Afyonkarahisar Tarımda Bir Numara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  manda yoğurdu  yediğini gündeme getirmesi üzerine Türkiye’nin en önemli  manda yoğurdu ve kaymağı üreticisi  Afyonkarahisar’da üretim artışı müjdesi  var. Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili  Ali Özkaya kilosu 22 Türk Lirasından satılan manda yoğurduğunun  tezgaha  çıkarılmasından itibaren iki saat içinde satıldığını söyledi. Özkaya “^ütçeye de koyduk, yeni 100 başlık daha modern bir manda tesisi yapacağız” diye konuştu.

Moderatörlüğünü genel yayın yönetminiz  Fehmi Çalmuk'un yaptığı Politik Adam programına katılan Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili, Anayasa Komisyona Başkanvekili Ali Özkaya
Fiyat artışı, manda yoğurdu polemiği ve seçmen iligili diyaloglarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.


MANDA YOĞURDUNUN KİLOSU 22 TL 

Camız, mandanın yoğurdu ve kaymağı çok kıymetlidir, o beyazlık, ondaki yağ oranı ve yağdaki madde onu çok azaltıyor, bu size vereceği zararları en hafife indiriyor. Kolesterol vesaire ortadan kaldırıyor. Bir kaymak ve yoğurdun o beyazlığı ondaki kaliteyi arttırıyor. O nedenle çok beyaz olur. Bizim Afyon’da manda yaygın, çok ciddi kaymak elde ediliyor. Üniversitemizde bir Mandacılık Araştırma Enstitümüz var. 1800 dönüm arazimizde manda çiftliğimiz var, inşallah Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik geçen yıl, bu yıl bütçeye de koyduk, yeni 100 başlık daha modern bir manda tesisi yapacağız. Veterinerlik Fakültemiz buradaki ari ırkı geliştiriyor. Ve Afyon’da üniversitenin döner sermayesi, manda kaymak ve yoğurdu satıyor. 22 lira bir kilo manda yoğurdu, 

POLİTİK ADAM: Pahalı bir yoğurt değil mi?

Ali Özkaya: 22 Lira işte buna karar versin milletimiz, pahalı mıdır, değil midir?

POLİTİK ADAM: Bu Afyon’da mı, büyük şehirlerde Ankara, İstanbul’da mı?

Ali Özkaya: Afyonda, büyük şehirde biraz daha fazla olabilir onu bilemiyorum. 2 saat içinde Afyon’daki bitiyor. Biz bunu daha fazla arttırmayı arzu ediyoruz inşallah, çok faydalı, manda etinden şimdi sucukta yapıyor arkadaşlarımız, bizim İl başkanımızda iyi bir etçidir. Belirli bir oranda konuluyor. Çok fazla koyduğunuzda hafif ekşi olduğunu söylüyorlar. Manda eti de, sütü de fevkalade faydalı bir hayvan, bunu çok konuşmak yani bir gündem konusu yapmak genel Başkan düzeyinde, bence gündemsizliğin bir sonucudur. Sayın Cumhurbaşkanımız fevkalade insani bir konuyu tavsiye etti, dedi ki bu bir adeta ilaç gibi, gerçekten de faydalı bir gıda, söylemesi ayıp bizde fırsat buldukça Afyon’dan gelirken alıp, yemeye gayret ederiz. 

1-GIDA, 2-ENERJİ, 3-SAVUNMA SANAYİ, SİLAH VE FİNANS. BUNLAR ARTIK BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİK ALAMETLERİ

POLİTİK ADAM: Cumhurbaşkanımıza da getiren siz misiniz?

Ali Özkaya: Estağfurullah, bütün dostlar Sayın Cumhurbaşkanımıza, Afyon’dan seven çok dostlar vardır. Bizde başkaları da bunu getirirler. Bu güzel bir şey, yaygınlaşsın, herkes yesin. Bakın Türkiye’de aslında küçükbaş hayvancılık çok daha önemli, bizim meralarımız sınırlı, bize o kadar çok baskı ve kötü reklamlar yapıldı ki koyun yoğurdu kokar, koyunun eti kokar yenmez, aslında tam tersi Anadolu coğrafyası küçükbaşa uygundur. Büyükbaş meralarımız yeterli olmadığı için daha fazla beslemeye ve yem bitkilerini almaya bu da bizim ithal etmemize, daha pahalıya mal etmemize vesile oluyor. Küçükbaş hayvanı daha yaygınlaştırmak ve bunun etinden, sütünden, yününden hepsinden birden yararlanarak arttırmamız lazım. Biz Afyon’da geçen yıl başlattık, bütün yayla yollarını açıyoruz, çok ciddi manada özel idareler bize ekipman, araç aldık, yayla yollarını açıyoruz, asfaltlıyoruz oralara su getirmeye çalışıyoruz. Sırf küçükbaş hayvancılığımız artsın ve vatandaşımız daha ucuza mal etsin ve yaylalarda uzun süre kalsın ve hayvancılığımızı geliştirelim. Bunda da ciddi manada başarılı olduk. Afyon’da Türkiye’de bu yaşadığımız süreçte dünya, gıda en önemli kaynaklardan birisi, savunma sanayi kadar.

AFYONKARAHİSAR TARIMDA BİR NUMARADIR

POLİTİK ADAM: Bu son savaşta bunu daha iyi gördük.

Ali Özkaya: Net gördük, 2 konu çok önemli hatta 4 diyelim, 1-Gıda, 2-Enerji, 3-Savunma Sanayi, Silah ve Finans. Bunlar artık bağımsızlık ve egemenlik alametleri, bunda kendi kendine yeten, ihracat yapabilen, imkanları olan ülke, dünyaya yön verecek, dünyada yeniden tarihin yazılmasına vesile olacak ülkedir. Türkiye, tarım ve hayvancılıkta Avrupa’da bir numaradır. Net gıda ihracatçısı bir ülkedir. Çok büyük kısmını ihraç ediyoruz. Aldıklarımızın bir kısmını alıp, işleyip, satıyoruz. Belki bunlara yeni sürece göre daha dikkat etmemiz gerekiyor. İhracatta bile daha itinalı etmemiz lazım, iç piyasadaki fiyatların makule gelmesi, üretim fiyatlarının daha düşmesi içinde daha fazla tedbir almalıyız.

SEÇMEN BAKACAĞIZ İNŞALLAH DERSE %80 OY VERMEZ

POLİTİK ADAM: Bunu nasıl ölçüyorsunuz, siz halkın içine çok giren, devamlı giden gelen, düğüne derneğe, cenazeye, toplantıya giden bir milletvekilisiniz. Bunu nasıl ölçüyorsunuz ?

Ali Özkaya: Ya çok açık mesela sizin yaptığınız toplantıdaki coşku, heyecan, kendi partinizde de, bulunduğunuz bölgede de, size bir düşünce verir. Ziyaretleriniz sırasındaki insanların hal, tavır ve davranışları size bir düşünce verir. Bizim milletimiz prensip itibariyle hani Anadolu’da bir söz vardır, ne dünürcüyü küstürelim ne kızı verelim, diye milletvekiline, siyasi partiye kötü davranmaz. Hayırlısı der, bakacağız inşallah der, öyle diyorsa %70-80 o kişiden oy alma şansınız yoktur. 

SEÇMEN FİYAT ARTIŞLARINA KIZGIN AMA MUHALEFETE GÜVENMİYOR

POLİTİK ADAM: Bu insanların sayısı arttı mı?

Ali Özkaya: Ben Afyonkarahisar açısından öyle görmüyorum. Milletimiz enflasyon nedeniyle, özellikle gıda enflasyonu nedeniyle, akaryakıt, gübre, yem, bizim Afyonkarahisar açısından bu tür hususlar, elektrik, doğalgaz ne bileyim, dünyadaki genel emtia fiyatlarının bize de yansıyan kısımlarıyla eleştiriyor. Sert eleştirileri var, kızgınlığı var ama her şeye rağmen diğer muhalefet partilerine asla güvenmiyor, bunlardan hiçbir şey olmaz diyor, hele şu Ukrayna savaşı ve Macaristan seçimi, bizim milletimizin o aziz ferasetine, derin agahlığına, Arifliğine ben bir kez daha güveniyorum. Yani komedyenden Cumhurbaşkanı olma durumunun risklerinin çok net bir şekilde görüyor. Veya komedyen tavırlı, olaylara komedyen gibi bakan insanların davranışlarına çok net bakıyor.

Bakmadan Geçme