Sicil affı çıkarılsın, borçlar ertelensin, faizler silinsin

CHP'li Ağbaba esnafın doğrudan gelir desteği ile ayakta durabileceğini belirterek 17 maddelik destek önerisini tekrar hatırlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, esnafın sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini dile getirdi.

Ağbaba, bakkal esnafının sorunlarını dinlemek için Malatya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Mustafa Murat ve Oda üyelerini ziyaret etti.

Malatya Sonsöz'ün haberine göre ziyarette açıklamada bulunan Ağbaba, esnafa verilen desteklerin az olduğunu, Esnafın sorunları için kalıcı çözüm olarak doğrudan gelir desteğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Esnafın kredilerinin ertelenmesi ve 1000 TL nakdi desteğin sağlanmasının yetersiz olduğunu vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti:

”Türkiye’nin aslında bu Pandemi döneminde en çok etkilenen kesiminin başında Esnaflarımız geliyor. Bunların başında da bakkallarımız geliyor. Pandemi nedeniyle ve daha önce izlenen siyaset nedeniyle etkilendiği 2 farklı durum var. Biliyorsunuz Pandemi nedeniyle esnaf özellikle ilk başta Mart ayında yayınlanan genelge ile birçok esnaf kapatılmıştı. Birçok işyeri genelge ile kapatıldı. Haziran ayında açıldı ama istenilen boyutta çalışılamadı. Aylardan beridir sesleniyoruz. Esnafa destek verilmesi ve ayakta durmasının sağlanması istendi. Yıllardır Esnaflarımız vergileri ile destek oldu. Esnafın ayakta kalması için Esnafa kredi vereceğiz dediler. Kapalı kalan işyerleri haliyle taksitleri ödeyemeyince, taksitleri ertelediler. Daha sonra Esnafa günlük 33 TL, toplamda aylık 1000 TL destek vereceğiz dediler. Şuanda bir Bakkal BAĞKUR prim ödüyorsa, en düşüğü 1055 TL olan prim ödemesi yapıyor. Bunun yetmeyeceği gözüküyordu. Cirosu düşenlere destek verileceği söylendi, ayrıca verilen 1000 TL çeşitli sebeplerle herkese ulaşmadı. 2020 yılında Esnaf sicil Gazetesine göre kapanan Esnaf sayısı, 273 bin. Esnaf olup, işletmesi olup TESK ’e üye olanları kapsıyor.

Bir de TESK ’e üye olmayıp, Ticaret Odasına Üye olan TOBB’a üye olan işyerleri var. Malatya’nın her sokağına gidip bir bakın, kapanan esnafları ve orta ölçekli işyerlerini göreceksiniz. Bu rakamlara bakıldığında 2020 yılında en az 500 bin esnaf kepenk kapattı. Esnafımız her türlü vergileri ödüyor. Bizlerin de Genel Başkanımız ile birlikte sunmuş olduğumuz 17 madde var. Sicil affı çıkarılsın, borçlar ertelensin, faizler silinsin, Pandemi sonuna kadar esnafa doğrudan gelir desteği sağlansın. Esnafı sorununun çözüme kavuşacağı tek şey, doğrudan gelir desteğinin sağlanmasıdır. Sosyal devletin görevidir. Anayasada yazıyor.” 

Bakmadan Geçme