Rusya'nın bombardımanından sonra işte piyasalardaki son durum

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekata başlamasıyla birlikte piyasalar hareketlendi. Ons altın 18 ayın zirvesini görürken, petrol fiyatları ise son 7.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Kripto paralarda da çöküş yaşanmaya başladı. Ukrayna mevduatlardan para çekilmesini sınırlandırdı. İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer ve Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü piyasalarda yaşanan son gelişmeleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Tüm dünyanın merakla izledi Rusya-Ukrayna krizinde bombalar patlamaya başladı. Harekatın başlamasıyla birlikte piyasalar tepki vermeye başladı. Rusya, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Ukrayna’ya harekata başladı. Harekatı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurdu. Donbas’ta başlayan operasyon Kiev’e kadar uzandı. Rusya’nın Ukrayna’daki bazı askeri havaalanlarını bombaladığı da gelen Haberler arasında yer aldı.

Türkiye saati ile (TSİ) sabah 6'da konuşan Putin, 'askeri operasyon kararı aldım' dedi ve müdahale eden herkese karşı misilleme sözü verdi.

Saldırının ardından ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirileri yüzde 1.896 seviyesine geriledi.

UKRAYNA'DA PARA ÇEKİMİ SINIRLANDI

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kirilo Shevchenko "Bankacılık sisteminin düzgün şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için her şeyi yapıyoruz. Bankalar açık ve çalışmaya devam ediyor. Mevduatlardan nakit çekişini günlük 100 bin hryvnia ile sınırladık" dedi.

Ukrayna Ulusal Menkul Kıymet ve Hisse Piyasası Komitesi ise yaptığı açıklamada "Ülkede tüm menkul kıymetlerin dolaşımı durduruldu, sadece Ukrayna MB ve Maliye Bakanlığı'nın ihtiyaçları karşılanacak" değerlendirmesini yaptı.

PİYASALARDAN SERT TEPKİ

Rusya’nın saldırıya başlamasıyla birlikte ilk tepkiyi Altın verdi. Ons altın fiyatları, 1974 dolara kadar yükselerek 18 ayın zirvesini gördü. Ons altın, gün içinde en düşük 1907 dolar seviyesini görürken; saat 14:08 itibarıyla 1972 dolar seviyesinde işlem görüyor.

GRAM ALTIN DA YÜKSELİŞTE

Gram Altın fiyatları da ons altınla birlikte hareketlenme yaşadı. Güne 848 liradan başlayan gram altın gün içinde en düşük 846 lira, en yüksek de 918.7 lira seviyesini gördü. Gram altın fiyatı, şu dakikalarda ise yüzde 7.81 oranında yükselişle 908 liradan alıcı buluyor.

TANSİYON YÜKSELİRSE ALTINDA YENİ REKOR GEREBİLİR

Seda Yalçınkaya Özer – İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi ons altının güvenli liman özelliğin çalıştırdı. Ons altın şu sıralar 1942 dolar seviyesinde hareket ediyor. Rusya’da başlayan gerginlikle birlikte yükseliş eğilimine giren ons altında gerilimin artması yukarı yöndeki seyri hızlandırdı. Şimdiye kadar aldığımız gelişmeler olumlu bir sonuca doğru gitmiyor. Muhtemelen Rusya’ya yönelik yaptırımlar artabilir.

Rusya geri çekilecek gibi duruyor ancak diyalogda bir yumuşama ya da geri adım atılması halinde ons altında hız kesilebilir ve 1875’lere doğru geri çekilme izlenebilir. Aksi durumda, tansiyonun daha da artması ve geri adım atılmaması halinde ons altın 1960’daki güçlü direnç seviyesi aşılabilir. Böyle bir durumda 3 Ağustos 2020 tepesi olan 2075 seviyesine doğru hızlanma izlenebilir. Ons altın yatırımcısı için 1960 seviyesi oldukça önemli olacak. Gerginliğin boyutunun ne olacağını izlemek gerek. Ancak ons altında geri çekilme olsa dahi alım fırsatı verecektir.

Gram altında ise, hem DolarTL’nin hem de ons altının yükselmesiyle 888 TL seviyesine doğru yükseliş eğilim izlendi. DolarTL’nin 14 seviyesinin üzerine çıkması önemli bir gelişme. Hatırlayacağınız üzere bu seviyeden 4-5 kere döviz satım müdahaleleri gelmişti. Dolayısıyla 14 seviyesinin üzerinin mesken edinilmesi halinde DolarTL’de önemli bir eşik yukarı yönde kırılmış olacak. Gram altında gelinen bu seviyeler 20 Aralık’tan bu yana elinde gram altın tutan yatırımcılar için çıkış yerleri olabilir. Ancak gerginliğin artması halinde gram altında da yükseliş eğilimi 950 TL seviyelerine doğru sürebilir.

MOSKOVA BORSASI'NDA İŞLEMLER DURDURULDU

Moskova Borsası, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatması nedeniyle işlemlerini durdurdu. Moskova Borsası'ndan yapılan açıklamada işlemlerin ne zaman yeniden başlayacağı daha sonra duyurulacak. Rusya borsasında yüzde 50 civarında düşüşler görülüyor.

Asya'da Hong Kong Hang Seng Endeksi Aralık 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye inerken Tokyo Nikkei 225 Endeksi Kasım 2020'den bu yana ilk kez 26 bin puanın altına indi.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de ekside. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 669 puan, yüzde 2,02, S&P 500 vadeli endeksi 85,6 puan, yüzde 2,03 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 341,75 puan, yüzde 2,55 ekside.

Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 2,26 , FDAX yüzde 3,83ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3,64 aşağıdalar.

Londra Borsası'na kote olan Sberbank'ın hisseleri yüzde 79, Gazprom'un hisseleri yüzde 34 değer kaybetti.

RUSYA DOLARA MÜDAHALE ETTİ

Rusya Merkez Bankası, Rus ordusunun doğu Ukrayna'ya yönelik operasyonun karşısında Batı'dan gelen ağır yaptırım tehditlerinin etkisiyle gerileyen Rus Rublesi'ne destek verdi.

ABD Doları karşısında 89,85 seviyesine kadar gerileyen Rus Rublesi, şu sıralarda 87,40-87,60 seviyelerinde, dünün yüzde 7,56 üzerinde, dengelenmiş görünüyor.

Rusya MB, döviz swap operasyonları ile piyasaya verdiği günlük döviz miktarını artırdı. Banka, döviz swap operasyonu büyüklüğünü 3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardı

PETROL FİYATLARI 7.5 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Petrol fiyatları da jeopolitik riskin yükselmesiyle son 7.5 yılın zirvesine ulaştı. Brent petrol yüzde 8'in üzerinde değer kazanarak 102 dolar seviyesini aştı.

KRİPTO PARALAR SERT GERİLEDİ

Kripto para birimleri de sert gerileme gösterdi. Bitcoin yüzde 10'u aşkın düşüşle 34 bin 990 dolar, Ethereum yüzde 14'e yakın düşüşle 2 bin 351 dolar, Solana yüzde 11 oranında düşüşle 80.4 dolar, Shiba Inu yüzde 18.67 düşüşle 0.00002152 dolar seviyesinde, Dogecoin yüzde 18 oranında düşüşle 0.1107 dolar, Ripple yüzde 14 düşüşle 0.6329 dolardan alıcı buluyor.

PİYASADA SAVAŞ FİYATLAMALARI, GÖZLER NATO ZİRVESİNDE

Beste Naz Süllü – Huobi Global Araştırma Müdürü

Ukrayna güne sirenlerle piyasalar ise kırmızı bir ortamda güne başladı. Rusya, bugün bir araya gelecek NATO çevrimiçi zirvesinden Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağının güvencesini istiyor. ABD’den ise Rusya’ya daha sert yaptırımlar beklenirken, Rusya swift sisteminden çıkarılmayı savaşın ilanı sayacağını belirtti. Bu akşam saatlerinde hem NATO hem de Putin açıklamaları takip edilecek. Mart ayında Fed’in faiz artışı, jeopolitik riskler derken piyasada savaş fiyatlamaları olduğunu görüyoruz.

İlk 20 içerisinde düşüş yaşamayan kripto para yok. En az değer kaybeden Bitcoin yüzde 9 düşüşte, en fazla değer kaybeden coin ise Chainlink yüzde 19 geride işlem görüyor. NATO’nun bugün vereceği mesajlar çatışmanın büyüyebileceği ve genişleyeceği aşikar. Her iki tarafın da müzakere masasına uzak olması da fiyatlamaların içinde. Fiyatların düşmesi yatırımcıyı aldatmamalı. Hali hazırda Ukrayna meselesi öncesinde Bitcoin’in de zincir ve temel verileri yükseliş hazırlığına işaret etmiyordu. Bu nedenle fiyatların dönmesi ve yükselmesi için bugünkü NATO’dan gerginliği önleyecek bir mesaj dahi gelse yeterli olmayabilir. 32 bin 800 dolar seviyesi altına geçilmesi halinde 29 bin 800 dolar seviyelerine doğru hareket sürebilir.

Kaynak: Hürriyet

Bakmadan Geçme