Fehmi Çalmuk

Ahilik Gitti, Ahı Kaldı

Fehmi Çalmuk

Ahilik yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Kırşehir'de yapılan toplantı ile neredeyse nihayet buldu. Cumhurbaşkanının yüklediği mana ikliminden daha fazlasını ifade eden Ahilik ruhu belki bir yıla değil yüzyıllara hükmeden bir tecrübenin bir kazanımın sonucudur. Ancak gelin görün ki; ne esnaf kuruluşları ne de esnaflar bu ruhu ileriye taşımak konusunda kararsız. Hatta isteksiz durmaktadır.

Ne oldu bize sorusunun cevabını bulacak elbette ki Esnaf ve Sanatkarlar dır. Siftah yapmayan komşusuna müşterisini yollayan bir esnaf ruhundan 'benim müşteri mi çaldı, dükkanında alışveriş yaptırdı' diye dükkan basmaya gelen esnaf ve sanatkarların varlığını duydukça geleceğe ilişkin ümidimiz kursağımızda kalmaktadır.

Gerçekten ne oldu bize ? Gün geçmiyor ki komşu esnaflar arasında kavganın dövüşmenin, hatta silahlı çatışmanın olduğu haberleri gelmesin... Gün geçmiyor ki bir esnaf müşteri ile yaptığı tartışmayı ileri boyuta taşımış Ahilik ruhu ile bağdaşmayan bir davranış sergilediği gelmiyşor olsun...Esnaf ve Sanatkarlar teşkilatları pabucu dama atmayı terk ettiğinden bu yana kalitesiz ürün üreten müşterinin memnun olmadığı malı iade etmesine izin vermeyen, hatta ve hatta bir sinir küpü olarak siftah yapmayı bekleyen esnaf fotoğrafları var gündemde...

Elbette ki bunları üzülüyor ve sadece üzülüyoruz. Gereğini yapma, bu davranışları önleme konusunda  bir esnaf kuruluşunun kılınhı kıpırdatmaması işin diğer ilginç bir yanı... Yoksa devleti kuran bir medeniyetin inşasında en önemli harç olan Esnaf ve Sanatkarlar kendi gündemlerini kendi hikayelerini anlatmadıkça yazmadıkça ve destanlaştırmadıkça kötü görünen ve ahlaki yönden eleştirilen birçok konuya muhatap olacaktır. Ve birçok sorunun cevabını vermekte zorlanacaktır.

Evet bu yıl Ahilik yılı...Ahilik yılında bize düşen "Ahi gitti ahı kaldı" denecekse daha hiçbir şey çözmek konusunda bir adım bile ileri gitmemişiz demektir.

Geçenlerde bir proje için aradığım serhat şehrimiz bir ilin Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı Aynen şu ifadeyi kullandı.

"kardeşim ahilik yılı,  yılın ahisi işleri bize yük. Biz bu işlerden yorulduk"

Peki yorulan Esnaf ve Sanatkarlar Teşkilatı başka bir işle mi meşgul ?

Esnaf ve Sanatkarlar yararına başka bir proje mi öneriyor veya sorunların çözümü konusunda radikal öneriler getirip,sonuca mı gidiyor ?

Üzülerek belirtiyorum ki;  bunların hiçbiri olmuyor.Sadece sloganla, sadece dilek temenni ile bu işlerin sonuca varacağını düşünüyorsak yanılmışız demektir.

Yanılmak bir anlamda kandırılmak diğer bir anlatımla da kendi yolunu tıkamaktır.

Bu yıl Esnaf ve Sanatkarlar açısından yeni kongrelerin yapılacağı yeni yönetimlerin iş  başına geleceği, veya kongre mücadelelerin kol gezeceği bir yıl olmaktadır. Ancak gel gör ki olan bitenin karşısında Esnaf ve Sanatkarlar kendi başlarına bir çare durumdadır.

Ticaret Bakanlığı halen Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili genel katılımlı bir hasar tespit çalışması yapmadığı gibi esnaf ve sanatkarların başkanların katıldığı bir toplantıda gerçekleştirilmemiştir. Dilek ve temenni ile Türkiye'nin hizmet gemisi yürüyecekse biz bu işleri televizyon sunucularına bırakalım da herkes rahat etsin.

 

Yazarın Diğer Yazıları