Esnaf dükkanının önüne kardan mezarlık yapıyor

CHP'li Yalım pandemi sürecindeki desteklerin eksikliğine dikkati çekerek '1.200 TL'yle Ankara'daki, İzmir'deki, İstanbul'daki, Uşak'taki veya büyükşehirlerdeki vatandaş nasıl kirasını ödeyecek?'

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, pandemi sürecindeki desteklerin eksikliğine dikkati çekerek “Sadece 700 TL, 500 TL veya yeni çıkan, restoranlara verdiğiniz rakama göre en fazla alabilecek oldukları rakam 1.200 TL 1.200 TL. 1.200 TL'yle Ankara'daki, İzmir'deki, İstanbul'daki, Uşak'taki veya büyükşehirlerdeki vatandaş nasıl kirasını ödeyecek?” dedi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Yalım, tip koronavirüs (Kovid-19) sürecindeki esnafın ve iş dünyasının diğer temsilcilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.

“Kapalı olan restoranlarımız, lokantalarımız, kafeler, kahvehaneler, halı sahalar, kantinler, okul servisleri, düğün salonları, dönerciler yani buna benzer kapalı olan bütün sektörler, bakın, SOS veriyorlar. Tekrar söylüyorum: Bütün bu sektörler, kapalı olan sektörler SOS veriyorlar” diyen Yalım şöyle devam etti:

“Buradan bu bağırtıyı özellikle belirtiyorum çünkü bu vatandaşlarımız artık mekânlarının, iş yerlerinin önünde kardan mezarlık yaptılar, gerçekten büyük bir iç acısı. İç acısı çünkü elektrik paralarını ödeyemiyorlar, dükkânlarının kiralarını ödeyemiyorlar. Siz ancak belirli kriterler koyup belki bu kriterler karşısında sadece 700 TL, 500 TL veya yeni çıkan, restoranlara verdiğiniz rakama göre en fazla alabilecek oldukları rakam 1.200 TL. 1.200 TL'yle Ankara'daki, İzmir'deki, İstanbul'daki, Uşak'taki veya büyükşehirlerdeki vatandaş nasıl kirasını ödeyecek? Neyi ödeyecek 1.200 TL'yle, bir düşünün, imkânsız. Artı, bu şekilde de verilmiyor, belirli kriterlere uyması gerekiyor. Esnaf geçmişte çekmiş olduğu krediyi veya kredi kartı borcunu ödeyemediğinden dolayı eğer kara listedeyse zaten onu siz yok sayıyorsunuz ama diğer Avrupa ülkelerinde, kapatılmış olan herhangi bir sektörde hangi esnaf olursa olsun çalıştırdığı işçi sayısına göre gerekli desteği alıyor. Bakın "destek" derken hibe alıyor, kredi, vesaire değil, faizli veya faizsiz değil, sadece hibe alıyor ama siz nerede…”

Devlete 30 yıl vergi ödeyen esnafa üç ay bakamıyorsunuz

Yalım, “Adam otuz yıl BAĞ-KUR ödüyor, sosyal sigortalar primini ödüyor, otuz yıl devlete prim öderken, vergi öderken siz üç ay vatandaşa, esnafa bakamıyorsunuz; ben yazıklar olsun diyorum, başka da diyecek bir şey bulamıyorum” ifadesini de kulladı.

Vatandaş SOS veriyor

CHP heyetlerinin il gezilerine işaret eden Yalım, “Gerçekten, bununla birlikte, bugün Kırıkkale'deydik, vatandaşlarımızla bir aradaydık, vatandaşlarımız -biraz önce dediğim gibi- SOS veriyorlar. Özellikle, bu kapalı olan sektörlerdeki girişlerde -biliyorsunuz, HES kodu var- artık, bir vatandaşın herhangi bir sıkıntısı var mı yok mu, sağlık sıkıntısı, coronavirüsle teması vesaire var mı yok mu HES kodundan bilebiliyoruz; onun için, önlemlerimizi alalım, kapalı olan bütün bu iş yerlerini bir an önce açalım. Ya hibe verin ya açalım; bunun başka yolu yok, çaresi yok” dedi.

83 milyonun dükkanını kapattırmayın

Koronavirüs aşısıyla ilgili süreç yönetimindeki noksanlıklara ve bunun ekonomiye yansımalarına işaret eden Yalım şunları kaydetti:

“Bunun yanında, neden aşıyı zamanında getirip de şu açılış sürecini öne getirmiyorsunuz? Geçen çarşamba günü Sayın Sağlık Bakanıyla görüştüm. Benim şahsıma, yüzüme geçtiğimiz pazar günü 10 milyon aşının daha geleceğini söyledi. Bakın, yüz yüzeydik, yüz yüze, benim yüzüme söyledi Sayın Sağlık Bakanı, "10 milyon gelecek." dedi. Peki, ne kadar aşı geldi? 6,5 milyon geldi. Yine 3,5 milyon fire verdi. Ya, yaptığınız anlaşmayı düzgün yapın da 83 milyonun geleceğiyle oynamayın, 83 milyonun dükkânını kapattırmayın, batırmayın vatandaşı. Yani gerçekten burada, bu yüce Mecliste vatandaşın hakkını savunurken bizim dilimizde tüy bitti ama siz bir türlü anlamıyorsunuz.”

Esnafın kullanmadığı aracını niye TÜV’den geçiriyorsunuz?

Bunun yanında, özellikle kantinciler, okul servislerinin büyük sıkıntılar yaşamakta olduğunu dile getiren Yalım sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle okul servisleri kontağını çevirmedi, on aydır kontağını çevirmedi. Bütçe konuşmasında da söyledim; gelin, okul servislerinin bu yıl motorlu taşıtlar vergisini yani MTV'sini almayalım; sigortasını durduralım, donduralım, sigorta almayalım; bunun yanında TÜV'ünü… Kullanmadığı aracı TÜV'e gönderiyorsunuz. Aracını kullanmadı ki aracı yıpranmadı ki. Niye TÜV'den geçiriyorsunuz, niye ona ekstra 500 TL daha ödettirmeye kalkıyorsunuz? Ama yok, dinleyen yok, vatandaşının yanında duran yok. Böyle bir hükûmet sistemi olmaz. Tabii, tek adam tarafından yönetilince, Meclisi de dinlemeyince bütün bunların hepsi başımıza geliyor. Onun için, buradan vatandaşın, esnafın sesi olmaya devam edeceğiz ama sizler bir türlü görmüyorsunuz, gerçekten üzüntüyle takip ediyoruz. Ama göreceksiniz, ilk seçimlerde…”

Yalım, iktidar sıralarına seslenerek “Bakın, size hodri meydan diyoruz. Gelin, Kasım ayında, 2021'de seçime gidelim. Seçime gidelim de görelim Sayın Muş, gelsenize. Buyurun, gelin, açıklayın buradan. "Kasım ayında erken seçime varız." desenize. Gelin, niye gelmiyorsunuz? Gelsenize” diyerek sözlerini bitirdi. Bu sırada CHP sıralarından alkışlar yükselirken AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Sabırlı ol, sabırlı! 2023'e hazırlan!” karşılığını verdi. Yalım ise “Bugün esnaf çağırıyor "erken seçim" diye çünkü yönetemiyorsunuz, esnafın sesini duymuyorsunuz ama yok” diye cevapladı.

Ardından Muş, “Sayın Başkan, böyle şey olmaz ya, seçime davet ediyor bizi ya!” diye karşılık verdi. Yalım ise “Seçimden korkmayın, sandıkla geldiniz, sandıkla gideceksiniz” derken Muş “Eyvallah!” karşılığını verdi.

83 milyonun yüzde 50’si hizmet sektöründen geçiniyor ama hizmet sektöürünü siz yok ettiniz

Özkan Yalım, hizmet sektörünün sıkıntılarına da şöyle işaret etti:

“Bugün 83 milyonun en az yüzde 50'si hizmet sektöründen geçiniyor ancak hizmet sektörünü siz yok ettiniz, 39 TL'ye talim ettirmeye çalışıyorsunuz. 39 TL neye yetecek; kirasını mı ödeyecek, doğal gazını mı ödeyecek? Bugün doğal gaza yüzde 25 zam geldi, aynı şekilde elektriğe ama nerede, bakan yok, bakmıyorsunuz. Vatandaşı elinizle ittirdiniz, bunun yanında gelen misafirlerimize 40 milyar dolar para harcadınız, 300 milyar TL yani; 300 milyar TL'nin 30 milyar TL'sini bizim kendi öz evladımıza, vatandaşımıza, esnafımıza hak vermiyorsunuz, onları görmezlikten geliyorsunuz. Ben takdiri hem Meclisimize hem de bizi izleyen tüm vatandaşlarımıza bırakıyorum. Bir an önce sandık diyoruz. Gelin, Kasım 2021'de, pandeminin hemen akabinde seçime gidelim diyorum.”

Bakmadan Geçme