Oğuz Güler

Sayın Şimşek Sıcak para gelmiyorsa hangi yatırım için DÖVİZ geldi?

Oğuz Güler

Sayın bakan Mehmet Şimşek “sıcak para ile işimiz olmaz”. Ve “Carry Trade hikayesi uyduruyorlar” mealinden demeç vermiş. Bu söylem doğruysa döviz niye yerinde sayıyor? Madem sıcak paraya güvenmiyorsunuz bu Döviz hangi argüman ile azıcık gerileyip şimdide yerinde sayıyor bunu bize anlatında öğrenelim. Dövizin yerinde saymasına mutlu olmak gerek ama enflasyon kadar yükselemeyen döviz işin sonunda sıcak para çıkmaya başlayınca birden döviz talebi oluyor ve döviz katlanarak artıp ekonomik dengeleri bozuyor. Bu sarmaldan kurtulmanın tek yolu Turizme Dayalı Ekonomi Modelidir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bakın ne demiş: "Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye'ye çok ciddi bir şekilde kaynak girişi var. Bu aralar yeni bir hikâye üretiyorlar, 'carry trade' işi diyorlar. Bizim programımız sırtını carry trade'e dayamaz. Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz." Demiş. Pekâlâ hangi yatırımcı yatırım için döviz getirdi de sıcak para işimiz yok mealinde bu iş yürüyor?

Beyler mesela Japon ev hanımın veya Japon spekülatörlerinin faizlerin çok düşük olduğu Japonya ve benzeri ülkelerden gönderilen paralar ile döviz kontrolümüzde demek kolay. Bu şekilde yol yürümek ateşle oynamak demektir. Oysa ülkemiz sürdürülebilir bir ekonomik sistem ile çokça döviz bulabiliriz. Bu Turizme Dayalı Ekonomi sistemi yani kısa adı ile TUDEM’dir. TUDEM ile 70-80 milyar doları aşan döviz bulabilir ve her yıl büyük olasılıkla 30 milyar dolar turizm geliri elde ederek sürdürülebilir bir yapı oluşturabiliriz. Ancak benim ÇÖZÜM odaklı projelerimi hep engellediği için esnafhabertv.com ile zincirleri kırmaya çalışıyoruz.

Sayın bakan basın müşaviriniz size yazılarımızın özetinin kırıntısını sunmuş olsaydı sizin sıcak para ile işimiz yok açıklamasına gerek kalmazdı. Bu ülke global güçlerin esaretinde bunu bilin. NOKTA.

Carry Trade, düşük faizli bir ülkede borç alan, finans sektörünün spekülatörleri veya orada ki ferdi yatırımcının sıcak parası dövizin birkaç yıl çok ciddi artmayacağını anlayıp kar yapacağını anladığı ülkeye döviz yollaması ile yüksek faizli bir ülkede mevduat faizi veya tahvil gibi sabit getirili ürünlere yatırım yapılmasıyla gerçekleştirilir. Bu yol ile dövizi frenlediniz ama maaş zam parasını nereden bulacaksınız?

Burada 1.000 doları 32.000 TL diye bozdurup 1 yıl sonunda %50 faiz aldıktan sonra 48.000 TL olan para ve 1 yıl sonunda 35 TL olan dolara tekrar dönünce 1.371 dolar olan parada ana paraya dövizin geldiği ülkede kredi faizleri %5 farz ederek yani 1050 dolar ödeyerek 321 doları bu Carry Trade yani faiz farkı ile para kazanma sistemidir. Bu da bizim döviz kaynaklarımızın erimesi ve doların fazlalık baskısı yüzünden yapılan çıkışlar sonucunda enflasyon kadar yükselmeyen döviz daha sonra dolar 50 TL olarak karşımıza çıkıp can yakacağından ülkemizi batağa götürür. Görünen köy kılavuz istemez. İşte ülke böyle batırılacak. Bu iş faiz oranı farkından kaynaklanır ve genellikle finansal enstrümanlara yönelik olarak gerçekleştirilir.

Nasıl Yapılır?:

Carry trade işlemi, teorik olarak basitçe yüksek faizden elde edilen gelir, borç aldığı ülkenin faiz oranı ile yatırım yaptığı ülkenin faiz oranı arasındaki farka ve kara dayanır. Forex piyasasında da carry trade yapmak mümkün. Ancak burada işlemi yapan kişinin muhatabı broker veya broker şirketidir. Gecelik aktarma oranı yani SWAP oranları da hesaplamak gerekecektir. SWAP oranları, aracı kurumlara göre değişebilir. ÜZÜMLÜ KEK bulunca yatırımcılar için C. Trade çok popülerdir. Yatırımcılara bu ülkeyi KEKLETİP BECERTENLERİ onlar alkışlayarak döviz rezervlerimizi azaltarak çıkıp giderler! Ülkemizi bataktan kurtarmak isteyen ÖZDE birileri varsa TUDEM’i hayata geçirmezlerse onlara HAİNDİR demem! Zalimdir de demem. Ne derim? Ben milliyim onlar milli maske ile ülkemizi fakirleştiriyorlar mı derim?

Yazarın Diğer Yazıları