Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Gaziantep ayakkabı üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor, 500 milyon dolar cari fazla!
guvencenEditör

Gaziantep ayakkabı üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor, 500 milyon dolar cari fazla!

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce Gaziantep'in ayakkabı sektöründeki başarılarını, ekonomiye katkılarını ve sektörün gelişmesi için yaptıkları çalışmalar gibi birçok konuyu Esnaf Haber TV'ye anlattı.

ESNAFHABERTV.COM: Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

MEHMET EMİN İNCE: Merhaba hoş geldiniz, adım Mehmet Emin İNCE. Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanıyım. Yaklaşık 4,5 yıl önce sektör temsilcilerimizin teveccühü ile bu göreve geldim. İyi bir kadromuz var sektöre hâkimiz, konuları biliyoruz. Yapmış olduğumuz projelerde de şu an Gaziantep ayakkabı sektörünü Türkiye’nin en büyük 2. Ayakkabı üretim merkezi haline getirdik.

‘’Gaziantep olarak Türkiye ayakkabı ihracatını %23’ünü tek başımıza elimizde bulundurmaktayız’’

Güçlü bir alt yapısı, bilgi birikimi yüksek ustaları, dinamik ve genç girişimcileri ile Gaziantep bugün Türkiye’nin en büyük ikinci ayakkabı fuarına ev sahipliği yapmakta, bunun dışında Gaziantep olarak Türkiye ayakkabı ihracatını %23’ünü tek başımıza elimizde bulundurmaktayız. Ayakkabı ihracatında da Gaziantep Türkiye’de 2. Sırada yer almaktadır. Bulunmuş olduğumuz ayakkabıcılar sanayi sitesinde yaklaşık 1200 tane ayakkabı imalatçısı bulunmakta, bunun dışında Gaziantep’te 5 farklı bölgede ayakkabı terlik ve yan sanayi üretimimiz devam etmektedir. Gaziantep olarak 400 tane terlik imalatçısıyla da Türkiye’nin en büyük terlik üretim merkeziyiz. Gaziantep kabuğuna sığmayan kendini geliştiren güçlü bir yapıya sahip, Gaziantep olarak da Türkiye’nin ve dünyanın en rekabetçi illerinden birinde bu işi sürdürmekteyiz. Türkiye’de Gaziantep rekabet edebilecek ülkeler ve iller içerisinde 17. sırada yer almakta. Sürekli koşan üreten, Ar-Ge’ye geliştiren yeniliğe yeni ufuklara yeni pazarlara açılan, heyecanlı güçlü, su gibi yolunu bulan dinamik bir yapıya sahip sektör temsilcileriyiz. Bu yıl ilk defa Afrika pazarında 85 tane firmamız ürün satarak bunu tescillemiş oldular.

Gençlere meslek lisesinden yüksekokula kadar eğitim veriliyor

Gaziantep olarak eğitime çok büyük önem veriyoruz. Bizi seven bizimle yürüyen paydaşlarımızla birlikte bize önderlik eden harika bir valimiz harika bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Paydaşlarımızla birlikte eğitimin önemli olduğunu, bununla ilgili yapılması gereken adımları attık. Şu an Gaziantep’te bir meslek lisemiz,2 meslek eğitim merkezimiz bir tane de 2 yıllık mesleki, meslek yüksekokulumuz faaliyetini sürdürmekte. Doluluk olarak şu an %100 seviyelerindeyiz bu arada ama kontenjan sayılarının daha artması içinde girişimlerimiz ve mesleği özendirici çalışmalarımız devam etmektedir. Okulumuzdaki bölümümüz üniversitede tasarım ve üretim bölümü, mesleki eğitim merkezlerimizde de sektörün ihtiyacı olan ara elemanların yetişmesi geleceğin markalarının ve ustalarının yetişmesi için devletimizin uygulamış olduğu programla bir gün çocuk gencimiz okulda eğitimini görmekte 4 günde işletmede mesleği öğrenmektedir.

‘’Gaziantep kendi kendine yeten bir il’’

Ayakkabı sektörü alt dallarıyla birlikte geniş yelpazeye sahip, güçlü tabanı, tokası, astarı, derisi, ökçesi, kutusu, bağcığı bunlarla birlikte Gaziantep kendi kendine yeten bir il. Bu konuda çok şanslıyız. Gaziantep’te üretim yapmak isterseniz lojistik konusunda dünyanın her yerine ürününüzü gönderebilirsiniz. Oda olarak pandemi döneminde hedeflerimiz vardı, işler durmuştu. Hedef koyduğumuz ülkelerle birlikte çeşitli çalışmalarda bulunduk oradaki ticari ataşelerle oradaki profesyonel ayakkabı alıcılarıyla buradaki ayakkabı üreticimizi terlik üreticimizi buluşturduk.

‘’Türkiye’de sektör küçülürken biz hem üretimimizi hem ihracatımızı artırarak devletimize katkı sağladık’’

Firmalarımızı kurumsallaştırma noktasında e-ticarete yönlendirdik. Tanıtım klip ve videolar çekerek Gaziantep ve sektörü tanıtan çalışmalar içerisine girdik. Bu da pandemide tüm dünyada ve Türkiye’de sektör küçülürken biz hem üretimimizi hem ihracatımızı artırarak devletimize katkı sağladık, istihdam sağladık. Bunun dışında insanlar o pandemi dışındaki mutsuzlarını çalışarak gidermiş oldular. En büyük şansımız Allah böyle bir dert hiç kimseye vermesin Çin’in kapalı olması hala pandemiden dolayı kısıtlamaların devam etmesi. Rusya Ukrayna savaşının biz bir an önce bitmesini istiyoruz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi yurtta sulh cihanda sulh ilkesi ile biz çalışıyoruz ayakkabı sektörü olarak.

Ayakkabı sektörü altın çağını yaşıyor

Avrupalı üreticilerin, Avrupalı tedarikçilerin, Avrupalı mağazacıların Rusya’daki imalatçılarla olan siparişlerini iptal etmesi, onların da Türkiye pazarına dönmesi Gaziantep’te sektöre bir hareketlilik katmış oldu. Şu an kapora vererek mal yaptırabileceğiniz bu 1600 tane işletme içerisinde hemen hemen hepsi önümüzdeki sezonu dolu bir şekilde geçirmekte bulamıyorsunuz. Yine Rusya’daki firmalar, Avrupa’daki firmalar Çin’deki ve Rusya’daki yaşanan sıkıntıda dolayı Türkiye’de ve Gaziantep’te Kobi avına çıktılar, tabiri caizse ayakkabı sektörü, terlik sektörü altın çağını yaşamakta.

880 bin m2 sanayi bölgesinin temeli atılacak

Biz de şu an işletmelerimizi esnaflıktan çıkarıp Kobi kimliğine büründürüp kurumsallaştırma noktasında paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunun ile ilgili yine Büyükşehir Belediye Başkanımızın, valimizin, Sanayi Bakanımızın, Ticaret Bakanımızın, Hazine Bakanımızın destekleri ile Türkiye’de ilk defa Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin 880bin m2 alanına yılbaşında temelini atacağız. 2 yıl içinde bitirilmesi noktasında üyelerimize gerekli yatırımda bulunmaları için talimatları vereceğiz. Burası görüşmelerimiz yine paydaşlarımızla birlikte Gaziantep güçlü bir ekol, güçlü bir rol model birlikte kenetlenip birlikte Gaziantep sevdası için hareket ediyoruz. Buranın bir 5.Bölge bir 6.Bölge gibi devlet teşviklerine istifade etmesi için Ayakkabı Organize İhtisas Sanayi Bölgemizin çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürmekteyiz. Yine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın Urfa yolu üzerinde yeni yapmış olduğu bu semt sanayi sitesi bölgesi yeni bir ayakkabı sitesinin de yakında temeli atılacak. Sektörün ne kadar büyümüş olduğunu ne kadar gelişmiş olduğunu burada görmekteyiz. Bu çalışmalarımız hızlı ve güçlü bir şekilde devam etmekte.

‘’Gaziantep olarak en güzel misafirperverliği, Ensar kardeşliğini yerine getirdik’’

Suriyeli meslektaşlarımızla birlikte, bu kardeşlerimiz ile biz Türkiye savaştan çıkıp Gaziantep’e ve ülkemize sığındıklarından Gaziantep olarak en güzel misafirperverliği, Ensar kardeşliğini yerine getirdik. Evimizi, ekmeğimizi, aşımızı paylaştık. Savaşın bir an önce bitip bu insanların tekrar Suriye topraklarına güvenli bir şekilde döneceklerini temin ederken, düşünürken, beklerken savaşın uzaması bu insanları burada çalışmaya mecbur kıldı. Bu insanlar çeşitli meslek dallarında çalışmaya başladılar. Bizim sektörde de yaklaşık 10 yıldır birlikte ortak bir şekilde çalışmalarımız devam etmekte. Bu çalışmaların sonucunda bu arkadaşlarımız daha sonra bu son özellikle 3 yılda 2 yılda kendi iş yerlerini açmaya başladılar şu an hem ülke ekonomisine hem istihdama katkı sağlamaktadır. Devlete yük olmadan, şehre bir sıkıntı yaratmadan, evlerine ekmeklerini mutluluk içerisinde götürmeleri güzel bir şey ama yine devletimiz 10.000 Suriyelinin güvenli bir şekilde topraklarına dönmesi için Gaziantep Karkamış kapısına yakın Çoban Bey bölgesinde Suriye topraklarında bir ayakkabıcılar sanayi sitesi yapımını başlattı. İlk etap satıldı, ikinci etap satıldı, 3.etapta şu an yoğun bir talep gördüğü için satılmış durumda. İnşallah güvenli bir şekilde bu kardeşlerimizden gitmek isteyen olursa Çoban Bey bölgesinde bunlara yapılan işletmelerde üretmeleri devam ettirip yaşamlarını devam ettireceklerini düşünmekteyiz.

Yapılan ihracat 1 milyar doları geçti

Gaziantep olarak ayakkabı sektöründe kg /temel fiyatını arttırmak ülkeye daha çok katma değer sağlamak için çaba gösteriyoruz. Gaziantep ve Türkiye ayakkabı ihracatında cari fazla veren sektörlerden bir tanesi, son 20 yılda hedef konulan 1 milyar dolar rakamını bu sene 2021 yılında geçtik, 1milyar 80milyon dolar ile Türkiye ekonomisine ayakkabı sektörü bir ihracat yaparak girdi sağladı. 500milyon bunun karşılığında ayakkabı ithalatı gerçekleştirildi.

Sektörde iyi eğitim artsın diye Marmara Üniversitesinde Ayakkabı Mühendisliği bölümü açılması için çalışmalar başladı

500 milyon dolar cari fazla vererek de bir mutluluk yaşatmakta bize ama bizlerin daha çok iyi yetişmiş özellikle eğitim almış kişilere ihtiyacımız var. Marmara Üniversitesi’nde önümüzdeki yıl Ayakkabı Mühendisliği bölümü açılması için gerekli çalışmalarımız başlamış durumda. Burada yetiştirilecek gençlerimizi bu sektörde istihdam sağlayıp geleceğin markalarını, geleceğin üreticilerini, geleceğin ihracatçılarını geleceğin esnaflarını, geleceğin bireylerini bu sektörde görmek istiyoruz. Daha çok kadının bu sektörde istihdam sağlanmasını, kendi markasını yaratmasını, kendi işletmesini açmasını temenni ediyoruz. Bununla ilgili kadınlara da özel bir ilgi alaka göstererek teşvik ve desteklerin elde ederek çalışmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Devletimizin vermiş olduğu genç girişimcilere 300bin hibe desteği bunlar bu sektöre girecek daha çok insanın olmasını göstermekte bize ama amacımız kayıt dışı çalışanları önlemek, haksız rekabetin önüne geçmek, eşit şartlarda haksız rekabeti ortadan kaldırarak, merdiven altına son vererek güzel işler yapmak istiyoruz.

‘’ÜYELERİMİZE VE GENÇLERİMİZE EN BÜYÜK TAVSİYEMİZ

İLGİ BİLGİ SEVGİ’’

ESNAFHABERTV.COM: Ve son olarak sektörün acil sorunları nelerdir bunları da öğrenebilir miyiz?

MEHMET EMİN İNCE: Gaziantep’e geldiğiniz için, burada bizim sektörümüzü gündeme taşıdığınız için mutluyuz. Her yerde sıkıntı her yerde problem var ama bize oda olarak problem çözüm noktasında hızlı bir şekilde rol, hızlı bir şekilde aksiyon sağlamaya çalışıyoruz. Üyelerimizin daha çok devlet desteklerinden faydalanması için KOSGEB ve Kalkınma Ajansı desteklerinden projelerimizi hızlı bir şekilde üyelerimize duyurarak onların sektöre kendilerini daha rekabetçi daha güçlü bir şekilde girmeleri konusunda, idame konusunda desteğimiz devam etmekte. Tüm Türkiye de yaşanan sektörde olduğu gibi kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntı yaşanılmakta ama şu an devletimizin yeni Meslek Eğitim Merkezlerinin açılması ile birlikte şu an Gaziantep’te 75 tane Mesleki Eğitim Merkezimiz bugün itibari ile faaliyette. Yine bugün için 33 bin öğrenci sayısına ulaştık. Bu sayının artması en azından kalifiye eleman sorununu, işsizliği, genç işsizliği, eğitimli işsizliği önlemiş olacak. Sektörümüz her konuda istihdama açık bir sektör, tüm branşlarda her zaman elemana ihtiyacımız var yeter ki bu işi severek yapsınlar, bizim üyelerimize ve gençlerimize en büyük tavsiyemiz ilgi bilgi sevgi.

Kurdaki artış esnafın sermaye yetersizliğini ortaya çıkardı

Sevgi ile yapılan tüm işlerde başarılı olma şansınız çok yüksek, bu aileniz için de geçerli, bu içiniz içinde geçerli sorun noktasında ihracatımız güzel gidiyor. Fakat kurlarda yaşanan artışlar oraya ulaşma noktasında yaşanan sıkıntılar yaşanan dövizden kaynaklı fiyat artışları son bir yıl içerisinde malzemeye, tabana, deriye, ham maddeye gelen %100’den fazla %300’e gelen artışlar esnafımızın, üreticimizin nasıl diyeyim sermaye yetersizliğini ortaya çıkarmış oldu, o yüzden daha hızlı yol kat etmeye çalışıyoruz. Paraya ulaşma konusunda beklentilerimiz yüksekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esnafa yönelik kredi paketini açıkladı

Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta esnafa yönelik bir paket açıkladı, işyeri edinme kredisine 1,5 milyon, araç edinme kredine 1,5 milyon, yeni iş kuracak genç kardeşlerimize 300bin, takipte borcu olana 100 bin yine esnaf kefalet kreşi ile vermiş olduğu Halkbank kredisini de 500 bine çıkardı. Takipteki borçlarda faiz oranı %4, genç girişimciye 0 artı hibesi var. Onun dışında yine esnaf kefaletten işini büyütmek için %7,5 gibi çok düşük faizli bir oran uygulayarak insanlarımızın daha iyi şekilde üretimlerinde daha güçlü bir şekilde sağlamlarına çalışacaklar inşallah başarılı olacağız.

Gaziantep’e geldiğiniz için bizi ses olarak, görüntü olarak Ankara’ya taşıyıp Ankara’dan tüm Türkiye’ye ulaştırdığınız için Ahi Enstitüsüne özellikle şahsım ve temsil ettiğim Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız biz birlikte gücüz. Basın olmadan sektör olmaz, sektör olmadan da basın olmaz iyi ki varsınız saygılar sunarım.

Yeni Videolar