Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Suriyeli Esnaf: ''İstihdam Sağlayana Vatandaşlık Verilsin''
guvencenEditör

Suriyeli Esnaf: ''İstihdam Sağlayana Vatandaşlık Verilsin''

2013 yılında Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Türkmen asıllı sığınmacı Süleyman Ağaoğlu, Gaziantep'te ayakkabı üretip yurt dışına ihracat yapıyor. Hem Türk hem de Suriyelilere istihdam sağlayan Ağaoğlu ekonomiye katkıda bulunuyor.

ESNAFHABERTV.COM: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Ben Süleyman Ağaoğlu 1979 Halep doğumluyum, evliyim iki çocuk babasıyım.

ESNAFHABERTV.COM: Aileniz burada mı yaşıyor?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Burada yaşıyorlar evet

ESNAFHABERTV.COM: Suriye’den mi geldiniz?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Suriye'den geldik 2013'te savaştan dolayı Suriye'den geldik.

ESNAFHABERTV.COM: Suriye'de de bu sektörle ilgilenir miydiniz?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Aynı mesleğimizi burada devam ettiriyoruz ayakkabı imalatı aynı sektörde çalışıyorduk.

Yurt dışındaki müşterimizi Türkiye’ye yönlendirdik

ESNAFHABERTV.COM: Türkiye'ye gelince orada olan düzeniniz orada bir an yıkıldı buraya geldiniz burada nasıl oldu süreç?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Burada geldik işimizi kurduk oradaki işimizi buraya taşıdık biz yurt dışı çalışıyorduk hep oradaki yurt dışındaki müşterilerimiz Irak, İran, Libya Cezayir bunlar Azerbaycan Balkan ülkeleri biz hep müşterilerimizi Türkiye ye yönlendirdik biz dedik artık ayakkabı şirketi firması olarak faaliyetimizi Türkiye'ye taşıyoruz Gaziantep'e taşıyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Türkçeniz gayet gelişmiş güzel konuşuyorsunuz nasıl öğrendiniz?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Ben Türkmen kökenli olduğumdan dolayı benim ana dilim Türkçe, ben Arapçayı sonradan öğrendim, ondan dolayı ben Türkçem iyi.

Yurt dışına ihraç ediyor

ESNAFHABERTV.COM: Üretim ve istihdam Türkiye'yi Türkiye Birliğini nasıl bir katkı sağlamak istiyor olabilir, yani kendiniz açısından Türkiye ekonomisi açısında yani katkı sağladığınızı düşünebiliyor musunuz?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Tabi ki biz Türkiye'nin ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz ve sağlamaya da çalışıyoruz bu mesela bizim ihracattan dolayı bizim bu yaptığınız imalat hep yurt dışına gönderiyoruz biz bunları yurt dışında dolarda satıyoruz buradan biz katkı sağlıyoruz yani ülkenin ekonomisine.

ESNAFHABERTV.COM: Yurt dışına ihracat yapıyorsunuz Türkiye'de satışlarınız nasıl?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Biz firma olarak iç piyasaya fazla mal vermiyoruz biz genelde satışlarımız yurt dışı ondan dolayı biz dolarla satış yapıyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Bunu açabilir miyiz, Türkiye'ye üretim vermiyorsunuz öyle mi?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Bizim müşterilerimiz yurt dışında olduğundan dolayı biz yurt dışına veriyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Evet anladım, peki bu sektör babadan mı kalma yoksa kendiniz mi geldiniz buraya?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Babadan kalma değil kendimiz geldik ben kendim geldim.

ESNAFHABERTV.COM: Vatandaşlığınız var mı?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Vatandaşlığım var.

ESNAFHABERTV.COM: Peki şimdi kumaşları alırken sorun yaşıyor musunuz onları da mı yurt dışından getiriyorsunuz yoksa Türkiye'de alabileceğiniz bir konum var mı?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Şimdi bizim kumaşlarımız moda üzerinden olduğu için bunların bazılarını yurt dışından temin etmek zorundayız çünkü bizim ayakkabı sektörü moda bayan ayakkabısı sektörü moda üzerinden gidiyor biz de modayı takip etmezsek geride kalıyoruz bunun bazılarını yurt dışından temin etmek zorundayız bazılarını da yurt dışından alıyoruz.

30-40 Kişiye istihdam sağlıyor

ESNAFHABERTV.COM: Siz biraz anlatır mısınız işi, işleyiş nasıl gidiyor üretim nasıl oluyor kumaşı alıyorsunuz, bir de kaç kişi çalışıyor altınızda?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Ayakkabı sektörü çok ince bir iş, bunlar mesela biz genelde, özellikle ayakkabı moda üzerinden gidiyor. Özellikle bayan ayakkabısı bu işin moda üzerinden gitme, mesela moda İtalya'dan dönüyor, İtalyan modellerinden farklı şeylerden marka sektörlerden esinleniyoruz, esinlenerek modellerimizi çözümlerimizi yapıyoruz bunların kumaşlarında, genelde Türkiye'den veya yurt dışından temin ediyoruz ben aşağı yukarı 30-40 kişi çalışanım var.

ESNAFHABERTV.COM: 30-40 çalışanınız var?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Evet bunların geneli benim Suriye'den gelen işçilerim ben Türkiye'den aldığım işçilerde var, ben istihdam hem Türk işçilerine sağlıyorum hem de Suriye işçilerine istihdam sağlıyorum.

ESNAFHABERTV.COM: Türkler size destek veriyor mu bu konuda siz Türkleri destekliyor musunuz?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Tabi ki biz Türk kardeşlerimizden destek görüyoruz her konuda sosyal açıdan her konuda biz destek görüyoruz ve biz mesela çok entegre içindeyiz onlar bize destek oluyor biz onlara destek oluyoruz, mesela biz onlara bizde olmayan ayakkabıları arkadaşlarımızdan alıyor ve onlar bize yönlendiriyor bu şekilde birbirimize destek oluyoruz.

Devlet vatandaşlık konusunda yardımcı olsun

ESNAFHABERTV.COM: Eklemek istedikleriniz söylemek istediğiniz içinizden geçen?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Biz istihdam sağlayan firmalar iş adamları olarak biz vatandaşlık almayan benim kardeşlerim devletten rica ediyorum bu konuda bize destek olsunlar vatandaşlıktan dolayı

ESNAFHABERTV.COM: Peki o arkadaşlarınız vatandaşlığı neden alamadı?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Vatandaşlık, benim fikrimi sorarsanız prosedürden dolayı, prosedür nasıl çalışıyor

ESNAFHABERTV.COM: Altınızda Türk işçi çalışıyor mu?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Evet

ESNAFHABERTV.COM: Çırak olarak çalışıyorlar mı?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Bende ustabaşı Türk muhasebecim Türk ön muhasebecim Türk yani benim hem Türk vatandaşlarına istihdam sağlıyorum hem Suriye vatandaşlarına istihdam sağlıyorum bunların hepsi sigortalı çalışıyorlar bende

ESNAFHABERTV.COM: Başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?

SÜLEYMAN AĞAOĞLU: Benim sadece söylemek istediğim şey istiyorum ki biz iş adamlarına istihdam sağlayan firmalara bunlara vatandaşlığın önünü açmasını ve hızlandırmasını istiyorum, ricam bu.

Yeni Videolar