Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Türk Asıllı Suriyeli Esnaftan, Türk Ekonomisine Katkı
guvencenEditör

Türk Asıllı Suriyeli Esnaftan, Türk Ekonomisine Katkı

Kendi imalatı olan ayakkabıları dış ülkelere satışını yapan İlyas El Hüso, Suriye'de başlayan yolculuğunun Türkiye'de devam etmesi ile ilgili detayları www.esnafhaber.com'a anlattı. Başlarda zorlandığını daha sonra duruma kendilerini alıştırdıklarını söyleyen Hüso, vatandaşlık alamadığı için bazı zorluklar yaşadığından ama bu zorluklara rağmen çalışmaya devam ettiğinden ve Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlamak istediğinden bahsetti.

ESNAFHABERTV.COM: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

İLYAS EL HÜSO: Ben İlyas El Hüso, Suriye vatandaşıyım, Suriye Halep 1979 doğumluyum. Ayakkabı sektörüne 1991 de girdim, ilkokulu bitirdim 10 yıl sonra kendi imalatımızı kurduk, aşağı yukarı 10 yıl Suriye'de devam ettik imalatımıza. Kendi imalatımız olan ürünleri de dış ülkelere ihracatını yaptık, Arap ülkelerine. Daha sonra Suriye'de olaylar olunca Türkiye'ye geldik, aynı işimize burada da devam ettik.

ESNAFHABERTV.COM: Burada kaç kişi ile çalışıyorsunuz?

İLYAS EL HÜSO: Burada kendi imalatımızda aşağı yukarı 50-60 kişi çalışıyoruz.

Youtube Kanalımıza Abone Olmak İçin Tıklayın

İMALATIMIZIN HEPSİNİ YURT DIŞINA GÖNDERİYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Daha önce de bu işle mi ilgileniyordunuz?

İLYAS EL HÜSO: Evet ayakkabı sektörü ile ilgileniyordum. Türkiye’de sektörümüze suni deri işini de ekledik. Çin’den ithal mallar getiriyoruz. Ayrıca Türkiye’den getirdiğimiz mallarda var. İmalatımızın hepsini yurt dışına gönderiyoruz, yurt içi piyasasına ürün satışımız yok.

ESNAFHABERTV.COM: Türkiye'de bu işi yaparken zorlandınız mı?

İLYAS EL HÜSO: Başlangıçta zorluklar vardı sonrasında duruma kendimizi alıştırdık çünkü işimiz zaten zor ve bu işi iyi biliyoruz başka işimiz de olmadığı için bu sektörde devam ettik.

ESNAFHABERTV.COM: Türkçe'niz gayet güzel nasıl ilerlettiniz, nasıl geliştirdiniz bu şekilde kendinizi? 

İLYAS EL HÜSO: Bizim aslımız Türk, biz Türkmen’iz Suriye Türkmen’i onun için buraya geldiğimizde dil konusunda zorluk çekmedik.

ESNAFHABERTV.COM: Çevrenizdeki Türklerle anlaşmanız zaman alıyor mu?

İLYAS EL HÜSO: Tabi bizim dilimiz biraz farklı ama buraya gelince biraz eklemeler oldu, Türkçemiz daha da gelişti. Maşallah Türk kardeşlerimizle rahat rahat iletişim kurabiliyoruz.

Youtube Kanalımıza Abone Olmak İçin Tıklayın

YILLIK 2,5 MİLYON DOLAR İHRACAT

ESNAFHABERTV.COM: Ne kadar ihracat yapıyorsunuz?

İLYAS EL HÜSO: İmalatımızda aşağı yukarı yıllık ürettiğimiz kendi atölyemiz var, yıllık 150 civarı imalatımız var, bunu da hep yurtdışına gönderdiğimiz için 1-1,5 milyon dolar arası ihracat yapıyoruz.  Artı şu anda terlik fabrikası kurduk onda da yıllık 2-2,5 milyon dolar arası ihracatımız oluyor çok şükür. Ayrıca Çin'den de ithalat yapıyoruz, ithalat yaptığımız için orada da aşağı yukarı yine 700-800 bin dolarlık mal getirip satıyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Vatandaşlığınız var mı burada?

İLYAS EL HÜSO: Vatandaşlığım yok, 3 yıl önce geldi koronadan dolayı 3 yıl sürdü, sonra da askıya alındı şu an iptal olmuş. Tek sıkıntımız Türkiye’de vatandaşlığımız olmaması.

ESNAFHABERTV.COM: Türkiye'de bu iş sürecini devam ettirirken sizin için burada olmak, bu süreci devam ettirmek, vatandaşlığınız olmadığı halde yapmak, devam ettirmek nasıl bir süreç ve nasıl devam ediyor?

İLYAS EL HÜSO: Çok şükür şimdi iyi devam ediyor, bir sıkıntımız yok üretim olarak iyi ihracat olarak iyi, devam ediyor. Ama dediğim gibi vatandaşlık alamadığım için bazı zorluklar yaşıyorum. Deri işi yaptığım için Çin'e gitmem gerekiyor, gidemiyorum. Önümde engeller var vatandaş olmadığım için. Şahsi olarak en büyük sıkıntım bu, bir iş adamı olarak burada 2013'ten beri bu işle uğraşıyorum ama dediğim gibi elimiz kolumuz bağlı bir yere gidemiyoruz.

HEDEFİMİZ TÜRK EKONOMİSİNİ YÜKSELTMEK

ESNAFHABERTV.COM: Zorluklara rağmen devam ediyorsunuz?

İLYAS EL HÜSO: Zorluklara rağmen devam ediyoruz çok şükür bir sıkıntımız yok ama işte bu dediğim şeyler eksilerimiz. Çözüme ulaşırsa bizim için daha iyi olur hayatımızı burada devam ettirmeyi düşünüyoruz. Planlarımız o şekilde başka ülkelere gidip sıfırdan bu işleri yapma düşüncemiz yok. Tek hedefimiz Türkiye ekonomisinin yanında durmak, ekonomi olarak tek olmak, hedefimiz Türk ekonomisini yükseltmek. Türkiye çok zorlu süreçlerden geçiyor bunu bir yabancı vatandaş olarak biliyorum. Bu ülkenin hep arkasındayız.

ESNAFHABERTV.COM: Aileniz burada mı, onlar Türkiye'ye nasıl alıştı o süreç nasıl ilerledi?

İLYAS EL HÜSO: Ailelerimiz burada tabi ki Suriye'de kimsemiz yok, çocuklarımız Türk okullarına gidiyorlar. İstiklal Marşı'nı şimdi rahat rahat okuyorlar. Ben evliliğimi burada yaptım, çocuklarım Türk doğumlu şimdi Türk okullarına gidiyor. Çocukların Türkçeleri benden daha iyi, bu ülkede yaşadıkça bu ülkenin kültüründe büyüyecekler. Zor biraz başka ülkede yaşam onlar için o yüzden hayatımızın geri kalanını Türkiye'de devam ettirmeyi düşünüyoruz.

Yeni Videolar