Güzellik Uzmanları Çıkış Yolu Arıyor, Sektör Mevzuat Bekliyor

Konu yüz binlerce esnafı ilgilendiriyor. Danıştay mevzuatı iptal etti. Yeni mevzuat yılan hikayesine döndü. sektörde işler durdu. Kuaförler bile epilasyon ve cilt bakımı yapmaya başladı. Sektör çıkış yolu ve süreç lideri arıyor. Ankaralı güzellik uzmanları ve güzellik salonu işletmecileri ayrı bir oda çatısı altında toplanabilmek için hukuki mücadele başlattı.

Danıştay tarafından verilen karara göre Türkiye’de bir süredir, Güzellik Salonları ile Dermatolog ve Estetik cerrahlar arasında süren bir gerilim  Danıştay kararıyla yeni boyuta taşınmıştı. Danıştay’a gönderdiği görüşünde “kullanımına izin verilen cihazlara ilişkin sıkı bir denetimin getirildi”  diyen İçişleri Bakanlığı kararı uygulanması için şimdi  yerel yönetimlere genelge gönderdi. Artık  sektör esnafların yüreği ağzında....

bu tartışma sürerken firmalar cilt bakım sektörü epilasyon başta olmak üzere Türkiye çapında binlerce adet kuaförlere yasa dışı satış bile yaptı. Bu haliyle sektör çıkış yolu ve de süreç lideri arıyşor.

Danıştay kararıyla artık güzellik salonlarında foto epilasyon gibi bazı tıbbı cihazlar kullanılamayacağı hükmü çıkarken Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği “uzmanı olmayan cihazları kullanamasın” derken güzellik uzmanları “Zaten biz  bu işin uzmanıyız. Eğitimimiz var. Belgemiz var. Doktorlar bu kararla kliniklerinde bu cihazları kullanmak için yine güzellik uzmanlarını işçi gibi çalıştıracak” görüşünü öne sürüyorlar.

 Davalara da konu olan gerilimin kaynağında ise, her geçen gün büyüyen sektörde günden güne büyüyen ekonomik pay yer alıyor. Danıştay Onuncu Daire kararında, 30 Mart 2017’de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin iki maddesini de iptal etti. Dairenin iptal gerekçesi kararda şöyle yer aldı: 

“Cihazın, tıp yeterliliği olmayan kişilerce kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Lazer epilasyon, foto epilasyon, cilt bakımı gibi hizmetler, dermatolog ve estetik cerrahi uzmanlarca veriliyor...”

5 üyeli Daire’nin iki üyesi ise çoğunluk görüşüne katılmadı. Başkan Yılmaz Akçil ile üye hakim Lütfiye Akbulut, karşı oy yazısında 
“Güzellik salonlarına, tıbbi olarak değerlendirilebilecek hiçbir işlemin yapılmasına izin verilmiş değil. Tıbbi olmayan cihazların kullanılmasında da hukuka aykırılık yok. Hali hazırda kullanılan tüm cihazların çeşitli komplikasyonlara sebebiyet vereceği gerekçesiyle tamamen yasaklanması durumunda, bu tür işyerlerinde çalışan bir çok kişinin işsiz kalmasına yol açılmış olur.” Görüşü güzellik salonlarının en büyük müdafaasını oluşturuyor.

Zaten güzellik salonu esnafı  Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na yapılan başvurusunda “Kullandığımız cihazlar tıbbi amaçlı değil, kozmetik amaçlı cihazlar. Burada amaç, doktorların açtıkları güzellik salonlarında ve özel sağlık kuruluşlarında bu cihazları kullanmak. Büyük bir rant söz konusu. Hastane ortamında da olsa o cihazları yine güzellik uzmanı kullanıyor. Amaçları, maddi getiriyi ellerinde tutmak istiyorlar” denilmişti.
Bu yılın Şubat ayının sonunda Türkiye’nin dört bir yanından gelerek İstanbul Üsküdar'da toplanan güzellik uzmanları ve işletme sahipleri, cihazların kaldırılması sonrası iş yapamadıklarını, ortalama değeri 100 bin lira olan cihazların ise borçlarını ödemeye mecbur kaldıklarını belirterek eylem yapmışlardı.


 Eylemde iki görüş öne çıktı: 
 Meslek lisesi ve üniversite okuyarak diploma sahibi olduk. Yıllar boyu süren eğitim ve çıraklık dönemi geçirdik. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diplomalarımızı aldık, öğrendik, öğrettik ve işimizi hakkıyla yaptık.
Şimdi meslektaşlarımızın elindeki epilasyon cihazları çöpe atılıyor, yüklü miktarda maddi cezalar veriliyor, güzellik uzmanlarımızın salonları kapatılıyor ve tabelaları sökülüyor. Bu alınan karar, seansları devam eden müşterilerimizi mağdur etmiş ve yatırım yapan esnafımızı maddi çıkmaza sürüklemiştir.

Ankara İstanbul Gibi Ayrı Oda İstiyor 
İstanbul’daki eylemi organize eden Ayşe Aydın’ın başkanı olduğu Türkiye’nin sektördeki tek odası; İstanbul Güzellik Uzmanları Esnaf Odası olmuştu. Şimdi Ankara’daki güzellik işletmeleri ve  uzmanları "Güzellik uzmanlarının adı yok"  diyerek  İstanbul’daki ayrı  bir oda kurabilmek ve bu çatı altında faaliyet yapmak için hareket geçti. Ancak oda kurulması için oda, fedarasyon kararı ve Ticaret Bakanlığının onayı gerekli.

Bunun nedeni ise Ankara Kuaförler Güzellik Salonları Manikürcüleri Esnaf Odası Köksal Özcan yönetiminin eğitim çalışması benzeri faaliyetler yapması başta olmak üzere hayati sorunlarla ilgilenmemesi olarak gösteriliyor, Öne sürdükleri bazı maddeler ise “O “Kuaförlerde epilasyon cilt bakımı kalıcı makyajın yasak olmasına rağmen odanın engel olmaması,  güzellik salonlarında ustalık belgesi olmayan güzellik uzmanı çalıştırılması, kuaförlerde güzellik uzmanlarına oda kiralanması, güzellik salonlarında plazma/pPen botox dolgu altın iğne yapılmasına engel olunmaması gösterilmesi” olarak öne çıkıyor.

Ankara Kuaförler Güzellik Salonları Manikürcüleri Esnaf Odası Köksal Özcan bir internet sitesine verdiği demeçte son olarak şunları söylemişti:
“Türkiye genelinde sayıları 100 bini geçen güzellik salonları ile ilgili kritik bir karar çıktı ve açılan davada, güzellik salonlarında birtakım cihazların kullanılmasına izin veren yönetmelik iptal edildi. Güzellik salonu işletmecilerinin borçla, krediyle aldığı cihazlar şimdi kullanılamıyor. Bu cihazlar, nereden baksanız en kötüsü 150-200 bin TL bandında. Müşterilerden seanslar da alındı. Örneğin, 10 seans aldık, 2 seansını yaptık, geriye 8 seans kaldı, işlemi de yapamıyoruz. Bazı işletmeler, uygulanacak olan işlemin parasını da kullandığı için, iade etmekte zorlanıyor. Kullanılması yasaklanan cihazları geri satalım desek, piyasada o kadar çok makine var ki, kim alsın. Oda olarak, konuyla ilgili, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’yla görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah, ilerleyen zamanlarda bir kolaylık sağlanır ve yeni bir düzenleme hayata geçer” 
Halen Ankara Kuaförler Güzellik Salonları Manikürcüleri Esnaf Odası üyesi olan güzellik uzmanları ve güzellik salonu işletmecileri  bu amaçla ikinci büyük toplantısını gelecek hafta gerçekleştiriyor. Uzman ve güzellik salonu işletmecileri biz kuaförler tarafından yönetilmek istemiyoruz” sloganını kullanıyor.

Mevzuat Yılan Hikayesine Döndü
Danıştay kararından sonra hükümet güzellik salonları ve uzmanları başta olmak üzere kuaför ve berberlerin yapacağı faaliyetlere ilişkin bir mevzuat çalışmasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’ne verdi. Ancak mevzuat bir türlü çıkmadı. 
Mevzuatın bahar sonunda Ankara’da toplanacak Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu seçimlerine kadar bekleyeceği konuşuluyor. 

Mevcut genel başkanı Bayram Karakaş’a karşı ilk çıkan aday Ankara Berberler Esnaf Odası Başkanı Sezai Kara oldu. Antalya’da 40 oda başkanını katıldığı toplantıda Kara ortak aday olarak ilan edildi. İstanbul Güzellik Uzmanları Esnaf Odası Başkanı Ayşe Aydın’ında genel başkanlığa adaylığını koyacağı konuşuluyor. 
 

Bakmadan Geçme