Esnaf Vergi ve SGK Primlerini Ödeyemiyor

Esnaf ve sanatkarların istihdam açısından da SGK ve BAĞKUR prim borçlarının ödenmesi konusunda yaşadıkları zorluklar ortaya çıktı.

Bünyesinde Ahi Enstisüsü’nü de barındıran Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin www.esnafhabertv.com’un katkılarıyla uluslarası çalışmalarıyla tanınan Design Research Araştırma şirketine yaptırdığı “Salgın Döneminde Esnaf Olmak/Bir Ayakta Kalma Mücadelesi” başlıklı araştırmada istihdam ile ilgili önemli veriler ortaya çıktı.

-Her 10 esnaftan 6’sının en az 1 personeli varken, 4’ü tek çalışıyor.

-Salgın döneminde %70’i personel sayısını değiştirmemiş ve personeli olan esnafın %84’ü işten çıkarma yasakları kalksa da işten çıkarma yapmayı düşünmüyor.

-%30’u ise personel sayısının azaldığını belirtiyor. Güncel olarak 4-9 personeli olan esnafın personelini azaltma davranışı (%60) ise daha yüksek.

-Bu da artan ekonomik zorluklar ile yüksek sayıda personele yetememe durumunu net olarak gösteriyor. Geliri 5.000 TL altında olanların tek çalışma eğilimi de daha yüksek (%53).

-Esnafın ekonomik dar boğazda olduğunun en önemli göstergelerinden biri de personelin SGK, kendi Bağ-Kur primlerini ödemede aksaklık yaşamasıdır.

-Esnafın %49’u SGK primlerinin ara ara ödeyebiliyor. %16’sı ise hiç ödeyememiş. Personellerinin %45’i maaşlarını tam olarak alamıyor.

-Her 10 esnaftan 4’ünün de kendine ait bağ-kur prim borcu bulunuyor ve her  10 esnaftan 7’si iş yeri vergilerini ya hiç ödeyemiyor ya da ara ara ödeyebiliyor.
 

 

 

Bakmadan Geçme