Eruh'un Şal Şepik Kumaşı Dolar İle Yarışıyor

Dünyaca ünlü Şal Şepik kumaşına talepler arttı. Türkiye'de metresi 500 TL'ye satılan Şal Şepik kumaşı yurt dışında metresi 150 ABD Dolarına satılıyor. Ustalar, Tarihi oldukça eski olan Şal Şepik kumaşının Eruh'tan giden ustalarının Şal Şapik kumaşlarını üretip İngiliz Kraliyet ailesini yüzyıllar boyunca giydirdikleri ortaya çıktı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Eruh'un Şal Şepik Kumaşı Dolar İle Yarışıyor

Dünyaca ünlü tarihi şal şepik kumaşının imalatını Türkiye gerçekleştiren tek yer olan Siirt’in Eruh ilçesinde Halk Eğitim Merkezi’nin Müdürü Seyfettin Çelik, hedeflerinin her evde şal şepik tezgahlarının kurularak taleplere cevap vermek olduğunu  belirtti.

www.esnafhabertv.com’un mikrofonlarına konuşan Seyfettin Çelik, eskiden cezaevi olarak kullanılan mekanın  şal şepik atölyesine tahsis edildiğini hatırlatarak “İnsanların özgürlük beklediği bir mekanda şu anda s üretim yapmak onur verici bir durumdur” dedi.

İngiliz Kraliyet Ailesi’nin Şal Şepik Ustaları Giydirdi 

Seyfettin Çelik “Şal Şapik tam tarihi bilinmemekle birlikte insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Mezopotamya topraklarında ilk dokunan kumaşlardan biri olarak bilinir” Seyfettin Çelik “Bundan 500-600 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölgeden Hollanda'ya göç eden Süryaniler devletin onları sağlamış olduğu imkanlarla orada tezgahlar kurup bu Şal Şapik kumaşlarını üretip İngiliz Kraliyet ailesini yüzyıllar boyunca giydirmişler” diye konuştu.

Seyfettin Çelik şöyle konuştu:
“Yüzde 100 keçi kılından üretilir Hani onun yönünden üretilen kumaştan da var ama %100 tiftik kumaş üretilmiyor.   Şal Şapik çarşaf kumaşı aynı zamanda çok zahmetli bir dokuma ve değerli bir dokuma olmasının sebebi yazları serin kışları sıcak tutması yani kumaşın böyle bir özelliği olması. bu kumaş en   Eskiden kök bayanlarla hazırlanırdı Günümüzde hem kök boya hem de normal boyalar kullanılmaktadır. Ama orijinali kök boya ile boyanması lazım.”

Bir ceket kumaşı 7 Bin TL

Bugün 2022 yılındaki fiyatları metre başı 500 liradır. Yurtdışında metre fiyatları 100-150 ABD doları arasıdır. Bir kumaşın hazırlanışı 15 gün gibi bir süre ister.15 gün içerisinde Yani bunun hazırlanışı var bunun ipini maliyeti var pahalı bir kumaş değil. Tamamen el emeği göz nurunun ve doğal bir kumaş Bu kumaştan ceketler erkekler için özellikle ceketler yelekler bayanlar için tunikler yine etekler üretiliyor. Üretilen kumaş 32 ile santim arası değişiyor: Bir erkek ceketi yaklaşık  12 metre kumaştan dikiliyor. Biri ceketin kumaş maliyeti kesin maliyeti 6000-7000 lira arasında değişmektedir. 

Taleplere yetişemiyoruz
Seyfettin Çelik, yurt içinden ve yurt dışından gelen yetişemediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Modacılardan talep var şu andaki tek sıkıntımız  modacılar yetecek kadar üretimimizin olmaması. Bunun için de çalışmalarımız sürmektedir. Takdir edersiniz modacıların istediği aylık en az en az 1000 metre kumaş bizim şu anda o kadar yani o kadar üretmemiz bu kadar yok. Bu nedenle  büyük fabrikalarına kumaş veremiyoruz. Hedefimiz her eve bir tezgah kurulmasıdır. Özellikte ev hanımıların bu işi evde sürdürmesi ve aile bütçelerine katkıda sağlanmalarıdır.”  
 

Bakmadan Geçme