Oğuz Güler

Seçimden sonra Ekonomide ki TUFAN nasıl atlatılır?

Oğuz Güler

 

İpin ucu ekonomide kaçmak üzere. Bu EYT ve maaş dengesizlikleri denk bütçeyi CENK bütçeye götürecek. Ben Turizme Dayalı Ekonomi Modeli yani bizi sıkıntılardan KESİN çıkartacağını yazsam, çizsem hatta bu ülkenin 2. önemli insanına bizzat aktarsam da o da TUDEM ve mahalli seçimlerde %10 barajı konusunu inceleteyim deyip “yaz buza koy güneşe” olmuşsa bu ülkeyi düşünmek sana mı kaldı dediğinizi duyar gibiyim. Bunun vebali basit değil.

Beyler 15 Temmuz kalkışmasında hain PKK-PYD güneyden, Kıbrıs’ta ki İngiliz üstünde bekleyen haçlı ve İngiliz hainleri ülkemizde ki misyon şeflerini koruma ve güvenliğini oluşturmak için vatanımıza girerek iç karışıklık çıkartacağını hepimiz biliyoruz. O yüzden bu ülkede milli güvenlik sorunu olan partilere kati çözümler üretmeliyiz. CHP bilmeden milli güvenliğimizi zedeletmemeli.

Beyler sizlerin hiç mi evladı, torunları yok ve onları nasıl düşünmezsiniz? Bizler neden olacaklara doğru tespitlerden sonra milli damarımızı bulamıyoruz?

Bankalar geçen yıl %400’e yakın kar etmiş. Evvel ki yıl bu rakam %300’e yakındı. Banklar şu anki ekonomik sıkıntıların artmasında etken 3-4 aktörlerinden baş role yükselmek üzereler. Merkez Bankasında tüm yurttaşların güvenilirlik puanı vardır. Sanırım benim puanım Ak Bankın kart aidatını ödemeyeceğim dediğim döneme kadar 4.000 üzerinde 8 ay öncesine kadar 3997 idi yani siz puanımın ne olduğuna karar verin. Ama bu puan en iyi puanmış bilin.

İnsanların puanını gören bankalar maalesef düşük puanlılara kredi kartı vererek ülkemizin içine etmeyi başardılar gibi. Bankalar bol kredi kartı vererek olmayan parayı harcattı. Olamayan para yüzünden ekonomi canlı gözüktü ama bu durum Enflasyonu TAM körükledi. Bu yüzden elektronik ve bazı ürünlerde taksit olgusu kaldırıldı. Ama tilki bankalar bunu da aştı. Hemen sana harcamanız olan olası 5.532 Lirayı 6 aya taksitlendirelim der ve kartçıların %95’i tefeci faizi olan 6.999 TL ödemeyi kabul eder. Çünkü havadan bir yerden para gelebilir veya belki önümüzde ki ay 3-5 kuruş rüşvet ile sıkıntıyı aşarım diye fahiş faizi kabul eder. 

Oysa bankalar MB’ndan ucuz para bulabiliyordu ve MB benden ucuz kredi alıp insanımıza yüksek faizle satamazsın diyemedi. Diyemezdi. Bankaların batması ayrıca bir sıkıntı olabilirdi. Faizi düşürdük demekle faiz düşmezdi ve bu süper yeni faiz düşürme bilimi bizi “Kur Korumalı Mevduat”-KKM’nin kucağına attı. Oysa bunu önerenlerden biri olarak KKM ilan edilirken TUDEM ülkemize lanse edilerek piyasa 70-80 milyar dolar gelme yolunun doğruluğundan KKM olgusu güvenini önceden satın alınmalıydı yapılmadı. TUDEM’i birçok akademisyen bu yeni modeli ayakta alkışlarken bizler TORUNLARIMIZI düşünme analizinde 

Timsahın mutluluktan doyarken gözlerinin yaşı ne iş bunu anlayamadık. 

SONUÇ yani ÇÖZÜM ne? Ben konuşulmayan ÇÖZÜM odaklıyım bunu bilin. 

1-Bankaların yüksek kar yapan tilkiliklerini Bankacılık üst kurulu tıkamalı. Ama bu kurul bence hiç milli olmak istemedi. Hep haçlı bankacıları korudu deniyor. İnsanımızın becerilmesine timsahın göz yaşlarına aldanarak İNSANIMIZIN etini yedirdi demeleri üzücü. Oysa o köpek demediğim bankaların önüne KEMİK Mİ atmalıydılar? Bankaların karları halk lehine azaltılacak konuma getirilmeli.

2-Kredi kart limitleri tüm kartlarda yarıya düşürülmeli. Bu yetmez kısmen parası olan doğru kart kullanabilmeli. Ayrıca bu yazdığım çok önemli, kart ile yapılan harcamaları sonradan banklar ASLA taksitlendirmemeli. Yoksa olmayan para ile enflasyonun artmasının önüne geçemeyiz. Yani artık banka içi taksit kalkmalı.

3-Türkiyede üretilen tüm ürünlerin ambalajlarına 4 ay değişmeyecek market son satış fiyatı ve barkodu işlenmeli. Bu 4 ay fabrikada denetlenirse on binlerce marketin yüzlerce ürününü denetlemek yerine 3-5 bin fabrikanın paketli 8-10 farklı kolilerini denetlemek daha kontrollü olsa gerek. Bakın Ticaret bakanlığı dalga geçer gibi SİMİT ve Ekmek fiyatları benim onayıma tabi diyebiliyorsa aynı olguyu 4 ay zaten yapar. Yoksa marketler aynı ürünü sabah akşam keyfi değiştirir ve ebemizi bellemelerine Ticaret ve Tarım bakanlığı seyirci kalırlar.

4-Kamuda ise çalışan sayısı azaltılmalı. Kamu hızla tasarrufa girmeli. Geçen gün koridorundan saatte 1 kişiyi gördüğüm bir yerde tüm ışıklar yanıktı. Ocak ayı gittiğim bir resmi dairede o denli oda sıcak oluyor ki 10 camından 4’ü açılmış ki içerisi bunaltıcı olmasın diye. Beyler tasarruf kazan dairesini az yakmakla veya kalorifer başlığını az kısmakla olabilir. Oda yenilemeleri, son model fazla araçlar, sık sık gereksiz paneller, faydasız yurt dışı görevler vs. vs. işlevler kısıtlanmalı. Bir kısım Doktorların gereksiz ilaç yazmaları ve gereksiz tedavi arayışları. Lüks yapılar, lojmanların hala azaltılmaması, yazdıklarımın en önemlisi diyeceğim memur ücretlerinin işe göre çok yüksek olması yasa ile yeniden belirlenmeli. Adam 17 bin lira asgari ücret alırken çok az iş yapan mühendislerin veya uzmanların 60-100 bin ücret almaları bu ülkeyi batağa götürecek. Hatta karı koca çalışanların maaşlarındanek vergi alınıyor ayakları bırakılıp %25 daha maaşları azaltılması şart. Kamuda çürüme var. Ülkede hiç mi mok yapamaz hale gelmişiz. Tasarruf yapacağım diyenlerin benim beynime ihtiyaçları var.

Kamuda tasarruf için yazacak yüzlerce konu var ama bu ülke iflah olmaz. Yok efendim sizin kamu göreviniz az ve hayal yazıyorsunuz diyen varsa bir amfiye dolsunlar SAHADA futbol oynadığım ve damdan düşenlerle arkadaş olmam beni ne denli pişirmiş onlara anlatayım. Hadi gelin bürokrasi nasıl azalır paneli yapın ve beni de çağırın size BOŞ’mu ARÇELİK’mi olduğumu göstereyim. Hodri MEYDAN…

Yazarın Diğer Yazıları