Bu yılın başından beri, evden erken çıkmadıysam sabah kahvaltısı sırasında 07.00–09.00 arasında Sami Altınkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı Sabah Ekranı programını düzenli olarak izlerim. Sabah yayını kaçırdıysam ve akşam eve erken dönmüşsem tekrarını izler, hatta not bile alırım.
Bu öğretici kanalın TMSF’ye devredilmesine rağmen kadroya dokunulmadı. TMSF'nin tutumunu kutlarım. Tartışmalı konular bile neredeyse eskisi gibi aynı çizgide işlenmeye devam ediyor. Özellikle her hafta yeni bir şey öğreniyorum. Mesela bu hafta, kuantum bilgisayarlarının gelişmesiyle kripto paraların şifrelerinin kırılacağı, dolayısıyla Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıkların gelecekte tamamen yok olabileceğini öğrendim. Programa katılan konuk, kuantum bilgisayarlar nedeniyle şifre kırmanın kolaylaşacağını, bu nedenle de kripto paralarda düşüşlerin şimdiden başladığını anlattı. Bizim insanımız ise hâlâ kısa vadeli düşünerek bu alanlara gereksiz ilgi gösteriyor.
Gelelim benim Sami Bey’le yaptığım konuşmanın özetine… Kendisine, programa çıkan bazı konukların çok konuşmasına rağmen gerçek anlamda çözüm üretemediklerini söyledim. Sami Bey ise yüzlerce çözüm önerildiğini ifade etti. Doğrudur, çok çözüm öneriliyor; fakat ülkemizi başarıya ulaşan, sonuç alınabilen bir çözüm hala olmadı. Ama bende onlarca var...
Hatta bazı akademisyenlerin sahayı okuyamadıklarını söyledim. Bunu destekleyen çıkış da 21 Kasım’da Gürkan Altınçekiç’ten geldi. Kendisi canlı yayında MEALEN şu ağır cümleyi canlı yayında aktardı:
“Sahayı bilmeyen bir akademisyen GÜRUH var. 25 yıl önceki bilgileri satıp duruyorlar. Bu çok üzücü.” dedi.
Sami Bey de nezaketinden olsa gerek bu tespitlere itiraz etmedi, tepki vermedi. Demekki doğru buldu..
Evet, Sabah Ekranı hem çok öğretici hem de bilmediğimiz konuları gündeme taşıyarak zihnimizi besleyen bir program. Bu beslenmenin temel kaynağı da hiç şüphesiz Sami Bey’in yüksek bilgi birikimi ve konuklarını doğru sorularla yönlendirebilme yeteneğidir. Zaman zaman zorda kalan konuklarını adeta kurtardığını bile söyleyebilirim.
Cuma günkü konuğu Gürkan Bey’in “güruh” diye kastettiği kitlenin aksine, Sami Bey bilgi eksikliklerini dengeleyen bir ekonomi "teknik direktörü" gibi çalışıyor. Beni programa davet etmesi hâlinde çözümlerimin, çözüm üretmeyen konuklarla farkını siz zaten göreceksiniz. Programında genelde konuklar yarımşar saat kalıyor ama ileride benimle mutlaka kanal 1-2 saatlik özel bir program yapılacağını düşünüyorum. Ekonomide milli kanal olmak bunu gerektirebilir.
Şimdi, programda konuşmayı düşündüğüm başlıkları özetleyeyim:
1. Tekstil Sektörünün Mısır’a Kayması
Asgari ücretin 350 dolar olduğu Mısır’a 6 milyar dolarlık yatırım kaydığı belirtildi. Bunun çözümü var; yayında bunu net şekilde anlatırım.Bu çözüm sürprizim olsun...
2. 2. Lig Borsa
30 bin KOBİ’mizin, üst ölçekteki 3 bin KOBİ ile birlikte yeni bir “2. Lig Borsaya açılması; iflas ve konkordato risklerinin arttığı bu dönemde 50-60 milyar dolara yakın faizsiz kaynak yaratabilir.
3. Turizme Dayalı Ekonomi Modeli (TUDEM)
TUDEM Türkiye'yi şantiyeye çevirecektir, 2. Lig borsanın 20–30 katı kaynak üretebilecek dünya ölçeğinde benzersiz bir model. Devre mülk alan yabancının parasını 6–10 yıl sonra %2-3 faizle geri alan, karşılığında 12–24 yıl ücretsiz konaklama sağlayan bir sistem. 250 bin devremülk olgusuyla 70–85 milyar dolar kaynak ve carry trade’e giden paraya karşı ilaç niteliğinde çözüm sunuyor. Katılımcıya döviz olarak gelen parasına faiz verince 500 bin devremülk az bile olur dense de biz 250 bin konut ve 30 milyonu aşan ilave turisti hedef olarak minimumda düşünebiliriz.
4. Özelleştirme Yerine Kiralama
Karabük Demir Çelik örneğindeki gibi, 1 TL’ye satış yerine 49 yıllığına 1 TL’ye kiralama modeli uygulanabilir. Böylece tesisler de arazi de devlete kalır. Yeni özelleştirmelere hakkı ile KİRALAMA mantığında olmalıyız..
5. Stok Affı
Esnafın yükünü azaltmak için %2–4 arası bir stok affı ile faturasız mallar sisteme dâhil edilir, devlet de ciddi bir kaynak elde eder.Yoksa basit usulden geçiş sancılı olacak ve kaynak kaybı olacaktır.
6. Yeşil Pasaport Kaynağı
2003’te önerdiğim ve o ara Hürriyet’ gazetsinin yarım sayfa önden manşet yaptığı fakat uygulanmayan bu model yeniden ele alınmalıdır.
7. Spordan Kaynak
TFF’nin sporcuları performans puanlamasına tabi tutması ve belirli puanın altında kalanların maaşlarının bir kısmının fona aktarılması gibi yöntemlerle kaynak oluşturulabilir. Bu tüm dünya sporuna kazandırılabilir.
8. Gümrüklere Dış Denetim
Yabancı hakem nasıl tartışılıyorsa, gümrükler de dış denetim firmalarınca kontrol edilebilir. Bu STK'lar ca da yapılabilir ve bu sayede 20 milyar doları bulan kayıpların en az yarısı geri kazanılabilir.
9. İmar Rantı
Belediyeler yerine, bakanlığın yapay zekâ ile hızlı imar değerlendirmesi yapması ve %25 imar rantı payı alması büyük bir kaynak sağlar.
10. Faizsiz Sistem
Turuncu hesap, kumbara hesabı vs. gibi benzeri modellerle birikimlerini faize yatırmayan kesim ekonomiye çekilebilir. Bankalar faiz yerine iştiraklerinde ürettikleri veya kredi verdikleri kesimde ki ürünleri kar olarak verebilir ve faizsiz bir bankacılık bu yolla kaynak oluşturulabilir. Devlet de buradan KDV ve katma değer elde eder.
Evet… Bu çözüm paketleri kaynak yani para sağlayarak, yatırımı arttırır; yatırım artınca üretim artar, üretim artınca fiyatlar düşer, fiyatlar düşünce faizler geriler. Son üç yılda döviz, enflasyon kadar artırılmadı çünkü carry trade ile döviz çekilmeye çalışıldı. Hakkıyla artsaydı bugün dolar 60 TL bandında olurdu.
Şu anda Merkez Bankası döviz almayı bıraksa dolar düşer. Çünkü sıkı para politikası yüzünden nakit darlığı yaşanıyor ve insanlar döviz bozdurmak zorunda kaldıkça döviz düşer. İşte çarpık uygulama yerine TUDEM ve 2. Lig borsa ile Cari açığı kapamak bu ülkenin İLACIDIR bilin.
Elbette tüm çözümlerim “mükemmeldir” demiyorum; fakat özellikle ilk üç önerim, bu ülke için gerçek ve kabul görecek çözüm yollarının başıdır. İşçi maliyeti yüzünden Mısır'a kaçış önerim süpriz olsun diye programa bıraktım. Yeter ki carry trade lobisi ve emperyalistler engel olmasın.
Sami Bey, Üstadım…beni programa davet edeceğinizi söylediniz.
Ben de stüdyonuza gelerek yüz yüze yayında ekonomiye katkı sunacak projelerimi anlatmayı bekliyorum.Ben sadece yapıcı üslup ile ÇÖZÜM konuşmak ve bu ülkede sayanizle kamuoyuna ulaştırmak istiyorum oraya buraya çatmadan kırmadan. Üzüm yeme edasıyla...