Oğuz Güler

Ekonomi Ödevi: Cari Açığı Azalt, MB Döviz Rezervini Çoğalt

Oğuz Güler

Cari Açığı Nasıl Azaltabilir, Merkez Bankası Dövizimizi Nasıl çoğaltabiliriz?
Köşemde yazılarımı 1, 2, 3 vs. diye sıralamayacağım. Mesela cari açığı nasıl azaltır, döviz miktarımızı nasıl çoğaltırız yazılarımda bugün bir çözümü, diğer bir gün ise başka bir çözüm yolunu yazacağım. Ben ÇÖZÜM ODAKLI biri olarak bilinirim. O yüzden yazdıklarımı başka yerde bulamayacaksınız. Hatta birçok yazım çözüm öneren yönde olacak.

Ekonomi köşe yazarı sayın Alaattin Aktaş 2021 yılında bir makalesinde aşağıda gördüğünüz dış borç ödeme tablosunu vermişti. O tabloyu görmeseydim bu yazıyı yazmazdım. Çünkü bu yıl en son döviz borçlanmamız %9,3 faiz ile oldu. Biz dış yatırımcıya %9,3 faiz verirken içeride devlet ve özel bankalarımız neredeyse tamamı döviz mevduatına %0,01 civarında faiz verilmekte. Bu çok komik ama çok, çok ciddi döviz faizinin düşük olmasının sebebi halkımızın dövize yönelmemesi için. Dövizde haçlılara %9,3 verirken yerli yatırımcıya %1 değil, binde 1 değil, on bin de 1 faiz vermek belki doğru dense de burada dış yatırımcıya verilen %10’a yakın faizin
ülkemizde kalmasını sağlayabiliriz. Böylece 5-15 yıl arasında Eurobond şekliyle yabancıya bu imkânı sunarak CARİ AÇIĞI niye gereksiz yere arttırıyoruz?

Evet çözümün ne? Kısa kesermisiniz dediğinizi duyuyor gibiyim.

“Değerli okuyucular Merkez Bankamız 2023 yılı içinde en son döviz bazında %9,3 faizle borçlandı”. …

Dostlar binde veya on binde 1 faiz vermeye devam edelim ama toplam 220-230 milyar dolar halkımızın bankalarda dövizi varken bu miktardan ihtiyacımız kadarına yarı faizle yerli yatırımcıdan dövizi ayarlamalıyız. Bu da şöyle olmalı. Bu 220 milyar dolar paranın en az 2 yılı vadeli hesapta kalmış olanından o an ki ihtiyacımız kadar kısmını en az talep edilen rakamdan en çok rakama kadar ihtiyacı çok  kişiye yayarak içeriden %4,5-5 faizle çok rahat bulma imkânı var. Merkez Bankası içeride ki döviz miktarını büyütmeli. Yani içeride ki dövizi haçlılara vermeden kendi insanımıza vererek
cari açığı azaltmış oluruz.

Bu yolla hem Merkez Bankamız daha az faizle dövizi içeriden bulur hem de faiz olarak verilen para Türk insanının cebine girer dövizlerimiz azalmaz. Burada en önemli konu ihtiyaç dışı paranın faizi elbet düşük seviyede seyretmeli.
Tabloya bakınca şunu göreceksiniz. 6 yıl ölçeğinde 5-15 yıllık vade ve 6 yıl sonunda 100 milyar dolar ana paraya 45 milyar dolar verdiğimiz veya vereceğimiz görülüyor. Bu 45 milyar dolar hain haçlı yatırımcılara verdik ve kendi ülkemizin dövizini azaltıyoruz. Uzun vade ve yüksek faiz sonucunda 6 yılda 45 milyar dolarımızın dışarı gitmesini niye engellemek istemediler?
Benim aklıma geliyor da suyun başında olan kripto demeyeceklerimin aklına niye gelmiyor?
Evet kendi insanına hizmet etmek isteyen adam kılıklılara bu çözüm önerim duyurulur. Fazla faizi Hans’a verene kadar

Yazarın Diğer Yazıları