Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Esnafın En Büyük Sıkıntısı Finansman!
guvencenEditör

Esnafın En Büyük Sıkıntısı Finansman!

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen Esnaf Haber TV'ye önemli açıklamalarda bulundu. Eskişehir'in ekonomiye katkısına, üretim potansiyeline ve daha birçok konuya değinen Birsen, esnafın isteklerini ve sıkıntılarını da dile getirdi.

ESNAFHABERTV: Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?
EKREM BİRSEN: Ben Ekrem Birsen, Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanıyım. 
ESNAFHABERTV: Eskişehir esnafının ne gibi sıkıntıları var veya bunlar nasıl çözümlenebilir?
EKREM BİRSEN: Eskişehir esnaf odaları birliği olarak göç alan bir şehir değiliz, kalifiye göç alan bir şehiriz. Bu yönden Eskişehir esnaf ve sanatkarlarımızın birtakım problemleri var bunları da çözmek için çalışıyoruz. Problemlerimizin başında tabii ki yaşanan 2019 yılında başlayan ve 2020 yılı başında ülkemizde görülen pandemi krizi ve daha sonrasında Ukrayna Savaşı’nın yaratmış olduğu birtakım krizler. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımız çok önemli bir süreci atlatmak üzere. Bunun esnaf ve sanatkarımıza yansıması da önemli ölçekte bir faktör oluşturuyor ve biz de bu krizi daha iyi bir şekilde çözebilmek ve rahatlıkla esnaf ve sanatkarlarımızın atlatabilmesini sağlayabilmek için birtakım girişimlerimiz oldu. Hükümetimizin almış olduğu önlemler sayesinde de bu krizi atlatıyoruz. En önemli sorunlarımızın başında esnaf ve sanatkarımızın plasman sıkıntısı doğmuştu. Plasman sıkıntısını Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin gayretleriyle kredilerdeki limit oranların artışıyla esnaf ve sanatkarımıza Eskişehir'deki iki esnaf kefalet kooperatifi aracılığıyla kredi ve plasman artışlarını sağladık. Bunları yaparak esnaf ve sanatkarlarımızın önemli problemlerini çözmeye devam ediyoruz. Kalifiye göç almamız sayesinde şehrimiz hem üniversite şehri hem de sanayide önemli atılımlar yapabilen bir şehir olduğundan sanayi alanında da genişlemelerimizle, çalışan işçi sayımızın esnaf ve sanatkarımıza da büyük katkıları var. Esnaf odaları birliği olarak sanayi odasıyla yine ticaret odasıyla iş birliği içerisinde küçük esnaf ve sanatkarımızdan alışveriş yapılması hususunda hem geniş çaplı sanayi odamızla hem de ticaret odamızla çarşı esnafımızı canlandırabilmek için birtakım katkılar veriyoruz. Bu sayede esnaf ve sanatkarımızın krizden etkilenmeden rahatlıkla bu süreçten geçmelerini sağlamaya çalışıyoruz. 

Eskişehir'de 2000 sığınmacı esnaf var
ESNAFHABERTV: Eskişehir’de odanıza bağlı ne kadar esnaf var ve bunların ne kadarı sığınmacı?
EKREM BİRSEN: Eskişehir’de esnaf ve sanatkar sayımız şu anda 23.000 civarında ve bunun yaklaşık %9’u yani 2000’e yakın esnaf ve sanatkarımızın dışarıdan gelen yani göçmen dediğimiz Suriyeli. İranlı ve Iraklı mülteciler Eskişehir'de daha çok gıda ürünleri üzerine ticaret yaparak kendi ürünlerini kendileri satarak veya kendi damak tatlarına uygun işletmeler açarak birliğimize kayıt oldular. Daha çok bunların içinde dediğimiz oranda özellikle bayan göçmen sayımız da biraz artış var. Bu da üniversite şehri olmamızdan kaynaklanan ve üniversiteye yönelik gıda işletmelerinin kafe, kafeterya, lokanta ve benzeri gibi işletmeler açmasından kaynaklanan göçmen sayımız var. 


ESNAFHABERTV: Eskişehir'de kadın istihdamı ne durumda?
EKREM BİRSEN: Eskişehir ve kadın istihdamı Türkiye genelinde ortalamamız gayet yüksek o da yine üniversite şehri olmamızdan kaynaklanıyor, 3 tane üniversitemiz var. Kadın esnaf sayımız gün geçtikçe çoğalıyor şu anda 100 esnaf ve sanatkarımızın %14’üne yakını esnaf bayan esnafımız ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bayanlarımızın da ticari hayata atılmasıyla özellikle e-ticaret gıda giyim sektörlerinde bayan esnaf ve sanatkarımız sayısı her geçen gün artıyor. 

Tarım Kredi Kooperatifleri bakkallarla ortak çalışabilir
ESNAFHABERTV: Türkiye’deki esnaf ve sanatkarların rolü nedir? 
Ekrem Birsen: Esnaf ve sanatkar ülkemizin vazgeçilmez unsurlarından önemli sivil toplum kuruluşlarından Türkiye esnaf ve sanatkarlarına konfederasyonuna bağlı bir birliğiz. Esnaf ve sanatkar olmadan ülke genelinde orta direğin olmadığı bir ortam olur. Baktığımızda esnaf ve sanatkar gerçekten ülke için önemli bir faktördür. Esnaf ve sanatkar her zaman devletinin yanında devletinin bayrağının sahibidir. Esnaf ve sanatkar 15 Temmuz'da kalkışmanın önüne geçerek önemli bir duruş sergilemiştir. Şehitler veren esnaf ve sanatkar onun için ülkede önemi çok büyüktür. Krizde fırsatçıların bile esnaf ve sanatkar için ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Esnaf ve sanatkar özellikle pazarcı esnafımız olmazsa olmaz. Halkımız daha pahalı şeyler yiyerek halkımızı daha da mağdur edilecekti, esnaf ve sanatkar sayesinde halkımız hem ucuz hem taze hem de hemen ulaşabildiği gıda maddelerini esnaf ve sanatkarımızdan sağladı. Tekeli kıran esnaf ve sanatkarımızın daha çok desteklenmesi gerekir. Mesela örnek verecek olursak tarım kredi kooperatifleri pahalı işletmeler açacağına Eskişehir Türkiye genelinde yaklaşık 160 bine yakın bakkal esnafımız var sadece bayi demiyorum, bakkal esnafımız var. Bu bakkal esnaflarımızı şube olarak kullandırıp tarım kredi kooperatiflerinin ürettiği mal ve hizmetleri halkımıza daha hızlı bir şekilde ulaştırdığında inanın piyasalarda da rekabet ortamını daha hızlı yaratabilir diye düşünüyorum. 

Eskişehir'den savunma sanayiye büyük katkı
ESNAFHABERTV: Eskişehir’in ihracata olan katkısı nasıl?
EKREM BİRSEN: Eskişehir özellikle ihracatta çok büyük sanayi kuruluşlarımız var ve örnek verecek olursak TEİ uçak kümelenme sayesinde uçak sanayinde önemli kümelenmeler var, atak helikopterlerimiz var burada bir takım savronik uçak cihazlarının yapımlarıyla gerçekten üretimde katma değeri yüksek oranda birtakım imalatlar yaparak Türkiye genelinde önemli bir yere sahip. Sanayimizin de bu yönde ilerlemesi Eskişehir esnaf ve sanatkar adına da sevindirici. Eskişehir’de katma değeri yüksek oranda üretim yapabilen fabrikalar üretim yapabilecek tesisler çoğaldıkça Eskişehir esnaf ve sanatkarı bundan faydalanacaktır. Orada çalışan işçilerimizin Eskişehirli esnaf ve sanatkârından Eskişehir çevresinden alışveriş yaparak Eskişehir’e bu katma değeri yayarak herkesin yararlanabileceği bir şekil aldığından Eskişehir’imizin esnaf ve sanatkar sanayisi hem ülke genelinde hem de Eskişehir’de artacaktır. Evet Eskişehir sanayisi ihracatta katma değer oranı çok yüksek uçak sanayimize öncelik veren ve bu parçaları üreten sanayisi ile Türkiye de önemli oranda sanayileşmede gerçekten güzel bir yere geldi dolayısıyla bu tür işletmeler çoğaldıkça Eskişehir orada çalışan sayılar arttıkça Eskişehir esnaf ve sanatkarı da bundan faydalanacaktır. Topyekun bu ihracatın yüksek oranda yapılması ve Eskişehir’e gelecek kaynakların yayılarak Eskişehir'deki tüm halkın bundan faydalanması esnaf ve sanatkarımızın da güçlendirecektir. Bu konuda şanslıyız hem sanayi odamız hem organize sanayi bölgemiz Eskişehir'de önemli atılımlar yaparak Eskişehir'deki fabrika sayımızı yükselterek katma değer oranı yüksek, ihracat yaparak Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlıyorlar. Eskişehir esnaf ve sanatkarı da onlara ayak uydurarak yan ürünler yaparak imalatçı esnaf ve sanatkarımız da bundan faydalanmaktadır. 

“Esnaf ve sanatkarlarımızdan gelecek her türlü proje için onlara yardımcı olmaya hazırız”
ESNAFHABERTV: Eskişehir’deki esnafla ortak çalışmalarınız veya projelerini var mı?
EKREM BİRSEN: Eskişehir esnaf ve sanatkarımızla çok önemli projelerimiz yok çünkü. Esnaf ve sanatkarımız emek yoğun çalıştığı için yanında ya bir kişi çalışıyor ya da çoluğuyla çocuğuyla çalışıyor. Esnaf ve sanatkarımızın boş vakti olmadığı için kendi emeğiyle çalıştığı için böyle ortak projelere katılım sağlamakta zorlanıyor. Ama gereksinim duyan her esnaf ve sanatkarımızın yanında bu isteklerine cevap verebilecek düzeydeyiz dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımızdan gelecek her türlü proje için onlara yardımcı olmaya hazırız. 

Anayasaya aykırı
ESNAFHABERTV: EYT’den esnaf nasıl etkilendi? 
EKREM BİRSEN: Gerçekten EYT esnaf ve sanatkarlarımız için çok önemli bir problem. Eğitim de şu anda kapsam içinde olan hak sahibi olan SSK’da çalışmış yani kendi nam ve hesabına çalışmayan işçi arkadaşlarımız 5.000 günde emekli olabilecekler esnaf ve sanatkarımızdan 9.000 iş günü istenmekte. Oysa ki şu andaki kural 7.200 günde SSK’lı çalışanlar esnaf ve sanatkarların da 9.000 iş günü istenmekte bu anayasaya aykırı bir durum, kurum olarak birleşmiş bir kuruluşta 2 ayrı bir statü uygulanması esnaf ve sanatkarlarımız açısından çok üzücü bir olay biz hak ve adalet istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın da 7.200 iş günüyle emekli olmasının sağlanmasını ve BAĞ-KUR emekli aylıklarımızın da SSK’dan emekli olan yanımızda çalışan işçiler kadar da maaş ödenmesini talep ediyoruz. Fazla bir şey beklemiyoruz. Bu konuda hem Eskişehir milletvekillerimizi hem de AK Parti Grup başkanımıza bu konuyla ilgili taleplerimizi ilettik ve dün burada eski bakanımız Nabi Avcı’ya, Emine Nur Güney Hanım’a, Harun Karacan beyefendiye ve Eskişehir milletvekilimiz Nurullah Sazak Bey’i de bu konuyla ilgili taleplerimizi ve görüşlerimizi ilettik bu konunun mutlaka mecliste görüşülürken düzeltmeler yapılarak esnaf ve sanatkarımızın da EYT’den her insanın yararlandığı gibi yararlanmasını bekliyoruz. 

Perakende sektör yasası yeniden düzenlenmeli
ESNAFHABERTV: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
EKREM BİRSEN: Eskişehir esnaf ve sanatkarları olarak tabii ki hükümetimizde acil bekleyen bir biraz önce belirttiğimiz gibi EYT’nin dışında esnaf ve sanatkarlarımızın problemlerini hükümetimiz kanalından tarafından takibi yapılıyor, biz de yapıyoruz bir an önce esnaf ve sanatkarımıza da daha çok önem verilmesi. En önemli problemlerimizden biri de haksız rekabet ortamı, bu perakende sektör yasasının yeniden düzenlenerek AVM’lerin çalışma saatlerinin esnaf ve sanatkarımızın buna bu şekilde uyarlanarak AVM’nin kapalı günlerde esnaf ve sanatkarımızın canlandırılması hususunda birtakım tekliflerimiz var bunların da takipçisiyiz inşallah. Perakende sektör yasasının da esnaf ve sanatkar lehine artık çıkması beklentimizin bir an önce cevap bulmasını bekliyoruz.


Buradan Gaziantep ve Van esnaf ve sanatkarlarımızın Eskişehir’den selamlarımızı iletiyoruz. Bu projede Eskişehir olarak yer almamız gerçekten bizi çok sevindirdi ve inşallah başka projelerde de Eskişehir esnaf ve sanatkarı adına yer almamız gerekliliğini buradan vurguluyor bu projede yer veren içişleri bakanlığımıza ve sizlere teşekkür ediyoruz. 
Kadın erkek ahinin hedefi Türkiye'nin birliği üretim istihdam seferberliği. Dünya esnaf ve sanatkârlar derneğine çok teşekkürler Eskişehir esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını esnafhaber.tv’ye anlattım. 
 

Yeni Videolar