CHP'nin il gezileri izlenimi: Bıçak kemiğe dayandı

CHP'li Özel: 'Milletvekillerimiz Meclis kapalı olduğu dönemde sahadaydı. Hem grubumuz tarafından organize edilen yurt gezilerindeydiler hem kendi illerinde, civar illerdeydiler ve gittikleri her yerden çok ciddi yakınmalar, sorunlar ve deyim yerindeyse, bir cümleyle özetse vatandaşın 'Bıçak kemiğe dayandı.'

 

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Milletvekillerimiz Meclis kapalı olduğu dönemde sahadaydı. Hem grubumuz tarafından organize edilen yurt gezilerindeydiler hem kendi illerinde, civar illerdeydiler ve gittikleri her yerden çok ciddi yakınmalar, sorunlar ve deyim yerindeyse, bir cümleyle özetse vatandaşın “Bıçak kemiğe dayandı.” ifadesiyle döndüler” dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun n uzun uzun esnafın sorunlarını anlattğını, köylülerin sorunlarını anlattğını dile getirerek “ Biz de imkân buldukça, madem Meclisin çalışmasını istiyor Adalet ve Kalkınma Partisi o zaman Meclisten beklentisi olanların dertlerini dile getirmeye devam etmek durumundayız” ifadesini kullandı.

Özel, şöyle devam etti:

“Öyle bir süreçteyiz ki dev sermaye gruplarının AVM’leri açık, nefes nefese, burun buruna çalışan madenler açık, fabrikalar açık, Elâzığ’da miting yapmak serbest ya da Giresun’da yapılan miting ortada ama lokantalar, kahveler restoranlar “Her türlü tedbiri alalım, denetleyin, uymayanı kapatın ama artık dayanamıyoruz.” deniyor, burada bir anlayış gösterilmiyor. Zaten içkili restoranlar, barlar on aydır kapalı durumda, âdeta orada farklı bir ayrımcılık, zihnin arkasındaki bir yaşam biçimine müdahaleye dönüştürülmüş durumda.”

 

12 bin turizm acentesinde çalışan 77 bin kişi de zorda

 

Turizm sektöründeki sıkıntılara da dikkati çeken Özel şöyle konuştu:

“Çok ciddi talepler geliyor. Belki hiçbirimizin görmediği, duymadığı turizm sektörünü ayakta tutan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği var, TÜRSAB. Onlar bir toplantı talep ettiler, on-line olarak oraya katıldık. O kadar çok sorunları olduğunu öğrendik ki 12 bin tane turizm acentası var küçücük küçücük, orada 77 bin kişi çalışıyor, onlar çalışınca 42 sektöre katkı sağlıyorlar ve şu ana kadar onlara 1 liralık katkı sağlanmış değil. Mehmet Nuri Ersoy, büyükleri koruyor -kendi de cüssesi de büyük, şirketleri de büyük- ama ufakları koruyan kimse yok. Diyorlar ki: “Bizim aldığımız krediler var, güçlükle aldığımız kredilerin ertelenmesine bir katkı yok. Kısa çalışma ödeneği büyüklere var, otellere var, bizlere yok. Bizim elemanlarımız başka sektöre gitti mi geri gelmiyor, bu konuda elemanlarımıza bir yardım yok. Çekilmiş kredilerin ödenmesinde güçlük var, haciz var, bu konuda bir kolaylık yok. 5902 sayılı Afet Yasası acil durumları ve afet durumunu tanımlıyor. Sınırlar kapanmış, turist yok, uçak yok, uçuş yok, eğer biz bu şartlarda bu acil durum kapsamına alınmayacaksak Acil Durum Koordinasyon Kuruluna Turizm Bakanı ve TÜRSAB dâhil edilmeyecekse ne gün edilecek?” diye soruyorlar ve “Bacasız sanayide yangın var.” diye yakınıyorlar.

Bu alanda bir duayen turizmci şöyle bir şey söyledi: “Lütfen Mecliste bizim sesimizi dile getirirseniz duyurmaya çalışırsanız, Bakanın büyüklere sahip çıktığını, küçükleri düşünmediğini görün ve bizi birer arı gibi görün.” dedi. Bu sene çiçekler açmadı bal yok ama eğer arıları koruyamazsanız, onlarının kovanlarının yanına hiç olmazsa birer tas şekerli su koymazsanız, arılar ölürse seneye çiçekler açsa da bal yok. Burada 42 sektöre destek olmanın, 12 bin kişinin işletmesini kurtarmanın, 77 bin çalışana sahip çıkmanın önemini bir kez daha dile getiriyor, sizi kendi gündeminize değil, vatandaşın gündemine davet ediyoruz.”

 

Bakmadan Geçme