Kredi ÜTaman da Hedefte Perakende Yasası Var

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uzun zamandır beklenen esnaf ve sanaatkârlara 100 milyar, 60 ay vade ve yüzde 7.5 faiz oranlı kredinin açıklanması piyasaları hareketlendirdi. Şimdi hedefte Perakende yasası var.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken “100 milyar önemli bir nefes olacak. Ama en önemlisi de borcu olduğu için kredi alamayan esnafın önü açılacak” dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül ise  100 milyar krediden ve borç ertelemeden toplamda 1.3 milyon esnafın yararlanacağını ifade etti.

TESK’İN HEDEFİNDE PERAKENDE YASASI VAR
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Şimdi gözümüz Meclis’e getirilecek olan perakende yasasında ve işyeri kiralarımızın konutlarda olduğu gibi yüzde 25 ile sınırlandırılması ile ticari araçlarda ÖTV’nin bir kereye mahsus sıfırlanması müjdesinde” dedi.

MALİYET UCUZLAYACAK
TESK Başkanı Palandöken, yeni esnaf paketini Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “100 milyar önemli bir nefes olacak. Ama en önemlisi de borcu olduğu için kredi alamayan esnafın önü açılacak. 6 ay sıfır faiz, sonra yüzde 4 faizle, 36 ayda yani 3 yılda borcunu ödeme imkanı bulacak, rahatlayacak. Ayrıca Meclis’te torba yasada sicil düzeltmeyle ilgili düzenleme de çok kritik. Önceki esnaf paketinden 1.3 milyon esnaf yararlanmıştı, yeni eklenenlerle bu sayının daha da artacağını tahmin ediyoruz. Benzin, mazot, LPG çok pahalandı; elektrikli ticari araçlarda bir kereye mahsus ÖTV alınmasın, bu maliyetleri düşüreceği için halkın ulaşım maliyetine de olumlu yansıyacaktır. Ayrıca perakende yasası bu ay Meclis’e gelecek. Marketlerin açma kapama saatlerinin değiştirilmesi, mobilya, telefon, elektronik eşya, kırtasiye, fırın mamulleri satışının durdurulmasına yönelik taleplerimizi tekrarladık. Cumhurbaşkanımız da bu konu üzerinde duruyor.”

1,3 MİLYON ESNAF FAYDALANACAK
TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül ise 100 milyar krediden ve borç ertelemeden toplamda 1.3 milyon esnafın yararlanacağını söyledi.
TESKOMB Başkanı Akgül  verilen kredi limitlerinin yükseldiğini, bankalarda kredi vermeye kaynak yokken 100 milyarlık kaynak yaratıldığını söyledi. Piyasa kredi faizinin 9.5 olduğunu, esnaf paketinde ise 2 puan aşağıdan, yüzde 7.5 faizle kredi verileceğini belirten Akgül, esnafın en çok limit düşüklüğünden şikâyet ettiğini, bunun da 350 binden 500 bine yükseltildiğini söyledi. 1.3 milyon esnafın krediden yararlanacağını, ev araba almak için değil, raflarını, yenilemek için bu krediyi kullanacağını belirtti
 

Bakmadan Geçme