Oğuz Güler

Oğuz Güler Yazıyor... Köye Dönüş Mümkün... İşte Proje, işte Kaynak

Oğuz Güler

Tarımda Köye dönüş için neler yapılabilir
Ülkemizde köylerde genç nüfusun kalmadığını, aylık 30-40 bin liraya çoban aranan ve köy yaş ortalamasının 55 olduğu konuşulurken genç nüfusu köylere nasıl çekmeliyiz 2’si bende kalan yollardan birazını yazalım da farklı bir şeylerin bizde çözüm olarak olduğunu okuyun. Tarım ve Ekonomide PARA bulmadıkça çözüm olmaz. İşe bir süre sonra o çözüm ve kaynak olgularımız da bu
sitede okuyabileceksiniz.

1- Ailelere yörelere göre 30 veya 50 adet doğum yapacak olgunluğuna gelmiş dişi koyun ve 1-2 koç ilgili aileye geçici olarak bedava verilir. O aile küçükbaş hayvanları besler ve doğum yapıp koyunlar sütten kesilene kadar aynı ailede kalır. Yavrular artık o ailenin kendisinin olur. Büyümeye devam eden koyunlar başka bir aileye verilerek köye dönenlere bu tip uygulama ile 10 dekar hazine arazisi
10 yılın sonunda tapusu ile yine 10 yıl devam etmek koşulu ile süreç dönüşümle uygulanabilir.

2- Yirmi yaşını geçmiş köye veya kırsala döner, tarım veya hayvancılıkla en az 10 yıl şartları belli koşullarda çiftçilik yaparsa devlet Bağkur’unu ödeyeceğim ve ev arsası vereceğim derse köye dönüş patlaması olur. Sonuçta devlet bazı durumlarda zaten çeşitli sektörlere sigorta ve diğer katkılar yapmakta.
 
3-Tüm işlerde yapılanın karşılığı alınırsa o iş sürdürülür.Durum böyle olunca tarımda sübvanse veya destekleri arttırarak ürünün para etmesi ile tarım cazipleşmelidir. Tarım cazipleşirse elbet köye dönüşler kendiliğinden artar. Tarımda gelir artışı fiyatları da artaracağından sübvanseler ile pahalılığın önüne de geçebiliriz. .  

4- Suriyeliler şu an 10 yıl doğuda boşalan mezralarda hayvancılık yapma şartıyla vatandaşlık değil 5-10 yıl köylerde çobanlık veya tarımda çalışarak oturum izni verilebilir. Aslında depremde işe yaramaz Suriye’lileri göndererek çadır ve konteynerde yaşayan depremzedelerimiz Suriyelilerin boşalttığı konulara yerleştirilebilirdi.

5-ABD ve birçok ülke taban fiyat belirleyerek bu fiyatın altına ürün fiyatı düşerse devlet aradaki farkı vererek çiftçiye sen işini yap korkma arkandayım denmesi bizde de olmalıdır. Bu bağlam da İHA’lar dan faydalanarak ürün ve verim tespiti yapıp BİZİM KAYNAK olgularımız hayata geçirerek para bulunca her zorluk aşılır. Kaynak bularak rahatlayan her ülke kaynakları nispetinde her konuda başarılı olur demek yanlış olmaz.
 
6- Kırsalda kalmak isteyen veya kırsala dönmek isteyen gençlerimiz 10 yıl çiftçilik yapmak koşulu ile askerliğini parasız bedelli yaptırmak kırsal nüfusu arttırır. Bu dönüşler için onlara yer yurt ve imkan verilmelidir.


7- Ziraat Müh. ve teknisyenleri, Veteriner hekimler, Biyoloji mezunları veya Tarım meslek içi kurslara gidenlere devlet desteği ve avantajları dönüş imkânını arttırılabilir. Bu mesleklerde olanlara köy hayatı şartıyla talebelikte burs verirlerse bu karşılıksız burs vermek çözümü arttırır. Çok daha önemli gördüğüm 8 ve 9. ciddi çözüm odaklı olgumu daha sonraya bırakalım. Çünkü bizzat şu anki ilgili bakana daha önemli çözümleride önersem de ciddiye almamaları bizim halisilasyonumuz olsa gerek.

Yazarın Diğer Yazıları