTU

Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile beraber yürütülen “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” projesi kapsamından sektörlerinin ve meslek gruplarının önde gelen esnaf başkanları ile gerçekleştirdiği “Afetler Sonrası Esnaf Ve Sanatkarın Yaşadığı Sorunlar / Üretim Ve İstihdam Durum Analizi” çevrim içi toplantıda konuştu. Moderatörlüğünü gazeteci-yazar Dünya Esnaf ve Santakarlar derneği/ Ahi Enstitüsü Başkanı  Fehmi Çalmuk’un yapacağı  çevrimiçi toplantıların ikincisi ise 21 Kasım 2023 Salı günü saat: 15:00’de  “AFETLER SONRASI ESNAF VE SANATKARIN YAŞADIĞI SORUNLAR / ÜRETİM VE İSTİHDAM DURUM ANALİZİ” başlığıyla yapıdı.

TOPLANTIYA ŞU İSİMLER KATILDI:
Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş
Müteşebbis Gelişim (MESVAK) Vakfı Başkanı Nurettin  Konaklı 
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı
Kahramanmaraş Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte
Beyaz Eşyacılar Satıcılar Derneği Başkanı Şaban Gürbüz 
katılacak.

 

Bakmadan Geçme