Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Van ESOB Başkanı İsa Berge Konuştu
guvencenEditör

Van ESOB Başkanı İsa Berge Konuştu

Esnafhabertv.com'un 'Başkanlar konuşuyor' programına konuk olan İsa Berge ' özellikle Bağkur konusu, primler biliyorsunuz çok yüksek, SGK primleri çok yüksek. Bağkur ve SGK primleri ile ilgili, esnaf ve sanatkarlarla ilgili bir çalışma yapmak gerekiyor. Esnaf ve sanatkar işveren olarak çalışana maaş verme konusunda, primini yatırma konusunda zor günler geçiriyor. İşverenin sıkıntısı maalesef esnaf ve sanatkara kalıyor. Bu anlamda primlerin düşük olması, esnaf ve sanatkarın daha çok istihdama katkı sunması anlamı taşıyacaktır.' diye konuştu.

Milyonların  kısa adı EYT olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar  ile ilgili uygulamaya mut bağlamışken  Van Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı İsa Berge, esnaf ve sanatkarların prim ödemekte zorlandığını söyledi.
Esnafhabertv.com’un “Başkanlar konuşuyor” programına konuk olan İsa Berge “ özellikle Bağkur konusu, primler biliyorsunuz çok yüksek, SGK primleri çok yüksek. Bağkur ve SGK primleri ile ilgili, esnaf ve sanatkarlarla ilgili bir çalışma yapmak gerekiyor. Esnaf ve sanatkar işveren olarak çalışana maaş verme konusunda, primini yatırma konusunda zor günler geçiriyor. İşverenin sıkıntısı maalesef esnaf ve sanatkara kalıyor. Bu anlamda primlerin düşük olması, esnaf ve sanatkarın daha çok istihdama katkı sunması anlamı taşıyacaktır.” diye konuştu.
Berge ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde:
Esnafhabertv.com: Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
İsa Berge: Ben öncelikle size teşekkür ederim. Dünya Esnaf Sanatkârları olarak bugün Van’da bulunmanız bizler için çok değerli. Ben İsa Berge, Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanıyım. 2 dönemdir Esnaf Sanatkarlarda başkanlık yapıyorum, yaklaşık 19 odamız var toplamda, yaklaşık 20 bin üyemiz var. Kitle olarak hemen hemen bütün esnaf ve sanatkarın yapısını dokusunu bilmekteyiz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum ahilik teşkilatından gelen bir geleneğin mensubu olarak bizlerde özelde Van, genelde Türkiye’de konfederasyon olarak temsiliyet hakkına sahibiz. 
PRİMİNİ YATIRMA KONUSUNDA ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Esnafhabertv.com: Başkan olarak buradaki sorumluluklarınız nelerdir?
İsa Berge: Başkan olarak buradaki sorumluluklarımız 19 meslek odamızın iş ve işlemleri hakkındaki çalışmalarda esnaf ve sanatkarımızın kurumlarında çalışmalar yürütmek, sıkıntı ve sorunlarına çözüm aramak, kendi işleyişleri ile ilgili yapıda onları güçlendirmek, menfaatlerini korumak, krediye erişim konusunda sorunlarını çözmek gibi birçok iş ve işlemler yürütüyoruz. 
EMEKLİLİKTE 7000 İŞ GÜNÜ İSTİYORUZ
Esnafhabertv.com: Esnaf ve Sanatkarları başkanı olarak, esnaf ve sanatkarın sorunları var mı? Varsa çözümleriniz neler?
İsa Berge: Tabii ki bununla ilgili birçok konu var aslında, özellikle Bağkur konusu, primler biliyorsunuz çok yüksek, SGK primleri çok yüksek. Bağkur ve SGK primleri ile ilgili, esnaf ve sanatkarlarla ilgili bir çalışma yapmak gerekiyor. Esnaf ve sanatkar işveren olarak çalışana maaş verme konusunda, primini yatırma konusunda zor günler geçiriyor. İşverenin sıkıntısı maalesef esnaf ve sanatkara kalıyor. Bu anlamda primlerin düşük olması, esnaf ve sanatkarın daha çok istihdama katkı sunması anlamı taşıyacaktır. 
FARSÇA VE İNGİLİZCE KURSU DÜZENLEDİK.
Esnafhabertv.com: Esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışma ve projeleriniz var mı? Varsa bizlerle de paylaşabilir misiniz?
İsa Berge: Daha önce özellikle sınır ili olmamız babında İranlı misafirlerimiz burada hayli fazla. Biz bu sebeple Farsça ve İngilizce kursu düzenledik. Baya bir katılım sağladık. Bundan sonraki süreçte de pandemi olduğu için, pandemiden kaynaklı süreci fazla iyi yönetemedik. Pandemi sürecinde bir sürü işyeri kapandı, açılan oldu ama tabii ki Van üzerinden baktığımızda bizim şuan resmi kayıtlı sayımız daha da arttı. 
4000’E YAKIN İŞYERİ SADECE KADINLARIMIZ TARAFINDAN İŞLETİLMEKTE
Esnafhabertv.com: Esnaf ve sanatkarın istihdamı açısından sosyal güvenlik politikalarında yeni açılımlar var mı?
İsa Berge: Şimdi sosyal güvenlik politikalarını zaman zaman hükümetimiz dile getiriyor. Biz de bunu sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Özellikle Bağkur’lu olana esnafımızın prim günü sayısında düşüş olması lazım ki, 9000 gün üzerinden emeklilik söz konusu, 7000 gün olursa SGK gibi bu esnaf ve sanatkarı daha da güçlendirecektir. Primlerin biliyorsunuz ekonomiye katkı sunan, ekonomik olarak ülkenin her noktasında bulunan esnaf sanatkarın zor durumda olmaması için kesinlikle SGK primlerinin ve Bağkur primlerinin düşük olmasını talep ediyoruz
 ESNAF TEŞKİLATI TİCARETİN BAROMETRESİDİR
Esnafhabertv.com: Kadın esnaf ve sanatkarların üretimdeki rolü hakkında düşünceleriniz nelerdir?
İsa Berge: Sınır ili olduğumuz için, esnaf ve sanatkarımızın ticari potansiyelini arttırmak için kadınlarımızın iş hayatına katkısını her geçen gün görmeye başladık. Biz kadın satış elemanlarımızı çok daha etkin ticari pazarlarda görmeye başladık. Ticaret hacmine ulaşan kadınlarımız oldu. İşyeri sayısına baktığımızda da tahmin ediyorum, 4000’e yakın işyeri sadece kadınlarımız tarafından işletilmekte, bu da bizim için mutluluk verici. 
 Esnafhabertv.com:: Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün korunmasının, esnaf ve sanatkarlara toplumsal katkısı hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?
İsa Berge: Tabi şunu söyleyebilmek gerekirse biliyorsunuz esnaf teşkilatı, Selçukludan Osmanlıya, Osmanlıdan günümüze gelen bir zanaat, Ahi Evran’dan gelen bir zanaat. Esnaf teşkilatı ticaretin barometresidir, devletin omurgasıdır. Esnaf ve sanatkarımız her zaman devletin yanında olmuştur, hükümetleri desteklemiştir. Özellikle bu pandemi sürecinde, esnaf sanatkarımıza sunulan katkı ve bu süreçte esnaf sanatkara verilen kredi, 1,5 milyar lira bir kredi söz konusu, bu anlamda da biz sayın cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz esnaf sanatkar olarak. Hükümetimizin ve devletimizin katkısını canı gönülden hissettik, bizde bu anlamda hükümetimize ve devletimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. 
ARTIK E-TİCARET DEDİĞİMİZ TİCARET SÖZ KONUSU
Esnafhabertv.com: Esnafla ilgili ilerleme kaydettiğiniz konular nelerdir?
İsa Berge: Tabi esnaf ve sanatkar açısından sürekli sektörler, ticaret hacmi ve geleneksel yapılar değişiyor. Artık geleneksel ticaret kavramı kalmadı. Artık e-ticaret dediğimiz ticaret söz konusu ve esnaf sanatkarımıza bununla ilgili sürekli bilgilendirmeler yaparak e-ticareti hayatlarında kullansınlar diye sürekli çalışmalar yapıyoruz ve birçok esnafımızda şuan e-ticaret sistemine kavuştu. Bununla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor.
‘HAK İLE SABIR DİLEYİP BİZE GELEN BİZDENDİR, AKIL VE AHLAK İLE ÇALIŞIP BİZİ GEÇEN BİZDENDİR’ 

Esnafhabertv.com: Esnaflara yönelik bütün ve beraberlik ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
İsa Berge: Şimdi esnaf ve sanatkarımız Ahilik teşkilatından gelen bir geleneğe sahip olduğu için kaynaşma açısından, kültür açısından, yardımlaşma açısından sürekli birbirine katkı sunan bir yapıya sahip. Biliyorsunuz Ahilikte şu vardı, özellikle peygamber efendimizin sözünü hatırlatmak istiyorum, ‘komşusu aç iken kendisi tok olan bizden değildir’ Esnaf ve sanatkar tam da bunun ortasında olan bir kısımda. Bir esnafımız siftah açmışken diğer esnafımız siftah açmamışsa, gelen müşteriye ‘lütfen komşumdan alışveriş yap’ der. Hala bu kültürü sürdürme babında esnaf ve sanatkarımızın bu kaynaşması var. Maalesef tek sıkıntı şu, özellikle bu zincir marketler ve ulusal marketlerin verdiği sıkıntı, maalesef esnaf ahlakını yozlaştırdı. Bu kültürel değerlerimizi mahvediyor her geçen gün ama esnaf ve sanatlarımızın gerçek yapısına baktığımızda mahallemizde, sokağımızda, caddemizde bir kaynaşma sevgi ve saygı kültürü halen devam etmektedir. Özellikle sınır ili olduğumuz için İran ile çok güzel bir ticari ilişkimiz var, ticaretimiz bütünleşmiş durumda. Esnafımız Farsça ve İngilizce öğrenmeye başladı. Özellikle Farsçaya çok büyük ilgi var, bende esnaf ve sanatkarımı tebrik ediyorum çünkü çarşıda pazarda gelen turistlerimize çok güzel bir ilgi alaka ile misafir gözüyle bakıyorlar. Biz onlara turist değil misafir diyoruz, böyle güzel bir kaynaşma var. Esnaf teşkilatı tamamıyla Ahi Evran’dan geldiği için sevgi ve saygıyla büyümüş bir kültürden gelmiş. Bende bu anlamda Ahi Evran’ın çok güzel bir sözünü hatırlatmak istiyorum, Ahi Evran derki, ‘hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ diyor, bizde bu düsturla çalışan esnaf ve sanatkarımızı güçlü kılacağız. Daha güçlü yarınları inşallah hep birlikte yakalayacağız. Bende özellikle sizlere çok teşekkür ediyorum, burada Van’da sizleri görmek mutluluk verici, kadın erkek ahinin hedefi, Türkiye’nin birliği, üretim istihdam seferberliği, Van’dan Eskişehir ve Gaziantep’teki esnaf ve sanatkarlarımıza sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Özellikle buradan Fehmi hocamızın Esnaf Haber ve Ahi Enstitüsü’ne kucak dolusu sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz, kendisine çok ama çok teşekkür ediyoruz bizlere bu şansı tanıdığı için. 
 

Yeni Videolar