Kasapların Başkanı İsyan Etti: Sığınmacılar Dengeleri Bozdu

Dünya Esnaf ve Sanatkârlar Derneği ve Ahi Enstitüsü'nün düzenlediği 'Türkiye'de Üretimin Arttırılmasında Esnaf ve Sanatkarlık Yapan Geçici Koruma Statüsündeki Sığınmacıların Rolü' adlı çevrimiçi toplantıda, gazeteci, yazar Fehmi Çalmuk'un moderatörlüğünde Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, esnafın sığınmacılar yüzünden girdiği sıkıntıları, kayıt dışı sığınmacıların vergi vermeleri, kira ücretlerinin artmasına sebep olmaları ve Afganlar için çalışma izni gibi konuları değerlendirdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kasapların Başkanı  İsyan Etti:  Sığınmacılar Dengeleri Bozdu

Sözlerine esnafın mülteciler dolayısıyla yaşadığı sıkıntıları belirterek başlayan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı: ‘’Türkiye de ki esnafımızın yerine bir esnaf dışardan eklendiği zaman bu bizim esnafımıza rekabetçi olur. İstihdam sağlamıyor, bugün tabii ki dışardan siz sığınmacı diyorsunuz. Gelen arkadaşlar buraya gelip de bizim işleri yaparsa bu iş alanımız daralıyor bu sefer onlarla pastayı bölüşmüş oluyoruz. Bugün belli ilerimizde mesela Adana’da bir sürü dükkanlar devredildi. Bunlar dışardan gelen arkadaşlar açtı. Bugün kira 3 bin lira, 2 bin lira kira iken adamlar 10 bin liraya kiralık tuttular. Yani bu dışardan geldiğini bize istihdam bize belki mülk sahibine sağladı ama bizim esnafımızı da ona göre eksiltti. Bizim esnaf bıraktı işini çünkü onlar gelenler bu işleri yapanlar tabi paralı kesimler.’’ Dedi.

‘’Her şeye de bunlar girerse bize ekmek de kalmaz’’

Mülteciler arasında bir de daha fakir bir kesimin olduğunu belirten Yardımcı, devletten destek alıp, durumu kötü olan ve sadece para kazanmak için herhangi bir işte çalışan mültecilerin kasaplık mesleğine bir istihdam sağlamaktan ziyade işi daralttıklarını söyledi. Sözlerine Türkiye’de iş yeri açan mültecilerin aldığı imkanlara değinerek devam eden Yardımcı: ‘’Dışarda böyle bir rahatlık yok. Türkiye’deki rahatlık dünyanın hiçbir yerinde yok. Hemen geliyor bir dükkan tutuyor, sizden 50 tane evrak istenirken, ondan sığınmacı olduğu için hiç bir şey istenmiyor, kimlik bile sorulmuyor. Yani bunlar her şey kanun bize işliyor onlara sığınmacı diye kimlik dahi sorulmuyor. Ben buna karşı mıyım? Ben kendim karşıyım. Açık açık söylüyorum, böyle bir istihdam olmaz, böyle bir katkı da olmaz ha bunları dışarı mı atalım, hayır. Bir statü getirelim. Almışız ama böyle her şeye de bunlar girerse bize ekmek de kalmaz.’’ Şeklinde konuştu.

Youtube Kanalımıza Abone Olmak İçin Tıklayın

‘’Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye gibi rahat iş yeri açamaz’’

Sığınmacıların dükkanları ederinden 2 kat fazla kiraya tuttuklarını bu yüzden bütün piyasayı etkilediklerini söyleyen Yardımcı: ‘’Yanındaki esnaf da o kirayı veremiyor bırakıp gidiyor. Bunun bir istihdam sağladığı yok. Biz kasap varyantı için de söylüyoruz. Bugün Adana’da, bugün Kilis’te, bugün Urfa’da buralarda en çok bu işlere zarar verenler bu sığınmacılar, memleketini bırakıp gelenler. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye gibi rahat iş yeri açamaz ve bunlara hiçbir evrak da sorulmuyor. Şimdi biz Avrupa’ya gidelim bir dükkan açalım, 50 dereden su getirirler değil mi? Ama Türkiye’de o yok.’’ Dedi. Sözlerine sığınmacıların istihdam yapmadığını belirterek devam eden Yardımcı, istihdamın aksine mesleklerin daraltıldığını, rakip çıkartıldığını, sığınmacıların odalara kayıt olmayıp, ruhsat bile almadıklarını bu yüzden kendi vatandaşımıza göre daha çok rahata ve imkana sahip olduklarını, bunun aslında istihdam olmadığını dile getirdi.

Sığınmacılar dengeleri bozdu

Bugün çalıştıracak kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını, üniversite mezunlarının bile boşta gezdiğini ancak kasap ustası bulamadıklarını, sığınmacıların rahatça iş yeri açtıklarını piyasaya ortak olarak dengeleri bozduğunu, ancak kendilerinin sığınmacı çalıştırmasına da izin verilmediğini ve devletten beklentilerinin şartların eşitlenmesi olduğunu belirten Yardımcı: ‘’Bugün bende 45 tane personel var. Ben 10 tanesini belki onlardan alıp çalıştırırım ama devletin buna müsaade etmesi gerek. Bunu biz araştırdık, çalıştıramıyoruz. Çalıştıramadığında bu sefer kendi imkânlarından elde edeceğin verimi elde edemiyorsun ama bunlarda senin pastanın bir bölümüne ortak. O zaman ne yapacak devlet aynı bize düşen şartlar gibi oda kayıtlı, vergi, istihdama kayıtlı olan tüm yerlerin kaydını isteyecek. Ne vergisi var, ne algısı var, ne KDV si var ama öbür tarafta çalışan biri asgari ücretli veya sigortalı bunlar gibi serbest çalışıp da parayı direkt almıyor. Onun için biz eşit şartlarda görüşelim, bize düşen görev ne ise yaparız. Sığınmacıları da dışarı atalım dersen o da olmayacağına göre bizim yapacağımız kayıt dışını önlememiz gerek. Bugün işçi çalıştıracaksak devlet kanalıyla onları da çalıştıralım, önemli değil. İş verelim. Bu gelmiş olağan bir şey şimdi ben bunları istemiyorum atın dışarı deme lüksüne de sahip değiliz.’’ Şeklinde konuştu.

Youtube Kanalımıza Abone Olmak İçin Tıklayın

 ‘’Kendilerinden alıyor, kendilerine veriyorlar’’

Suriyelilerin çok tutucu olduklarını söyleyen Yardımcı: ‘’Bizimkiler yardım olsun diye, gidip onlardan alışveriş eder ama onlar gelip bizden alışveriş etmez. Bugün Kilis’te Adana’da Urfa’da buralarda belli kısımları mahalleleri gibi yapmışlar ve orda da sığınmacı en çok olan yerde kendi kasaplarından bakkalından manavından alışveriş ediyorlar. Bir lira da olsa beş lira da olsa oradan alışveriş ediyorlar bu istihdam değil. Bana bir faydası yok kendilerine var. Bizden alışveriş yapmıyor, ‘büyük bir istihdam sağlıyoruz’ yok öyle bir şey. Kendilerinden alıyor kendilerine veriyorlar.’’ Dedi.

Afganlar güzel çalışıyor ancak devlet müsaade etmiyor

Şu an Rus Ukraynalı ve Suriyelilerin ülkemizde bulunduğunu ancak bir gün gidebileceklerini söyleyen Yardımcı: ‘’Bir de madalyonun bu yüzüne bakalım. Parayla geldikleri gibi bunlar yarın gittiği zaman zarar mı, değil mi, zarar. Yarın öbür gün Rus da gidecek Ukraynalı da gidecek. Belki Suriyeli de gidecek. Şimdi birde Afgan var. Türkiye’de şu anda bir de Afganlar çıktı hem güzel de çalışıyorlar ama devlet bunlara müsaade vermiyor. O zaman versin müsaade biz de çalıştıralım yanlış mı?’’ Şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme