Oğuz Güler

E-BANK yani Emekliler Bankası…

Oğuz Güler

Maaş promasyon işi olunca devlet bankaları özel bankaların o ara yarısı kadar promasyon vermeye başlayınca aklıma gelen bir olguydu bu emekliler bankası. Tıpkı Öğretmenler bankası TÖBANK gibi. Şu anki 1,2 milyon öğretmene göre 16 milyon emekli öğretmenlerin 13 katı. TÖBANK kurulduğunda belki 150 bin öğretmen vardı. İşin boyutunu şimdi 13 kat. Bu kaynak olgumu birçok dostuma söylediğimi bilenler bilir. Hatta bir parti başkanına ya söyledim ya ona benden ona ulaştırılmış olduğunu da biliyorum.

Sanırım 5 yıl önceydi ve ben Ziraat bankasından emekli maaşımı aldığım dönem kredi çekme konusunda diğer bankalardan avantajlı diye maaşımı özel bankalara almadım. Beş yıl boyunca ne kredi kullandım nede başka bir olgum olmadı. Ancak şimdi devlet bankaları promosyon olgusunda kendini biraz düzetti ama hala kamucu yönü yüzünden nedense devlet bankaları bu maaş konusunda cimri davranması izahtan uzak bir durumdu.

2022 yılında yüzde 300, 2023 yılında ise yüzde 400’e yakın kar eden bankalar demek ki emeklilere daha fazla ikramiye verebilir. Şu an 16 milyon emekli var. Yani emekli için bir banka kurulmalı. Yüksek kar edeceklerine göre emeklilere promasyon E-BANK sayesinde en az 2-3 kat kar payından verilebilir. Bu ne demek emeklilerin hükümete bağlı kalmadan 8.000 Lira ikramiye yerine 20.000 Lira civarında ikramiye almasının önü açılır. Bu sayede devlet bankalarının yükü azalır hem de yeni atılımlara gidilir. İstihdam imkanları emekliler sayesinde artar.

Şu an devlet bankalarının verdiği 8.000 Lira nere özel bankaların verdiği 10-12.000 Lira nere. Bu rakam fatura ödeme ve diğer olgularla özel bankalarda artmakta. Aslında fatura ödemelerin de 2 fatura denmekte ve her ödeme emri için 500 Liradan 2 fatura bazlı ödemede 1.000 Lira diğer faturalar için 250 Lira olarak daha da arttırılabilir. Bu ödemeler için kredi kartı çıkartmak diğer bir kolay ödeme şekli olduğundan E-BANK bir anda 16 milyon kredi kartı müşterisine kavuşarak ilk sıralara yükselebilir.

Burada sıkıntı şu; Her sektörün lobisi rakiplerini engeller. Bu yüzden banka lobisi bu işe tam karşı çıkarak bunu engellemek ister. Ama emeklinin gücü bu lobiyi zaten yener.

Haydi emekliler Oğuz GÜLER’in 5 yıllık uğraşısının meyvelerin hasadını sosyal medyada işleyip 16 milyonun rahatı olan kurdeleyi kesmek için makasları kuşanın. Emekli isterse bu bankaya kurucu olarak kuruluş hissenin %33 eksiği ile ortak edilirse sermaye sorunu da kalmaz. Bu arada 16 milyon emeklinin yarısının eşleri ile bu bankanın müşteri sayısı 24 milyon olursa şaşırmamalıyız. Hatta bu bankanın sinerjisi işi 30 milyon tekil mudiye gelmesi olmayacak iş değil. Evet emekliler bu akıl size benim ve esnafhabertv.com’un hediyesidir. Ha gayret size de bu yazıyı yaymak ve paylaşarak arkasında durmak kalıyor. Çünkü yüzde 300-400 kar yapan bankaların cimriliğine dur demek gerekiyorsa kendi hakkını kendin sahip çık.

Yazarın Diğer Yazıları