Fehmi Çalmuk

Esnafın Hasar Tespit Raporu

Fehmi Çalmuk

Hele şükür pandemisiz, koranavirüse dolanmadan ilk bayramımızı yaşayacağız. Kutlu olsun.

Allah esnaf ve sanatkarımızın  çarşısına pazar versin.

Halen ne hükümet ne de esnaf kuruluşları tarafından bir "Hasar Tespit Raporu" çıkarılmış değil.

Diyeceksiniz dertleri değil? Bu kadar kayıtsızlık sözüm meclisten dışarı bunu gösteriyor. Ticaret Bakanlığı'ndan ses seda yok. Siyaseten tecrübeli bir bakanın halen esnaf ve sanatkarlara yönelik  sosyal medya mesajları dışında açıklama yaptığını, hele hele esnaf kuruluşlarıyla görüştüğünü, toplantıya katıldığını gören, duyan yok.

İş yine TESKOMB'a düşüyor. Bayram sonrası TESKOMB'un hem sayın Bakanı hem de  Esnaf dostu Cumhurbaşkanın büyük katılımlı toplantıya çağıracağını düşünüyorum.

TESK diyeceğim ama  Bendevi Palandöken'e ilişkin başlayan muhalefeti önleyip yeni bir taarruza başlaması zor görünüyor. Nereye gitsem, hangi esnaf başkanını ile görüşsem "Abi Bendevi Başkan gidiyor" deniyor. 

"Bendevi başkan kaçın kurası, kimseye papuç bırakmaz" diyorum ama gelen haberler muhalefetin ciddi bir  örgütlenme yaptığı şeklinde...

İşe elbette siyaset de karışıyor.

Ak Parti öncülüğünde Cumhur ittifakı yeni bir hat oluşturmaya çalışırken oğlu Ak Parti'den aday aday olması bile pandemi döneminde hükümet aleyhinde propagandasını, muhalefetin ekmeğinie ya süren açıklamalarını kurtarmaya yetmiyor. 

İşin aslı Bendevi Palandöken denge adamıdır. Siyasette dengeyi gözetir. Böyle kaldı yıllarca böyle yükseldi. Böyle Konfederasyon başkanı oldu. Bakın yıllardır bakanlık divanını iki eksik üye ile yönetiyor kimsenin sesi soluğu çıkmıyor.

Ancak  beklenen yakın bir hesaplaşma konusunda kılıcını bileyen  epey ekip var. Kurt kuzuyu yiyecek diyeceğim ama Bendevi  Palandöken'in kolay 'yenecek kuzu' olmadığını çok iyi biliyorum.

İş kurt sofrası...

Peki kimler aday?

Epey isim kulağımıza çalınıyor. Ankara'da başkanlar toplanıyor, ziyaretler yapıyor. Öne çıkan iki başkan var. Biri Konya'dan diğeri Isparta'dan...Bunlar elbette duyum.. Ancak ayak seslerini duyuyorum.

Bu süreçte belirleyecek bir isim var ki medyadan, kamuoyundan uzak duruyor. Bir açıklama yapmıyor. sosyal medya kullanmıyor. Zor zamanda yaptığı kulislerler ile esnaf sanatkarın kredi faizlerinden her zaman indirim sağlıyor. Zaten "ne oluyor, ne olacak?" diyen soluğu onun yanında alıyor.

Elbette Abdülkadir Akgül'den bahsediyorum...Kimseye ışık yakmış, yol vermiş, taahhütte bulunmuş değil. Vermez de... Bu nedenle adı "esnafın ağır abisi"...

Esnaf Başkanının Yaptığına Bakın

Bu arada günden güne güçlenen esnafhabertv.com'dan bahsedeceğim.

Esnaf başkanlarının açıklamalarını video röportajlarının yayınlıyoruz. Bir taraf tutmadan, kimin talebi varsa onu yerine getiriyoruz. Ancak esnaf başkanlarının kendi içindeki çekişmelerinin, üstü kapalı birbirlerine gönderme yapmasına, hatta  hatta küçük görmelelerini yönelik açıklamalarına izin de vermiyoruz, yol da vermiyoruz.

Ancak bir esnaf başkanının daha önce tartışma yaşadığı bir esnaf STK başkanının yıllarca emek verdiği mesleğini konu ederek "küçük görme" sözlerini  röportajın içinde önce anlamamıştık. Bize gelen bilgiler bizim üzerimizden gözbebeğimiz gibi baktığımız bir yazarımızı ciddi oranda üzmüş.... "Fazla alınganlık" diye savuşturulacak bir açıklama olmadığı  daha sonra bu konuşmayı yapan esnaf başkanına ulaşmak istediğimizde anladık. Ben ve editörüm en az 10 kere aradık. Diğer esnaf başkanlarıyla haber yolladık. Geri dönmedi, iddialara cevap vermedi..İki aydır bekliyorum.

Biz zor günde onların yanında olduk.Yanında da olmamaya da devam edeceğiz. Bu yapılan kelimenin tam anlamıyla "Ali Cengiz Oyunu".

Biz bu oyunun bilmedern tarafı olduk.Gelinen noktada yazarımız sayın Kevser Gülcan Topçu'dan özür diliyorum.

Kimse bizim üzerimizden prim yapmaya,  bizi kullanmaya ve hırs/kibrine  kurban etmeye kalkmasın...Ahiliğin kitabını yazan, esnaf hikayelerini iki cilt halinde yayınlayan bir yazar, fikir işçisi olarak açık ve net diyorum ki: Cennet yüreğimizi kimse yakmasın !

Ki merhametimiz hürmetimiz öfkemizin önündedir...

Biz esnafın hasar tespit raporunun peşinde olacağız...

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları