İntikam Alışverişlerine Hazır

Pandemi sonrası e-ticaret ile birlikte mağazalarda intikam alışveriş çılğınlığı yaşanacak

Pandemiyle birlikte 2020 yılını yüzde 85 büyüyerek, yaklaşık 250 milyar TL hacimle kapatan Türkiye’nin pandemi sonrasında ortaya çıkacak “intikam alışverişleri” ile birlikte 400 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. 

İlk kez Çin’de 1980’lerde ortaya çıkan bu terim, tüketimden mahrum bırakılan halkın söz konusu mahrumiyetin bitmesi ile olağanüstü alışveriş yapma durumu olarak tanımlanan intikam alışverişin e-ticaret yanında geleneksel mağazacılıkta patlama yaşanması bekleniyor. Bu arada en çok online alışveriş yapılan iller sıralaması da belli oldu: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Konya  
Sektör temsilcileri e ticaret konusundaki beklentilerini Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’ya anlattı. O görüşler şu şekilde:

 ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi:
Türkiye’nin 2020-2024 arasında e-ticaretin en fazla büyüme göstereceği ülkeler listesinde Arjantin, Endonezya ve Hindistan’ın önünde yer alacak. Bu yıl e-ticaret yapan KOBİ sayısı 69 binden 100 bine yükseldi. Türkiye’de bugün toplam 68 bin 457 işletme e-ticaret faaliyeti yürütüyor.   

Inveon Kurucusu ve Yönetici Ortağı Yomi Kastro:
COVID-19 öncesi yılbaşında e-ticarette yüzde 3538’lik bir büyüme beklerken salgın etkisiyle e-ticaretin belli kategorilerde 2, bazılarında 4 kat artış yaşandı.   2020’nin ilk yarısında e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının yüzde 8’den yüzde 14’e ulaştı.Öne çıkan iki transformasyon yaşandı. Daha önce hiç e-ticarete girmemiş bir kitle e-ticaret alışkanlığı geliştirdi. İkinci transformasyon da var olan tüketicilerinin e-ticaret kullanım sıklığı ve kategori tercihlerinin yeniden şekillenmesi oldu.

TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca:
 “McKinsey raporuna göre 2021 yeni normale geçiş süreci olacak. Yeni normalle birlikte pandeminin getirdiği sıkıntıları geride bırakmak adına intikam alışverişleri olacak. Tüketiciler, daha önce ihtiyaç olarak görmediği alışverişleri yapacak. Temel ihtiyaçlar değişecek”  

Brand Kurucu Ortağı Cem Köz:
 “Geçen yıl e-ticarette en çok tercih edilen, süpermarket kategorisiydi. Bu yıl ise özellikle gıdanın ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Özellikle yöresel ve organik ürünlerin, sağlıklı yaşamın gitgide önem kazanması ve bu ürünlere online kanal yoluyla kolaylıkla ulaşılması da bu alandaki satışları artırıyor”

Para Genel Müdürü Burhan Eliaçık:
“2020’de daha çok süpermarket ve kozmetik kategorilerinde yüksek ölçekte büyüme gösteren sektör için asıl büyümenin bu yıl taze yemek ve gıda kategorisinde olması bekleniyor. 2020’de artan yatırımlarla sektördeki istihdam da büyüdü. 2021’de ise e-ticaret sektörünün yeni istihdam sağlama noktasında çok sayıda sektörü geride bırakmasını bekliyoruz”  

Kidega Genel Müdürü Berna Ahbab:
“Online alışveriş yapan bu bireyler, 2021 yılında da online alışveriş deneyimini en olumlu şekilde sürdürebildiği markaları keşfetmeye devam ederek aldıkları hizmet kalitesine her zamankinden daha fazla önem verecek”  

GittiGidiyor CEO’su Öget Kantarcı:
“Platformumuzda 100 bini aşkın satıcı faaliyet gösteriyor. Pandemi süresince binlerce KOBİ platformumuz üzerinden e-ticarete başladı. GittiGidiyor’a katılan ‘yeni satıcı’ sayımız, geçen yıla kıyasla yüzde 73 arttı. 2021 yılında da bu yöndeki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edip istihdama ve ekonomiye katkıda bulunmayı sürdüreceğiz” 

Trendyol Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu:
"2020’de büyük çoğunluğu KOBİ olan 98 bin işletme ve 1.1 milyon bireysel satıcı Trendyol’da 347 milyon adet ürün sattı. Platformumuzda yer alan 98 bin satıcının 97 bini mikro işletme ve KOBİ, 1.205’i ise büyük işletmeler” dedi.

Bakmadan Geçme