Kamyoncu Esnafı Acil Çözüm Bekliyor

İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan Vekili ve Tüm Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Vekilliği görevini de üstlenen İhsan Temel kamyoncu esnafının acil çözüm bekleyen sorunlarını anlattı.

  İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan Vekili ve Tüm Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Vekilliği görevini de üstlenen İhsan Temel   “ülkemizin kuruluşunun 10 yılında demir ağlarla örülmekle iftihar ettiğimiz taşımacılığın, 100.yılını kutlayacağımız 2023 yılında %98-96-95 karayolu ile yapılmasını anlatmanın ve bu konuda övünç payı çıkartmanın hiç de gereği yoktur. Yanlış yapılmıştır diye düşünüyorum. Her ne kadar son yıllarda denizyolunun ve havayolunun taşımacılığa önemli bir katkısını sunmak üzere desteklenmesi ve yine alanlarının açılması ve özellikle de yolcu taşımacılığının havayoluna yönlendirilmesi aslında sevinçle karşılanması gereken bir olgu diye bakıyorum” dedi. 

Temel, Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin Ahi Enstitüsü ile birlikte “ Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz” Projesi kapsamında düzenlenen “Esnaf ve Sanatkarlar  Hasar Tespit Raporu Genel Toplantısı’nda konuştu.

Temel “Pandemi döneminde taşımacı esnafı her şeyi göze alarak ülkemizde o pandeminin yarattığı bölgeler arası eşitsizliği gidermek ve tüketim mallarının bölgeler arasındaki salahiyetini geliştirmek üzere her şeyi göze alarak taşımacılığa devam etmiştir. Ve ülkemizde pandeminin etkilerinin azaltılmasına da katkı sunmuştur diye düşünüyoruz. Tabi biz kooperatifler şeklinde taşıma yapan kurumlarız. Ve biz büyük şehirlerde şehirlerarası taşıma yapan taşımacı esnafımızla da birlikteyiz” diye konuştu.

TON-KM FİYAT TARİFELERİ YAYINLANMALI:
Türkiye’deki özellikle yük taşınması ki bizim alanımız o, ülkemizdeki araç sayısı Avrupa ülkelerinin tamamının araç sayısından fazladır. Ve Türkiye’de aşağı yukarı 1milyon 200 bin üzerinde ticari yük taşıma aracı mevcuttur. Ve Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Bey’in ifadesiyle de bu araçlardan 300 bini atıl kapasiteyi oluşturmaktadır.Birinci sorun, ton-km fiyat tarifelerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından mutlaka yayınlanması gerekmektedir. Bu kadar atıl kapasiteli bir sektörün taşıma ücretlerinin pazarlık usulüyle belirlenmesi, taşıyanın ne verirse kabul etmesi sonucunu getirmektedir. Taşımacıların bu sonucu kabul etmesi zorunluluğundan kurtarmamız gerekir. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığında çalışmasının yapıldığını bildiğimiz taşıma fiyatlarının alt sınırlarının yeniden belirlenmesi çalışmalarının mutlaka Ulaştırma Bakanlığınca acilen ilan edilmesi gerekmektedir. O da yetmez, taşıma fiyatlarının alt sınırlarının çünkü daha öncede iki sefer yayınlanmasına rağmen denetimsizlik nedeniyle tutturulamayan fiyat tarifelerinin gerekli denetimlerinin Ulaştırma Bakanlığının elemanlarıyla yapılması ve bu ülkede bu fiyatların kabul edilmesini sağlamak gerekir. Kamyoncu esnafının en önemli kurtuluşlarından biri bu olur diye düşünüyorum.

AKARYAKIT SORUNU: ÖTV YA KALDIRILMALI YA MAHSUPLAŞMALI
Kamyoncu esnafının en büyük sorunu akaryakıt fiyatlarının son 3 ayda %300 artmış olmasıdır. Akaryakıt fiyatları 7 liradan 22 liraya çıkmıştır. Biz akaryakıt içerisindeki Özel Tüketim vergisinin derhal kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü Özel Tüketim Vergisi arttıkça KDV’de artıyor. Yani bir tüketim vergisi KDV’nin de artması bu etkiyi yaratıyor. Özel Tüketim Vergisi taşımacılıkta, ticari taşımacılıkta olmaması gerekir. Bunu da biz talep ederken akaryakıt fiyatlarının yeniden belirlenmesini değil, biz her yıl maliyeye verdiğimiz beyannamelerle gelir ve giderimizi gösteriyoruz. Gelir beyannamesi veriyoruz, bu beyannamede hesaplanan bu işin yapılmasındaki akaryakıt fiyatlarından Özel Tüketim Vergisinin düşülerek ona göre bizim vergimizin hesaplanmasını ve sübvanse edilmesini istiyoruz. Yani biz akaryakıt fiyatları taşımacılara şu kadara verilsin demiyoruz. Bu belki istismara açık bir alandır ama denetlenebilir bir alandır. Bu nedenle taşımacılarımızın bu yükten kurtarılması gerekir. Çünkü taşımacılarımız %32 gider payı olan akaryakıtın dışında diğer girdilerinde %150-%200 zamlandığını biliyoruz. Bırakın onu evdeki ekmek bile %300 zamlanmıştır bugün. Taşımacının elindeki para da %300 azalmış gibi gözüküyor.

ESKİ MODEL KAMYONLARIN YENİLENMESİ İÇİN KREDİ VERİLMELİ:
Türkiye Taşıma sektörüne baktığımızda Türkiye’deki yük taşıma araçlarının genel araçlar içinde yaş oranı %14’e tekabül ediyor ve bu yaş, araçlar grubu içinde en yaşlı araçlar grubu. Fakat yük taşımasına baktığımızda da %14 içindeki yaş grubunun %25’i, 25 yaşın üzerinde yani yurtiçi eşya taşımasında yaşlı bir araç grubu var. bu araçların bugünden yarına yenilenmesi pek mümkün gözükmüyor. O nedenle de araçların yenilenmesini sağlamak üzere de taşımacı esnafına belli bir dönemi ödemesiz, düşük faizli ve uzun döneme yayılan bir kredi sistemi ile desteklenmesi gerekiyor. Her ne kadar bugün Halk Bankası vasıtasıyla esnaf kredisini 1milyon’a çıkarttıysak bile insanlara geri ödemesini yapamayacağı hasıl olup bu krediyi şimdiye kadar hiç isteyen çıkmamıştır. İnsanlar ellerindeki eski araçlarla yük taşımaya çalışıyorlar fakat bu da giderek esnafın genel yapı içerisinde kaybolmasına neden oluyor. Bu nedenle devletin mutlaka Türk Taşımacılığını geliştirmek için araçların yenilenmesini sağlayacak yeni modellerin bulunması gerekir diye düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var, gerekli başvuruları yaptık. Zaten bu 1 milyon liralık araç alım kredileri de bize destek amacıyla yayınlandı fakat dediğim gibi vadelerin uzatılması ödeme limitlerinin aşağı çekilmesi gerekir ki esnaf onu ödeyebilme kapasitesine gelsin.

 TAŞIMACILIK İÇİN  LOJİSTİK KÖY ALANLARI OLUŞTURULMALI:
Biz artık şehirlerin trafiğinin de büyük yük taşıma araçları yüzünden sorun yaşamamasını istiyoruz. Bu nedenle özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi şehirlerimizin giriş çıkışlarında yük boşaltma yani gelen malların boşaldığı, malların bütünleştiği veya parçalandığı alanların yaratılarak büyük yük taşıma araçlarının şehir trafiğine girmesini istemiyoruz. Bu nedenle lojistik köy alanları, lojistik kamyon köy dediğimiz bir projeyi geliştirerek Türkiye’nin gündemine sunduk ve Sayın Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde de rağbet bularak, Sayın Binali Yıldırım’ın da bu konuda desteğini aldık. Ancak ondan sonraki dönemlerde de bunu İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne de sunmamıza rağmen bugün sabah görüştüm, bir proje çalışması yapıldığını ve bu konuda da bizi çağırmak üzere bir program yaptıklarını öğrendik. Buna da çok memnun olduk. Ve biz kendi yaşadığımız şehirde, belki bizim hayat süremiz kısıtlı ama çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşayacağı bu şehirde kimsenin trafikten rahatsız olmasını istemiyoruz. Ve kendi şehrimiz İstanbul’a da katkı sunmak istiyoruz. Bu katkının da diğer şehirlere örnek olmasını istiyoruz.  

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin Ahi Enstitüsü ile birlikte “ Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz” Projesi kapsamında düzenlenen “Esnaf ve Sanatkarlar Hasar Tespit Raporu Genel Toplantısı’na Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği Onursal Başkanı  Erol Korkut, İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkanı Cemil Ok, İstanbul Deniz Kara Büfecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Şimşek,İstanbul Şoförler Esnaf Odası Başkanı Cem Sert katıldı. 

Bakmadan Geçme