Ucuz Yem Kimine Sevinç Kimine Korku Saldı

Ekonomi ve tarım analizleriyle tanınan yazarımız Oğuz Güler'in 'Hem Ucuz Hem Verimli, İki Mucize Yem' yazısı Kripto Tarım Lobisini telaşlandırdı. Güler Türkiye üzerine çöreklenen yem lobisine karşı yetiştiricelerin ucuz yem sağlamaya yönelik iki yeni önerisine karşı ise Tarım Bakanlığı sessizliğini koruyor.

Yazısında "Tonu 8.500 TL’ye satılan torba yeme göre tonu BİN TL civarı olan DEKO ve RAYEY ilk başta yem sanayicilerin işini %20 düşür ve rekabet bazısını sıkıntıya sokar ama bir süre sonra ucuz yemin artısı ile artan hayvan sayısı yem sanayicilerinin işini tekrar arttırır. Ama bana en çok yem sanayicilerinin bakanlık lobisi engel. " diyen yazarımız Oğuz Güler mücize  diye nitelendirdiği dev kral otu ve rafta yeşil yem konusunda oluşacak imkanları şöyle sıraladı:

-Bu çok ucuz ve verimli 2 kaba yemin entegre faydaları ile Küresel Isınmayı düşürdüğünü unutmayalım.

-Küresel ısınma ve sera gazı tüm dünyanın başlıca sorunu.

-DÜNYA’ da tarımda kullanılan %70 iyi suyun %7,7'sini tasarruf edip bu rakamı %62.3’e düşürmek mümkün.

-Samanın tonu 2.250 TL ve torba yemin tonu 8.500 TL ise fiyatta DEKO 32 kat, RAYEY ise 9 kat daha ucuz oluşu rekabet oluşturur.

-Dev kral otunun maliyeti tonu 250 TL olup, dökme satışının tonu 1.000 TL'dir. Bu ucuzluk yem sanayicilerini tedirgin etmektedir.

-Ciddi verimi ile çok az su tüketirken RAYEY %98, DEKO %92 tarla boşaltır. DEKO dekara köylü usulü 4 bin ton, RAYEY ile dekara 100 ton verimli olunca dünyada dekara yaş ot verimi 1 ton olan meralara ihtiyaç giderek azalacak.

-3,4 milyar hektar olan dünya meraların verimsiz %15'i ormanlaştırınca ağaçlara depolanan Co2 ile küresel ısınma 10-12 yıl içinde sera gazını %20 civarı azaltabiliriz. Şu an 421 ppm olan Co2’i 350 ppm’e çok rahat düşürme imkânı var.

-Son 80 yılda insan kaynaklı olduğu biliniyor. Aslında bu 2 yemin yüksek verimi yüzünden dünyada %9 oranında tarla boşalarak 142 milyon hektar araziye ürünler ekerek açlıkla mücadele dünyada sonlanır.

-Küresel ısınmayı da ağaçlarla 10-12 yılda çok rahatça azaltabiliriz.

OĞUZ GÜLER?

1959 Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise tahsilini Ankara’da yaptı. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine girdi 1982 yılında aynı Fakülteden mezun oldu. Aynı yıl Master eğitimine başladı ve Genetik, İstatistik ağırlıklı dersler ile Harran Ovasında Yem bitkileri üzerine Lisans Üstü eğitimini 1984 yılında tamamladı.
Sırası ile 6 ay Toprak tarım Müsteşarlığı 16 ay Mamak ve usta birliği olarak İstanbulda 185. Dönem olarak vatani görevini tamamladı. Akabinde 22 ay kamuda belediyecilik deneyiminden sonra iş hayatına atıldı. 1988 yılından beri kesintisiz 35 yıldır Kuğulu pasajda Antikacılık konusunda 2 iş yeri işletmektedir.
15 adedi koleksiyonculuk konusunda ve 9 adedi ise Ekonomi, Kaynak paketleri ve Tarım konusunda olmak üzere 24 kitabı yayınlanmış olup son 8 kitabı ücretsizdir. 2924 başında 25. Kitabı hazırlanmakta olup yayın aşamasına gelmiştir.14 yıl çeşitli ulusal gazete ve dergide yazıları yayınlanmış olup halen yazı hayatına devam etmektedir.

Çeşitli dernek ve vakıfların kurucu üyesi olmakla birlikte en son İnternet medyası Federasyonunun kurucularından olup istişare kurulunda bulunmaktadır. Bunu yanında Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkan Yardımıcısı olarak görev yapmaktadır. 

 Yazarmızın  irtibat kurabileceğiniz  gsm numarası 0532.254.22.15

Bakmadan Geçme