Oğuz Güler

Yerel Seçimler Ne Olur ?

Oğuz Güler

 Bu seçimler emeklinin rövanş alma seçimi olabilir. Bu yüzden ilk defa seçim sonuçlarını tam bilemeyeceğim bir durum var. Emeklinin evi yoksa ve büyük şehirlerde yaşıyorsa 11.300 TL ile geçinemeyeceği ortada. Tüm emekliler pandemi öncesi emsale göre o zamanki maaşlar 2 kira civarındaydı şimdi kiralar 10 bin etrafında ve seçimde sürpriz sonuçların çıkması çok normal. Evet pandemi tüm dünyada ve bizde ekonomide sıkıntılar doğurdu. Bunun üstüne birde depremde olunca tüm dengeler bozdu. Denk bütçe CENK bütçe oldu.

İktidar ve muhalefet parti adaylarından o kadar ciddiyetsiz vaatler veriyor ki bunu üzülerek izliyorum. Geçen yıl 14 Mayıs seçimlerini Türkiye’de sonucu bindelik ölçekte bilen tek kişi bendim. 12 Mayıs 2023 @oguzguler38 tweet'imi bakarsanız ipi göğüsleyeni bilmede Cumhur İttifakı %49,6 ve 321 milletvekili ile sonuçlanır demişim. Ne oldu; %49,5 ve 323 milletvekili ile sonuçlandı. Şimdi ise yeniden Refah partisi en önemli seçim bölgesi olan İstanbul’da iktidarın seçimi kaybetmesine sebep olabilir. İyi Partinin performansı ise hükümete yarayacak. İiktidara kızanların sıkıntılı oyları YRP’ye gidecek, İyi Parti oyları ise kendi ve İmamoğlu’na bölünecek. Sonucunda YRP ise ciddi oranda oylarının artacağını düşünüyorum. İyi parti ise ciddi oranda oy kaybederek mevta denizine dalacak gibi. Solda ise TİP’in oyları çok artacak. CHP’nin PKK’ya yanaşmasına kızanlar TİP’ne oy verecek gibi. Ancak Dersimli oyları ve Atatürkçü PKK karşıtı oylar İmamoğlu’na vermeyeceklerini kesin biliyorum.

Hep söylemişimimdir, sayın Cumhurbaşkanının etrafında vizyonu az insanlar var ve bunlar CB’nı yanlış bilgilendirdikleri için işler yolunda gitmiyor dediğim bilinir. Çalışan emekliye 5 bin vermeyelim olgusu sayın Şimşek ve ekibinden gelmiştir. EYT yanlışından sonra denk bütçe için daha az para basma adına 5 bin vermeyelim olgusu doğruydu. EYT halledilmeseydi cumhur ittifakı seçimi sıkıntıya sokabilirdi. 0 yüzden EYT tavizi ülkem adına yanlış ama onlara can suyuydu denebilir. Oysa EYT sonuçları çok az etkiler vaziyette idi. Çünkü 2,5 milyon EYT mağduru vardı ve ailesi ile 6 milyon oya göre %15’i bence siyasi duruşuna geri döndü diye düşünüyorum. Çünkü ülkenin %10’u konuya muhatap iken bu insanlardan birçok kişi vardı etrafımızda ve bunların 1 milyonu karşı tarafa geçse bile ilk turda 2,5 milyon fark 500 bine inerdi. İkinci turda ise bu fark 1 milyon karşıya geçse bile fark 300 bin olurdu denebilir.

AB ülkelerinde 4 çalışana 1 emekli varken bizde EYT’den önce 1.9 çalışana 1 emekli şimdi 1.6 çalışana karşı 1 çalışandayız. Bizde bu oran 2,5 çalışana 1 emekli olmadıkça ülkemiz düze çıkmaz. Emeklilere uygun maaş vermek hep zor olacak ve Eczanelerde ilaç sıkıntısı artacak.

Bu sorunlar 70-80 milyar dolar döviz sağlayabilen TUDEM devreye girmedikçe ülkemiz çok ciddi sorunlara gebe. Ayrıca PKK olgusu hepimizin ortak sorunu. Kürtler bizim kardeşimiz. Emperyalistlerin oyununu göremeyen bir yapının bağımsız devlet hayali binlerce insanın ölümüne sebep oldu. Tüm dünya Terör ile hak aranmaz ilkesini kabul eder. Sözde müttefik ABD 20 bin konteyner silahı PYD’ye niye verdi? Niye PKK’nın partisinde Kürt vekilleri azınlıkta. Niye PKK partisinde dönme vekiller çoğunlukta. PKK devlet kursa Ermenistan gibi sınır açılımı olmayacağından kadük kalacaklarını niye göremiyorlar?

Neyse ez cümle emeklilere bayram ikramiyesi 3 bin TL üstü jestler gelebilir. Muhalefetin çapsızlığı yine iktidara yarayabilir. Ancak bu sefer YRP sanırım %5’in üstünde oy alıp iktidarın alternatifiyim diyecek. Çünkü Yeniden Refah Partililer’e  göre Cumhurbaşkanı’nın sağlık sorunu olursa partide vekillerin birbirlerini kesip biçecekleri fikri hâkim. Bu arada DP, Babacan %0,5’i geçemeyecek. Saadet partisi YRP yüzünden kadük kalacak. Bu seçim DEM ile iş birliği yapan CHP içinde sorun olacak gibi. Sayın İnce çok haklıydı ama partisinden ayrılmasaydı parti şimdi onundu ve hakkıydı.    

 

Yazarın Diğer Yazıları