'Yemeni Giyenler Öldü, Git Dometes Sat' Dediler

Bundan 16 yıl önce  Siverek'e gittim. Selamün aleyküm… Aleykümselam…Yaşlı bir adam oturmuş. 'Ağabey o ne?' dedi.  dedim ki 'abi yemeni'… 'Kardeş benim yaşım 87 dedi ben bunu bırakalım otuz sene oldu. Sen neyin peşindesin Kardeş bunu giyenler öldü, öldü. Git domates biber sat dedi. Bırak bu işi' dedi.

'Yemeni Giyenler Öldü, Git Dometes Sat' Dediler
guvencenEditör

 

 Malatya'ya yolunuz düşerse kunduracılar çarşısında Mesci Mamoş'a uğrayın...Mesh ve yemeni üreten Mesci Mamoş'un sohbetine doyamayacaksınız.

Bir de sohbete Mesci Mamoş lakaplı Mehmet Kuşdoğan'ın sesi eklenince muhabbete diyecek olmaz. Ahiik muhabbet demektir. www.esnafhabertv.com'un "Ustalar konuşuyor" programına konfuk olan Mesci Mamoş lakaplı Mehmet Kuşdoğan'ı ziyarete Malatya  Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve Malatya Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bülent Karakoç da teşrif etti. 

Mesci Mamoş lakaplı Mehmet Kuşdoğan' "Daima dürüst olacaksın…Dürüst doğru bir şey yapacaksın. Yanlış bir şey yaparsın kaybedersin. Ben ustamın ayağının etrafını süpürürdüm. Temiz görünsün, pis görünmesin diye" diye konuştu. 

Sektörün giderek kayşbolduğunu belirten Mesci Mamoş, çırak bulmakta zorluk çektiğini belyirtirken  "Çırak geliyor şimdi  ne kadar vereceksin diyor. Ne vereceksin diye başlarsa o işi belleyemez. Ben 15 sene çırak çalışmışım" dedi.

Köyden  gelmeyim  Malatyalım… 1953 yılında girdim. Benim ustam yemenici Gaffar’dı…Ben 15-20 bin çift  mes yapardım Yanımda  5-6 kalfa çalışırdı. 

Daima dürüst olacaksın…Dürüst doğru bir şey yapacaksın. Yanlış bir şey yaparsın kaybedersin. Ben ustamın ayağının etrafını süpürürdüm. Temiz görünsün, pis görünmesin diye…

Çırak geliyor şimdi  ne kadar vereceksin diyor. Ne vereceksin diye başlarsa o işi belleyemez. Ben 15 sene çırak çalışmışsın.

Bundan 16 yıl önce  Siverek'e gittim. Selamün aleyküm… Aleykümselam…Yaşlı bir adam oturmuş. ‘Ağabey o ne?’ dedi.  dedim ki ‘abi yemeni’… ‘Kardeş benim yaşım 87 dedi ben bunu bırakalım otuz sene oldu. Sen neyin peşindesin Kardeş bunu giyenler öldü, öldü. Git domates biber sat dedi. Bırak bu işi’ dedi.

Fotoğraflar: Fehmi Çalmuk (Telif hakları sbaklıdır)

Bakmadan Geçme