Oğuz Güler

Bunları Yapmazsanız Tasarruf Tedbirleri Başarı Binde 5 Olur

Oğuz Güler

Değerli okurlarımız inanın tasarruf genelgesine çok değil acayip şaşırdım. Ya kim bu tasarruf genelgesini devlete mal ederek kaleme aldı. Allah aşkına size bir soru soruyorum biz mi aptalız yoksa bunu hazırlayanlar mı kabzımal.

Bütçe 2 trilyon 500 milyar açık verecek. Toplam bütçe 11 trilyon 089 milyar TL. Açıklanıp tasarruf edilecek denen miktar 100 milyar TL. Hesaplamadım çünkü herkes 100 milyar olduğunu yazıp çiziyorsa bu bütçenin %0,9’u demek.22 yılda hükümet 7 tasarruf genelgesi yayınlamış. Hiçbiri açıkladığı hedefi %40 bile tutturamamışlar. Yani şimdi hedef %50 başarılsa bu bütçenin %0,5 yani binde 5’i başarılmış olunacak.

Denenmişi denemek ne demek? BOŞ demek. Ama ben milli biriyim BOŞ değil ARÇELİK diyorum deneyenlere. Yaaa inanın yukarıdakileri zeki sanırdım ama ben aptal olduğum için onları akıllı sanmışım. Milletimiz açıklananlara KIÇINDAN gülmüşse kimin ne olduğuna siz karar verin.

Ben ÇÖZÜM odaklıyım ve Reis tasarruf paketini hazırlayan başarısız bürokratlar ve Ayşe hanım gibi vekillerle daha çok başarılı olur güneşe çıkarlar. Niye A. Böh… araya yazdım kısa bir süre sonra bu kurnaz ablamızın güzelliklerini yazınca okursunuz.

Madem ÇÖZÜM odaklıyım neler olmalıydı biraz döktürelim. Bir kez herkes her şeyi bildiği için benim yazmam çizmem hikâye. Hükümetin yapılacak dediklerine ilave olarak:

1-Öncelikle bu yılın başından itibaren yapılmış olan ihalelerin tümü iptal edilmeli.

2-Bütçe açığı beklenen seviyeye geldiğinde İHALELER şeffaf olmalı. Yani bürokratların korkusuzca LAVANTA gibi çiçek koklanma işi cezası ağırlaştırılmalı. En önemlisi ihalelerden Lavanta konusu halledilirse %10 komisyondan dolayı 500 milyar TL ülkeye kaynak oluşur.

3-Şehir hastanelerini yapanlarla tekraren masaya oturtulmalı. Ahbap çavuş ilişkisi ile ihale işleri yürüdüyse ülkenin zor durumda olduğuna göre iktidar giderse alacağınızı hukuken alırsınız ama yeni gelenler size yerler ve bu ülkeyi dar ederler diyerek ödeme rakamlarını düşürülmek gerekli. Düşmezlerse bu hastane işletmelerine FON konmalıdır.

4-Araç geçiş garantili ihalelerde aynı mantıkla yani paranızı alırsınız ama üçün birini de alırsınız bu ülkeyi paranız olsa bile size dar ederler psikolojisi ile rakamlar düşürülebilir. Düşürmezlerse araç geçiş garantili veya ballı ihale işletmelerine FON konmalı.

5-Belediyelerin SGK borçları bir yasa ile iller bankası bütçesinden kesilerek tahsil edilmeli.

6-Doktor, Öğretmen ve 2-3 meslek dışında personel alınmamalı. Mesela bana 100 m mesafede olan Göç İdaresinde 1 odada 10 kişi var ve 2 kişi o iş yetecekken 8 kişiyi ihtiyaç olan kurumlara yollayarak personel kaydırma ile işleyişte devamlılık sağlanabilir.

7-Bakan Şimşek’ten önce Merkez Bankası Hazineye AVANS vererek faiz giderimizi azaltılıyordu. Ama şimdi 750 milyar denen faiz ki 1 trilyonu geçecek olan giderinin yarısı bu AVANS sistemi ile tasarruf edilebilir.

8-Bu yazdığım hükümetin paketi içinde var ama kamu kuruluşlarının badana boya işleri tam ötelenmeli. 5 yılda bir çatı aktarttırma, tadilat vs. işleri Lavanta koklamak yüzünden demiyorum.

9-Çin ve Hindistan ile doğu Asya’dan ithalatta gümrükleri arttırılmak gerekli.

10-Bakanlık bütçeleri otomatikman %10 düşürülmeliydi…

11-, 12-, 13-, 14-, 15-, Bir bu kadar daha (lojmanları, araçları, uçakları vs. vs.) yazabilirim ama uzun yazı okunmadığı için aptalca yazılan yazıları okumak GEREKSİZ dimi Sn. İktidar sakileri? Hepimiz aynı gemideyiz ve ben hep ÇÖZÜM odaklı yazılarım ile iktidarda olanların hizmet etmesi için paralanıyorum ama yaz buza koy güneşe oluyor olsun.

Ancak şunu bilin Pandemiden önce emekli maaşım ile 2,2 kira emsali alıyordum. Şimdi 11.368 TL alıyorum ve oturduğum bölgede bu maaş sadece 1 kira ediyor. 2,5 trilyon açık ancak para basarak kapatılacağı için %38 enflasyon HAYAL. Versen bir türlü vermesen bir türlü. Memura verip emekliye vermezsen son hamlede vereceğinle bu sefer 3. parti olursun. Ama Turizme Dayalı Ekonomi Modeli-TUDEM ile 2. Lig borsaya sığınmaz isek daha çok İMF kapılarında sürünürüz. İktidara yardımcı olmak istemem TUDEM ve 2. Lig borsanın 100 milyar dolardan fazla kaynağı iktidarda kim olursa olsun önermeme kimse kızmamalı. Çünkü aynı gemideyiz ve batmamak gerek. Batmaya değil 2 yıl sonrası için doğmaya ihtiyaç var. Ama hükümet 2 yıl bu çapsız ekonomiye dayanamaz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

Yazarın Diğer Yazıları