Bu politika sanayiyi esnafı borç batağına sürüklemekte

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 'İktidarın salgın döneminde yürüttüğü politika sanayiyi ve esnafı borç batağına sürüklemektedir' dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “İktidarın salgın döneminde yürüttüğü politika sanayiyi ve esnafı borç batağına sürüklemektedir” dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Tarhan, “Tasarruf ve yatırım açığının katlandığı bir dönemde mevcut sanayi anlayışının sürdürülebilir olmadığı ortadadır. Borcu borçla çevirmek için daha yüksek faizle krediye boğan, ülkenin kaynaklarını boşa harcayan bir ekonomik model yerine, ihracat odaklı ve katma değeri yüksek, üretime öncelik veren yeni bir modele geçmeliyiz” ifadesini kullandı.

Tarhan şunları kaydetti:

“Sanayide çok çalışıp az kazanıyoruz. Gelirimiz azken borcumuz çoğalıyor. Dövizdeki her dalgalanma her gün maliyetleri artırıyor çünkü yeterince yüksek teknolojili mal üretemiyoruz çünkü piyasada güven kalmamış. Artık şu gerçekle yüzleşin; acı reçeteyi yüklemeye kalktığınız sanayicimiz, esnafımız, KOBİ’ler bu iktidara rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Özel sektörümüzün dünyada yıllarca çalışarak sağladığı güveni bu iktidar eritmektedir. Gelişmekte olan ülkeler kendi şirketlerine hibe ve destekte bize fark atarken, ithalatçımız hem eriyen TL’ye hem de yükselen girdi maliyetlerine karşı dünyada rekabet avantajını yitirmiştir. Aslında, bu iktidarı bir yönden kutlamak gerekir değerli milletvekilleri. Koronada başarılı tek bir adımınız oldu, o da mesafedir. Siz vatandaşa “maske, mesafe, temizlik” öğütlerken 5 tane maskeyi dağıtamadınız ama ihracatçıyla, sanayiciyle aranıza çok uzak mesafeler koymayı başardınız. Esnaf destek bekledi, mesafenizi korudunuz, sanayici vergide, enerjide indirim bekledi, mesafenizi hiç bozmadınız. İhracatçı ve turizmci fuar sektörü size kaçan pazarları gösterdi, teşvik bekledi; maşallah, iş dünyasına olan mesafenizi hiç azaltmadınız. Yalnız hakkınızı da yemeyelim, mesafenizi korumadığınız, bütün ihaleleri verdiğiniz 5 müteahhit var, onlarla hiç mesafenizi korumadınız. Özetle, koronada maske dağıtmayan bir iktidar, sektörlerin beklediği hibeden kaçınmış, krediyle daha fazla borçlandırmış, ekonomideki daralmayı “Cari açığı düşürdük.” diye övünerek anlatmıştır. 2020’nin ilk dokuz ayında krediyle piyasada dümen suyu döndürmeye kalkanlar hem bankacılık sektöründe kural bırakmamış hem de yıl sonunda enflasyonu patlatmış. Bu dönemde toplam kredilerdeki artış yüzde 38’i bulurken, konut kredileri yüzde 40, “Avrupa çapında 1’inci olduk." diye övündüğünüz, otomotiv alanında taşıt kredileri yüzde 58 artmıştır. İş bulmaktan ümidini kesenlerin sayısı 600 binden 1,5 milyona, istihdam oranı yüzde 44’e gerilemiş, ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 30’u aşmıştır. Kişi başına düşen gelir on beş yıl önceki seviyelere düşmüştür.” 

Bakmadan Geçme