Oğuz Güler

Ekonomide Acil Yapmamız Gerekenler…

Oğuz Güler

Değerli okuyucularımız ülkemizde dengeler çok, çok bozuldu fakat güleceksiniz ama hala gidişatı biraz düzeltecek olası yollar var. Belki bu yazımda bazılarımı tekrar ettim ama üç harfliler için ürün alımında ödeme vadenin kısaltılma tedbirini katarak bu önerilerim kafalara sokulmalı. Ama bunu bazı kripto hain bürokratların suyun başında olmasından dolayı başaramayacağımızı bir genel müdürden duyduklarımdan sonra tüm şevkimi yitirdim.

Yazımda bahsi geçen TUDEM'i (23.12.2023 tarihli esnafhabertv.com da ki yazımda okuyabilirsiniz). Sitemizde ki yazımda benim hiçbir yerde okuyamayacağınız kabul gören başarılacak yeni yolları okuyabilirsiniz. Ülkemizi kim yönetirse yönetsin milletimizi açmazdan cıkartabilecek bu ilklerin bazılarını okuyun isterseniz. Çünkü bir kısmını sitemizde yazdım.Tezlerimi çalmak yerine adımı vererek bu önerilerimden faydalanacak herkese bu olgularım ülkeme hediyedir. Benden sonra bu fikirleri savunacaklara temel olması ile buyurun ilk defa bizden yapılması gerekenler;

1- Perakende piyasasında üç harfli 3 market piyasanın %85 pazar payına sahip. Ama aldığı ürünlerin ödemeleri en az 90-120 gün vadeyle alıp suni enflasyona sebep olmaktalar. Bu yüzden son satıcı aldığı ürünlerin fatura tarihine göre en geç 30 gün içinde borç ödeme zorunluluğu getirilmeli. Bu günlerde 100.000 liranızı en az 3 aylık vadeye yatırınca aylık %4,5-5 faiz alabilmektedir. Durum böyle olunca ambalajında 100 TL yazan ürünün fiyatının üzerine bu banka vade farkı konarak gereksiz enflasyon ve fiyat artışı oluyor. Büyük marketler nasıl sabah halden aldığı ürünü rafına aynı gün koyabiliyorsa paketli veya ambalajlı dayanıklı ürünlerin depolara girmesinden 2-3 gün sonra satışa sunulup 3-5 gün içinde %15’i nakit olan satışla para kısmen peşine dönerken ortalama 100 gün sonra alınan ürünün parasının ödenmesi İLGİNÇ. Bunun önüne geçersek kredi alarak üretim yapanların 100 gün sonunda bu vade farkından doğan %15’i fiyatların düşmesi sağlanabilir. Kaldı ki kart ile olan işlemlerde 30 gün sonra para hesaba giriyor deniyorsa 70 gün için o ürün üzerine aylık %5’den 70 gün için %10 ayrıca marketler faiz geliri elde ettikleri ortada. Bu yol yanlış.

2- TÜM ticari ürünler borsaya tabi değilse paket veya ambalajlarına fabrika üretimi ile 4 ay market son satış fiyatı ürünün üstünde yazılmalı. Fiyat marketlerin insafı ile sabah akşam değişmesin deniyorsa bu iş üretim esnasında en son yerde ki satış fiyatı ürünün ambalajında yazılmalı ve bu fiyat 4 ay boyunca aynı kalırsa piyasa kısmen düzelir.

3- Elektronik ve bazı ürünlerde kredi kartına taksit kaldırıldı. Ama hain zihniyetli emperyalist bazı bankalar mesaj atıp bu harcamada peşin 10,000 lira ödeyeceğinize 6 ayda 13 bin lira taksitle ödeyin diyerek "olmayan parayı" harcatıp yüksek faizle enflasyonu yükseltip tefeci emperyalistler geçen yıl %400 kâr yaptılar. Sonradan taksitlendirmeyi BDDK kaldırmalı. Bankalar olmayan parayı harcatmamalı.

4- KOBİ’lerimiz için 2. Lig borsa kurarak buraya kalacağımız üst segmentteki 2 bin Kobi’nin yaklaşık 50 milyar dolarlık yeni kaynak oluşturabiliriz.

5- Faizsiz Sistem. Bu sistemi 23.03.2024 tarihli Esnafhabertv.com'dan okuyabilirsiniz.

6-Hızla TUDEM-Turizme Dayalı Ekonomi Modeli devreye giydirilmeli. TUDEM 3-5 ayda 70-80 milyar dolar kaynak oluşturup yılda ilave % 4-5 fazladan büyümeyi sağlayabilir. TUDEM ve 2. Lig borsa bu ülkenin kaderini değiştirebileceğinden benden ülkeme hediye...

7- …..
8- ......
9- .....   

10-....  

Bunun gibi kimsede olmayan 4-5 ilaveyi de bunlar varken ve kimse el atmıyor ise yazmama gerek yok…. Yaz buza koy güneşe diyen bürokratlar bu ülkenin hainleridir demiyorum…

Yazarın Diğer Yazıları