Kazakistan'dan Erdoğan'a devlet nişanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Birinci Derece Dostluk Devlet Nişanı takdim edildi. Erdoğan da konuşmasında 'Bugün burada çok ciddi bir sürprizle de karşı karşıya kaldım. Bu sürpriz özellikle Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı'nı takdim etmesini hangi ifadelerle değerlendireyim şu anda bilemiyorum. Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu' dedi. 'İş birliğimizin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı, şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı böylece imzalamış olduk' diyen Erdoğan, 'Ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar seviyesini geçen sene aşmıştık, 10 milyarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Kazakistan’ın başkenti Astana'da temaslarına devam ediyor. Erdoğan’ın ziyareti çerçevesinde iki ülke arasında çeşitli alanlarda 6 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile yaptığı görüşmenin detaylarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından önemli satırbaşları:

"Davete icabetle ata topraklarımız Kazakistan'da bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Dost ve kardeş ülkelerimizin arasında ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Malumunuz kıymetli kardeşimin Mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı devlet ziyareti sırasında ilişkilerimizi Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltmiştik.

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

KAZAKİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKELERDENİZ

İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi elbette halklarımız arasındaki ortak tarih, dil, din ve kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel iş birliği bu gücü daha da artırmaktadır. Kazakistan’ın bağımsızlığından itibaren başardıkları bizler için iftihar meselesidir ve 30 yıl geçti aradan ve Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden bir tanesiyiz. Derin tarihi birikime ve devlet tecrübesine sahip olan kardeş Kazakistan’ın istikrarı, huzuru, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in liderliğinde yürütülen reformları ve Kazakistan’ın geçirdiği dönüşümü takdirle takip ediyorum. Bu vesileyle Kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

Az önce değerli kardeşimle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’mizin dördüncü toplantısını başarıyla icra ettik. Dost ve kardeş ülkelerimiz arasında mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Güncel, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Tabii bugün burada çok ciddi bir sürprizle de karşı karşıya kaldım. Bu sürpriz özellikle Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı'nı takdim etmesini hangi ifadelerle değerlendireyim şu anda bilemiyorum. Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu. Ben de şahsım, ailem, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kazakistanlı mevkidaşı Tokayev tarafından "Birinci Derece Dostluk Madalyası" takdim edildi

İŞ BİRLİĞİMİZİN DERİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN TAM BİR MUTABAKAT İÇİNDEYİZ

Aziz kardeşimle iş birliğimizin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık alanında Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız. Eğitim güvenlik ve kültür alanlarındaki münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sizlerin de huzurunda az önce iş birliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı, şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı böylece imzalamış olduk. İmzalanan anlaşmaların ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum

 

Biz ilk hedef olan 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. Orta vade için tespit ettiğimiz 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Kazakistan’daki en büyük yatırımcılar arasında bulunan Türk firmalarının yatırımlarının tutarı, 4 milyar doları geride bıraktı. Orta koridorun geliştirilmesi başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji alanlarında bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan’ı da dahil ederek yakın geçmişte tesis ettiğimiz üçlü mekanizmayı etkin şekilde kullanmak ve somut neticeler almak istiyoruz.

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel ve küresel gelişmelerin Türk dünyasının iki önemli üyesi Türkiye ve Kazakistan’ın dayanışmasını zaruri kıldığı tespitinde bulunduk. Dolayısıyla gerek Orta Asya’da gerek küresel çapta çok taraflı platformlarda müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz. 1990’ların başından itibaren, Kazakistan’la çok emek verdiğimiz sürecin geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasıyla taçlanmasından memnuniyet duyuyorum. Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda attığımız bu adımla birlikte süreci devam ettiriyoruz ve inşallah yakında Semerkant’ta yapacağımız ikinci toplantıyla bunu daha tırmandıracağız.

 

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

Önümüzdeki ay Özbekistan’daki bu teşkilatımızın müteakip zirvesi, aramızdaki dayanışmayı çok daha güçlendirecektir. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Astana’daki temaslarıma yarın Kazakistan’ın bir uluslararası diplomasi başarısı olarak gördüğümüz Asya’da İstikrar ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı 6. Zirvesi’ne katılarak devam edeceğim. Bu yapının kurumsallaşarak dönüşümü özellikle gerek Kazakistan, gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olmuş olacak.

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

1. Derece Dostluk Devlet Nişanı'nı burada tekrar etmekten geri duramayacağım. Tüm Kazak kardeşlerime teşekkür ediyorum, ben de bu nişanı milletim adına övünçle kabul ediyorum."

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE, KAZAKİSTAN'IN ÇOK ÖNEMLİ STRATEJİK ORTAĞIDIR

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, "Bizim ülkelerimiz arasındaki ilişkiler karşılıklı işbirliğimizin özüdür. Bizim köklerimizi derinleştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Sizin arabulucu rolünüzün de altını çizmek istiyorum, girişimlerinizi destekliyoruz. Biz geleceğe birlikte adım atacağız, bizim kardeşliğimiz devam edecektir. Kazak-Türk işbirliğini geliştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Bizim işbirliğimizi geliştirmek için ben de bütün gayretlerimizle çalışacağım. Bu sene üst düzey birkaç ziyaret gerçekleşti, birçok önemli evrak imzalandı. Türkiye, Kazakistan'ın çok önemli stratejik ortağıdır. Halkımız adına, kardeşime çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'nin itibarı çok yüksektir. Biz Türkiye'nin ekonomi, eğitim, dış siyaset ve diğer alandaki başarılarıyla büyük kıvanç duyuyoruz. Toplantıda çok önemli konular üzerinde konuştuk, çok verimli geçti. Hükümetler arası evraklar imzalandı. İki taraflı işbirliği bizim ilişkilerimizin özüdür. Özellikle askeri alanda işbirliğimiz artmıştır. Geçtiğimiz yıl ticaretimiz yüzde 33 artarak 4 milyar doları aşmıştır" dedi.

Tokayev, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Biz ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırmayı amaçlamaktayız. Kazakistan'ın Türkiye'ye yaptığı yatırım 1,13 milyar dolar olmuştur. Türkiye bizim ülkemizde en büyük 10 yatırımcı arasında yer aldı. Taşımacılığı artırmaya iki ülke de niyetlidir. 7 ay içinde bu güzergah üzerinden taşınacak yük hacmi 2 buçuk kat artmıştır. Biz Cumhurbaşkanı'yla dünyanın gündemindeki konuları da ele aldık. İki ülkenin tutumunun çok yakın olduğunu söylemek isterim. Yakın etkileşimi daha da devam ettirme kararı aldık. İki ülkenin ortaklığı, BM Teşkilatı gibi çok taraflı organizasyonlar nezdinde düşündüğümüz gibi gelişmektedir.Kardeş Türkiye'nin lideri Sayın Erdoğan'a Kazakistan ziyareti için yeniden teşekkür ediyorum. Anadolu ve Altay arası coğrafi açıdan uzak olmasına rağmen ülkelerimizin gönlü yakındır. Kıymetli kardeşime 1. derecede dostluk nişanı takdim edildi. 2 ülkenin dostluğu ebedi olsun, teşekkür ediyorum."

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

 

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Erdoğan ve Tokayev’in katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Arasında Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Metroloji, Akreditasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında İşbirliği Tesis Edilmesine Dair Mutabakat Zaptı’na imza konuldu.

Kazakistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Kültür Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imza altına alındı.

 

Erdoğana devlet nişanı sürprizi... Cumhurbaşkanından Kazakistanla iş birliği vurgusu

 

Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Müzeoloji, Anıtların Korunması ve Restorasyonu Alanında İşbirliği Mutabakatı’nın imzalandığı törende, Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma ve Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Hizmeti ve Gıda Güvenliği Politikası Alanında İşbirliği Anlaşması imza altına alındı.

Bakmadan Geçme