Kahveci Esnafından Çağrı Var

Konya Kahveciler, Çay Ocakları, Büfeciler, Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil Dernekler Yasası'nın değişmesinden kaynaklı olarak, Dernek statüsünde açılan yerler denetimsiz yerlerdir, ciddi şekilde kahvehane hizmeti veya gazino, bar, pavyon gibi hizmetleri biraz kayıt dışı olarak verdiklerini söyleyerek Bu kahve esnafımız için haksız rekabete sebebiyet veriyor ve ciddi mağduriyetlerimiz oluşuyor' dedi.

 

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği- Ahi Enstitüsü’nün “Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz” projesi kapsamında İçişleri Bakanılığı  Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği düzenlediği “Parakende ve Hizmet  Esnaf ve Sanatkarları  Hasar Tespit Raporu” başlıklı çevrimiçi toplantıya katılan Konya Kahveciler, Çay Ocakları, Büfeciler, Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil konuşma başlıkları şu şekilde:

DERNEK LOKALLERİ DENETİMSİZ, VERGİSİ YOK ALGISI YOK
“Kahveci esnaflarımızın da sektörel olarak kafeci gibi ciddi sıkıntıları var. Tabi Dernekler Yasası’nın değişmesinden kaynaklı olarak, Dernek statüsünde açılan yerler denetimsiz yerlerdir, ciddi şekilde kahvehane hizmeti veya gazino, bar, pavyon gibi hizmetleri biraz kayıt dışı olarak veriyorlar. Bu kahve esnafımız için haksız rekabete sebebiyet veriyor ve ciddi mağduriyetlerimiz oluşuyor. 

Pandemi döneminde en fazla, sektör olarak temsil ettiğim esnaf grubu darbe aldı, yara aldı.  Sevgili başkanlarım ciddi bir şekilde kayıt dışılık ve bana necilik var. Denetimsizlik had safhada, özelde ben Konya için konuşuyorum ama genelde her tarafta böyledir. Şimdi herkes faaliyet alanı dışında faaliyet göstermeye başladı. Çiğ köfteci mesela okey takımı atabiliyor, okey oynattırabiliyor. Bir çay ocağı, lokanta gibi hizmet veriyor falan, faaliyet alanlarında böyle bir kuralsızlık söz konusu. Bunların önlenmesiyle ilgili, bir de bu dernekler yasasının esnaf sanatkarımıza vurmuş olduğu bir darbe var, haksız rekabet var. Bir de kontrolsüz yerler, malum kapalı alanda sigara yasağından dolayı kahvehaneler ciddi etkilenmişti. Şimdi dernekler kontrolsüz yerler, kontrol edilmesi için ya mahkeme kararı veya 24 saat önce haber verilerek denetlenen yerler. Bu tür yerlerde sigara içilebiliyor veya vergisi algısı yok, dolayısıyla çayı ucuza verebiliyor. Dolayısıyla esnaflarımızın bu konuda da ciddi şekilde bir mağduriyeti söz konusu.

ZİNCİR MARKETLERDENS ALIŞ VERNİŞ YAPARAK KENDİ SONUMUZU GETİRİYORUZ.

Tabi perakende yasası ile ilgili de, kahveci esnafı da artık yerel esnaftan ziyade daha ucuz daha hesaplı alabilmek için belki kaliteden taviz vermeyi göze alabiliyor, çünkü uzun süre kapalı kalmalarından kaynaklı ekonomik şartlar, buna bağlı olarak ciddi sıkıntılar yarattı. Bizlerde esnaf olarak bu perakende yasasını istememize rağmen oralara destek veriyoruz, alışveriş yapıyoruz ki bu da normal esnafın, küçük esnafın sonunu kendi ellerimizle getiriyor olduğumuzu gösteriyor.  

 

Toplantıya Kimler Katıldı ?
 Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği- Ahi Enstitüsü’nün İçşleri Bakanlığı Sivil KToplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü işşbirliğiylle yaptığı “Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz” projesi kapsamında düzenlediği “Parakende ve Hizmet  Esnaf ve Sanatkarları  Hasar Tespit Raporu” başlıklı çevrimiçi toplantıya; 
Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği  Onursal Başkanı  Erol Korkut, Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği Ve Ahi Enstitüsü Başkanı Ffehmi Çalmuk, Muş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğl, Tokat Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Ankara Kantinciler Esnaf Odası Başkanı
Bayram Şahin,  Konya Kahveciler, Çay Ocakları Ve Büfeciler Esnaf Odası 
Mehmet Adil Güven, Bartın Kahveciler Ve Şerbetçiler Odası Başkanı 
Ayhan Tepe  katıldı.


 

 

Bakmadan Geçme